Obeziteye karşı akıllı beslenme çantası

Okul yemekleri ile obezite arasında güçlü bir ilişki var. Çocuğunuzu okul yolunda bekleyen obezite riskinden korumak için atacağınız en doğru adım ona tenefüslerde yiyebileceği güvenli besinler hazırlamak.

Okullar artık yemek servisi veren kurumlar haline gelmeye başladı. Aileler okul menüleri olanları tercih ediyor ve çocukların yemek yemelerinin garanti altına alınmasını sağlıyor. Okul menüleri çocukların yaşlarına uygun olmayan kalori yükü ile dolu olduğu ihmal ediliyor. Bu nedenle okul yemekleri çocuğu biranda obez dahi yapabiliyor.

Çanta nasıl olmalı

Sağlıklı bir beslenme çantası, çocuğunuzun sağlıklı bir büyüme ve gelişme sağlayabilmesi için önemli bir anahtar olup obeziteden korunmada da önemlidir. Çocuğunuza okulda yiyeceği sağlıklı besinler hazırlamak kadar besinleri koyacağınız çanta da önemli. Beslenme çantasının yalıtılmış malzemeyle hazırlanması bu açıdan ilk tercihiniz olmalı. Sıcak havalarda beslenme çantasının kenarlarına plastik buz kalıpları yerleştirmek önemlidir. Çünkü süt, peynir, yumurta ve et gibi besinlerin oda sıcaklığında uzun süre saklanması uygun değildir ve zararlı bakterilerin oluşmasına imkân tanır. 

Annelere öneriler

Beslenme çantasında sıkça bulunması gereken bir grup, süt ve süt ürünleridir. Çocuğunuzun çantasında UHT sütlerin yer alması daha uygundur. Sütün menüde bulunmadığı günlerde küçük paket yoğurtlar veya kutu ayranlar beslenme çantasında yer almalıdır. İkinci besin grubu ise et ve et ürünleridir. Beslenme çantalarında en sık yer alan et ürünü yumurtadır. Yumurtanın çocuğunuza yararlı olmasını istiyorsanız, yumurtasını 12 dakika haşlamalısınız. Üçüncü besin grubu ise tahıl ve tahıl ürünleridir. Ekmeğin dışında, çocuğun menüden sıkılıp dışarıda satılan besinlere yönelmemesi için bir dilim kek, bir-iki parça börekte çantasına konulabilir. Dördüncü besin grubu da, sebze ve meyvelerden oluşmaktadır. Sandviçin içine domates, salata veya tatlı yeşilbiber dilimleri eklemek, ya da patatesli börek yerine sebzeli böreği tercih etmek, çocuklar için daha uygun olacaktır.