Halime Sürek KAHVECÝ
Halime Sürek KAHVECÝ
Tüm Yazýlarý

Odamý toplamak zorunda mýyým?

Bugünlerde Kerem ve Elvan’ýn odalarýnda hayat almýþ baþýný gidiyor. Etrafa yayýlan oyuncaklar, üst üste konmuþ peluþlar... Kerem geçenlerde aradýðý bir kitabý raftan çekerken 5-10 tanesi de ona eþlik etti! Varýn kitaplýðýn halini siz düþünün. Odalarýný toplamalarýný istediðimde, aldýðým cevap genellikle þöyle oluyor: “Zorunda mýyým?” Üstelik sadece oda toplama, yatak düzeltmeyle ilgili de deðil bu cevap. “Uyku saati geldi, yeniden hatýrlatmak istemiyorum!” dediðimde “Bu saatte uyumak zorunda mýyým?” þeklinde de kullanýlabiliyor.  Kýsacasý, pek iþlevsel... Ben bir yandan “Neler oluyor? Acaba gelemeyen bahar havasý mý çarptý” diye düþünürken diðer yandan da “Acep ne demeli?” diye yollar ararken Çocuklarýn En Çok Sorduðu 50 Soru kitabýna bir göz atayým dedim. Dr. Susan Bartell’in kaleme aldýðý ve Tara Kitap’tan çýkan eserde yazar “En zekice, tuhaf ve zor sorulara verilebilecek en doðru yanýtlarý” sýralýyor. Tabii önce sorunun altýnda yatan nedeni açýklayarak. Bizim evde yankýlanan “Zorunda mýyým?” nidasý aslýnda þu demekmiþ:

“Zorunda mýyým, aslýnda yanýt beklenmeden öylesine sorulan bir sorudur. Bunu bir sorudan ziyade bir bildirim olarak görürseniz daha az hüsrana uðrarsýnýz. Çocuðunuz aslýnda bu soruyu sorarken sizden fikrinizi deðiþtirmenizi ve ondan istediðiniz þeyi yapmak zorunda olmadýðýný söylemenizi beklemez. Bilakis, bu soruyu sorarak o þeyi yapmak zorunda olmaktan hoþlanmadýðýný ifade eder.”

PASÝF AGRESÝF DAVRANIÞLAR

Dr. Bartell’in dikkat çektiði bir nokta da bazý çocuklarýn bu soruyu çok alçak sesle sormasý, anne ya da babadan bir cevap gelmeyince verilen iþi yapmamasý. Bu durumun pasif-agresif davranýþlarý geliþtirdiðine iþaret ediyor. Pasif-agresif davranýþlar da çocuðun yapmasý gereken bir þeyi yapmayarak öfkesini göstermesi ya da o iþi yapmamasýnýn sorumluluðunu baþka birine, öfkelendiði kiþiye atmasý olarak kendini gösteriyor.

“Tamam nedenini anladýk! Peki ya bu durumda verilebilecek en doðru yanýt ne?” diyorsanýz iþte Dr. Bartell’in önerileri: “Çocuðunuz bu soruyu sorduðunda yanýtýnýz, þuna benzer olmalýdýr. ‘Senden bir þey yapmaný istersem onu gerçekten istiyorum demektir. ‘Zorunda mýyým?’ diye sorman beni öfkelendirir ve fikrimi deðiþtirmemi saðlamaz. Evet, hala o iþi yapmak zorundasýn. Ayrýca bir daha senden bir þey yapmaný istediðimde ayný soruyu sormazsan memnun olurum. Çocuðunuz bu soruyu sormayý alýþkanlýk haline getirdiyse bir yaptýrým da uygulayabilirsiniz. Örneðin, ‘Senden bir þey yapmaný istediðimde bana bu soruyu sormamaný kaç kez söylemiþtim. Bunu sorman saygýsýzca. Çünkü bana ilk söylediðimde ciddi olmadýðýma inandýðýný düþündürüyor. Bundan böyle bana bu soruyu her sorduðunda sana ekstra bir iþ vereceðim. Böylece ciddi olup olmadýðýmý anlarsýn’ diyebilirsiniz.Elbette bunu söyledikten sonra dediðinizi yapmalýsýnýz.”

Biraz uzunca olsa da cevaplarý deniyorum. Ýþe yarýyor... Artýk okula gitmeden yataklar toplanýyor, oyuncaklar hýzla da olsa kutularýn içine gidiyor...

Yaz programlarý baþlýyor

Koç Üniversitesi, Koç University English Language Center for Kids Yaz Programlarý’na baþvurular devam ediyor. Programlarda, 4-11 ve 9-13 yaþ aralýðýndaki çocuklarýn, farklý atölyeler, spor aktiviteleri ve sosyal etkinliklerle, Ýngilizce konuþma ve dinleme becerilerinin geliþtirilmesi hedefleniyor. 22 Haziran 2015’te üniversitenin Rumelifeneri Kampüsü’nde baþlayacak olan programlar, 28 Aðustos’a kadar devam edecek. Ayrýntýlý bilgi için kocelckids.ku.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bebek Akademisi TIR’a bindi

Banyonun ve masajýn önemli rolünün ebeveynler tarafýndan anlaþýlmasýna yardýmcý olmak için, tüm dünyada “Çok Daha Fazlasý” kampanyasýný baþlatan Johnson’s, bakým önerilerini Bebek Akademisi TIR’ý ile annelerin ve anne adaylarýnýn þehirlerine götürüyor. Türkiye çapýnda, üç farklý etapta, 30’a yakýn ili ziyaret edecek olan Johnson’s Bebek Akademisi’nin seminer köþesinde uzmanlar saðlýklý bebek geliþimini anlatacak. TIR, salý günü Antalya’da, çarþamba günü ise Isparta’da olacak.

Çiz, boya rahatla!

Türkiye’de her geçen gün daha popüler bir rahatlama aracý olan mandala, çocuklarda karar verme ve planlama gibi birçok beyin iþlevine olumlu katký saðlýyor. Resim meditasyonu da denilen mandala, boyama yoluyla sakinliðe ulaþtýran ve rahatlatýcý etkisi olan bir sanat olarak dikkat çekiyor. “Çocuklar Ýçin Biliþim Zirvesi” etkinliði kapsamýnda, mandala aracý da özel olarak ele alýnacak. Etkinlik, Kadir Has Üniversitesi  Cibali Kampüsü’nde 23-24 Mayýs günlerinde. Ayrýntýlý bilgi www.bzcocuk.com adresinde.

Angry Birds kahraman oluyor

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfý’nýn yeni kampanyasýyla satýn alýnan her Angry Birds oyuncaðýndan elde edilen gelirin yüzde   30’u Cerebral Palsy’li çocuklara baðýþlanýyor. 30 Haziran’a kadar sürecek kampanya kapsamýnda www.elmasepeti.com üzerinden satýn alýnan her beþ oyuncaktan saðlanacak gelirle Cerebral Palsy’li bir çocuða, bir saat rehabilitasyon hizmeti verilebiliyor.