Kadýnlarýn korkulu rüyasý olan ödem kilo vermede de þikayet edilen en önemli klinik sorun. Ödemden kurtulmak için neler yapmalýyýz? Ýki günlük ödem dosyasýnda çözüm yolunu bulacaksýnýz.
Ödem, yaygýn karþýlaþýlan, vücutta sývý birikimi olarak tanýmlanan bazen de bazý ciddi hastalýklarýn belirtisi olan klinik bir durumdur. Ödem genelde dokular arasý bölmelerde veya vücut boþluklarýnda görülmektedir. Týpta ödemi vücudun biriktiði bölmelere göre deðiþik þekillerde tanýmlamaktayýz. Ödem sývýsý deri altý dokusu ve vücut boþluklarýnda toplanýrsa ‘Anazarka’, periton boþluðunda olursa ‘Asit’, göðüs boþluðunda toplanmasýna ‘Hidrotoraks’, perikard boþluðundakine ‘Hidroperikardiyum’ denilir.
Ölümcül tehlikeleri var
Vücut boþluklarýnda ve dokular arasýnda sýnýrlý ya da yaygýn bir þekilde ödem geliþmesi sonucunda klinik olarak önem taþýyan komplikasyonlar görülür. Ödem, perikard ve plevra boþluklarýnda oluþtuðunda kalbin çalýþmasýnda ve solunum hareketlerinde güçlük belirir. Yutak ve dil boþluðu ödemi hava yolunu da týkayarak ölüme bile yol açabilir. Beyinde oluþan ödem sonucunda baþ aðrýsý, kusma gibi belirtiler görülür. Beyin ödemi de ölümle sonuçlanabilir. Ödem vücuttan organlara geçerse özellikle akciðerlerde bu sývý birikerek normal akciðerdeki hava deðiþimi fonksiyonunu bozar. Bu da akciðerde enfeksiyona sebep olur.
Özel günler ve hamilelik de etkili
Progesteron hormonunun sebep olduðu adet öncesi dönemin vücuttaki en belirgin özelliklerinden biri de vücutta aþýrý su tutumudur. Kadýnlarda deðiþkenlik göstermekle birlikte çalýþmalar ödemin yaklaþýk 500-2000 gr. arasýnda deðiþtiðini gösterir. Adet öncesi þiþkinliðin nedeni budur. Hamilelikte kadýnlarda kan basýncý yüzde 40 oranýnda artar ve dolaþým sistemi daha fazla çalýþýr. Kan hacmindeki bu artýþ dolaþýmý yavaþlattýðýndan, hamileliðin sonlarýnda bu þiþkinlik daha da belirginleþir. En çok ayaklarda ve bileklerde ödem gözlenir. Bu dönemde yapýlmasý gerekenleri þöyle sýralayabiliriz. Günde en az 11 bardak su içmek, en az 1 saat doktor kontrolünde yavaþ tempoda yürüyüþ yapmak, günde 2 kere bir tarafa doðru 15-20 dk arasýnda uyumak, ayakta veya oturarak ayný pozisyonda yarým saatten fazla kalmamak, gün içinde bir takým egzersizlerle annenin kendine zaman ayýrmasý önemlidir.
BELÝRTÝLERÝ VE NEDENLERÝ
Ödem bireylerde; göz kapaklarýnda, ellerde ve ayaklarda þiþme ile kendini gösterir. Bu durumda kiþiler yüzük takamaz veya ayakkabý giyemez duruma gelirler. Çok sayýda hastalýk ödemin sebebidir. Bunlarý þöyle sýralandýrabiliriz.
-Böbrek hastalýklarý
-Hormonsal bozukluklar
-Karaciðer hastalýklarý
-Kalp hastalýklarý
-Damar týkanmalarý
-Nedeni bilinmeyen (idiyopatik ödem)
YARIN: ÖDEME KARÞI DÝYET VE DENGE SIVISI TARÝFÝ