ÖDEMDEN kurtulmanýn ilk adýmýnda þiþkinliðe neden olan gýdalarý listeden çýkarmak var. Listenin baþýnda karbonhidrat kaynaklarý; pirinç, beyaz makarna, beyaz ekmek, çay þekeri ve reçel var. Ödem sorunu olanlar günde en fazla 3 ince dilim ekmek tüketmeli, mutlaka tuzu azaltmalý. Ýþte tuzu azaltmanýn yollarý...
-Tuzlu tat duyunuzu azaltýn
Tuzlu tat sonradan öðrenilen bir özelliktir ve bu biraz zaman alsa bile yeni tat karýþýmlarý öðrenilerek unutulabilir.
-Taze sebze ve meyveleri tercih edin
Çünkü sebze ve meyveler az miktarda sodyum ve yüksek miktarlarda potasyum içerir.
-Az sodyum içerikli olan besinleri tüketin
Et, tavuk, balýk, kuru ve taze baklagiller, yumurta, süt ve yoðurt yiyin. Yemekleri lezzetlendirmek için baharatlarý tercih edin.
-Tencereye tuz eklemeyin
Örneðin makarna, pirinç, tahýllar ve sebzelerin piþme suyuna tuz ekleme zorunluluðundan kaçýnýn. Sodyumu azaltmak için en kolay yol budur.
-Besinleri etiketlerini inceleyin
Böylece besinin bir porsiyonundaki sodyum içeriðini ve günlük yüzde miktarýný öðrenebilirsiniz.
-Yeterli su tüketimine dikkat
Saðlýk için mutlaka su için! Vücudumuzdaki sývý dengesini normal düzeylerde tutmak için mutlaka 8-12 su bardaðý su için. Sývý alýmý sadece suyla tamamlanmasý gerekmez. Süt, meyve suyu ve diðer içeceklerin temeli de sudur.
ÝÇÝLEN SU MÝKTARINI NASIL ARTIRIRIZ
Gün içerisinde kahve arasý yerine su molasý verin. Çalýþma masanýz, yataðýnýzýn baþýnda 1 su bardaðý ve bir sürahi içinde su bulundurun. Yemeklerinizde ve ara öðünlerinizde su, süt, ayran, taze sýkýlmýþ meyve suyu ile tamamlayýn. Ya da öðünlerinize çorba ile baþlayýn.Egzersizi yaparken, sýcak havalarda çalýþýrken mutlaka su için.
Sihirli iksir metabolik denge sývýsý: Düþük tansiyon ve reflü sorunu yaþayanlar hariç herkes günde 3 fincan yemek sonrasýnda tüketebilir. Tarif þöyle:
1 elma ve 1 limon dört eþit parçaya bölünür. Bir tatlý kaþýðý karanfil, 1 tatlý kaþýðý tane karabiber ve 1 dal/rulo kuru tarçýn eklenir. Üzerine 3 litre su iilave edilip kaynatýlýr. Süzülerek içilir.