Seçim hükümetinde anayasal bir zorunluluk olarak HDP, iki bakanla temsil ediliyor, HDP seçimlere katýlacak. Ama bir yandan da PKK çatýþmalarý sürdürmeye kararlý görünüyor ve Kandil’den, HDP’nin seçim hükümetinde yer almasýnýn kendi pozisyonlarýný deðiþtirmeyeceði yönünde açýklamalar geliyor.
Daha düne kadar, barýþ yapmak istediðiniz bir güç, çatýþmayý sürdüreceðini ilan ediyor ve sizi silah zoruyla ikna edeceðine veya ‘dize getireceðine’ inanýyorsa, olacak hal, þimdi içinde bulunduðumuz hal’dir:
Bir ayaðý Türkiye’de, bir ayaðý, Türkiye’nin hükümranlýk hakkýný tartýþmalý hale getiren, ihlal eden demokratik özerklik inþasýnda olan bir hareket söz konusu.
PKK, kendisi için eðer bir gelecek olacaksa, bu geleceði Türkiye’de deðil, Türkiye’den koparýp, farklý bir sistem inþa edebileceðine inandýðý teritoryal bir bölgenin içinde arýyor. Eðer bu mümkün olursa, bu bölge Suriye’deki Rojava’yla birleþecek ve PKK yola bu birleþme üzerinden devam edecek. Ne Kürtler ne Türkler birbirini kandýrsýn, PKK aklýna yön verenlerin tahayyülü özetle budur.
HDP’ye oy veren altý milyon insanýn aksine ve Türkiyelileþmek projesine raðmen, PKK’ye yön verenler kendileri için Türkiye’de bir gelecek olabileceðine inanmýyorlar.
Ýnansalardý, otuz yýllýk acý ve yastan ibaret bir hafýzayý yeniden uyararak, Türk halkýnýn etnik hýnç ve öfkeyi sonsuza kadar yaþamasýný ve kendisine yapýlan kötülükleri hiç unutmamasýný mümkün kýlacak yeni acýlar yaþatmayý stratejilerinin temeli haline getirmez, bir ayda onlarca polis ve askeri þehit etmezlerdi.
Bu ülkede savaþ travmalarýnýn yarattýðý ve eðer normalleþmese, beraber yaþamanýn mümkün olmayacaðý büyük acýlar ve büyük bir yas var.
PKK’nin son hamlesi, son saldýrýlarý, bu acýyý ve yasý yeniden hatýrlattý ve canlandýrdý.
Barýþ isteyen, kendi geleceðini bu ülkede arayan bir hareket böyle davranamaz. Ýnsanlara bu acýlarý ve yasý unutmalarý için biraz fýrsat verir. Ki bu fýrsatý o acýlara ve yasa muhatap olmuþ insanlar, unutma ve affetme yolunda geliþtirebilsin ve kullanabilsinler..
Ama PKK tam tersini yapýyor. Yüzleþme eðilimlerinin toplumda güçlendiði her zamanda, eyleme ve harekete geçiyor. Karadenizli yaþlý bir amcanýn, eðer barýþ olacaksa, Öcalan’ý evinde misafir edebileceðini duyduðumuz bir zamanda, o amcanýn yaþadýðý þehre asker ve polis cenazesi yollamak, kendi geleceðine, Ýmralý’da tutulan liderinin geleceðine ve bir arada yaþama idealine ateþ etmek deðil de, nedir?
PKK, kendi geleceðini bu ülkede görmüyorsa ve bunun için savaþýyorsa Kürt halký ne yapacak?
Kürt halký, PKK’nin ona dayattýðý gibi, kendi geleceðini bu ülkede görmekten vazgeçebilir ve sýrf macera olsun diye, PKK’nin akýl almaz serüveninin peþine takýlabilir mi?
Bunun için makul bir sebep var mý gerçekten?
Sorun artýk, iki partinin (HDP ve AK Parti) Kürtler’den aldýðý oy oranlarýnýn mukayesesi ve bir seçim yarýþý olmaktan ibaret deðildir. Kürtler için tarihi bir tercih yapmak kaçýnýlmazdýr.
Kürtler, ya, kendi geleceðini artýk bu ülkede aramayan, bu ülkeden koparabileceðini düþündüðü teritoryal bir alanda ve yeni bir iktidar denemesinde arayan bir hareketin ve imzasý kanla atýlan siyasi bir denemenin parçasý olmayý kabul edecek ya da bin yýldýr birlikte yaþadýðý bir halkla, demokrasi ve barýþ seçeneðini güçlendirerek, siyasi bir tercihte bulunacak.
Türk halkýyla iç içe yaþayan, Türkler’le akraba olan bir halk olarak, Kürtler ve Türkler için doðru bir tercih, bugünün koþullarýnda silahý eline alýp, PKK’ya savaþ açmak anlamýna gelmiyor. Halklarýn halklarý boðazladýðý bir halde deðiliz çok þükür, Suriye ve Irak’tan farklý olarak, sivil ve demokratik araçlar hala tükenmiþ deðil. Seçimlerde sandýkta yapýlacak doðru bir tercih, karabulutlarý daðýtabilir, PKK’yý bu maceradan caydýrabilir.
PKK Kürt halkýnýn deðil sadece ama Öcalan’ýn da geleceðiyle oyun oynuyor. Benim için bir gelecek yoksa sizin için de yok demeye getiriyor..
Liderlik inisiyatifi ve gücü böyle zamanlarda tarihle bir sýnav yaþar.
Öcalan’ýn bir alýþkanlýðý vardý, zor zamanlarda ‘ben yokum artýk, beni dinlemediniz ne haliniz varsa görün’ der iþin içinden çýkardý. Bu tavýrla hal yoluna konulacak bir þey kalmadý, durum gayet ciddi.
Öcalan, hala ‘Türkiyeci, Anadolucu’ çözümden yana mýdýr?
Bu soruya Öcalan’ýn vereceði samimi bir cevap, samimi ve kararlý bir çaðrý, PKK’yi yönetenleri deðil belki ama Kürt halkýný yeniden düþündürecek ve yol yakýnken bir felaketin kýyýsýndan dönülecektir.
Not: Rudaw’a Öcalan’la ilgili olarak söylediklerim ya muhabirin dil’i kullanmaktaki beceriksizliði ya da bilinçli bir çarpýtma sonucu tahrifata uðradý. Öcalan’ýn barýþý güçlendirecek bir çaðrý yapmasý önemlidir elbette. Bu çaðrýnýn yapýlmasýný mümkün kýlacak yöntem ve araçlara ben deðil, hükümetin yetkili organlarý karar verir. Bu yöntem ve araçlarý tartýþmak benim vazifem deðildir. Rudaw’ý ciddiye alýr her defasýnda muhabirleriyle görüþürdüm. Ama anlaþýlan bundan böyle daha ihtiyatlý yaklaþmam gerekecek.