Yaz tatilinin sonlarýna gelirken ödevler hala yapýlmadý mý? Telaþlanmayýn, bizim evde de durum ayný. Eðitim ve öðrenci koçu Elgiz Henden, anne ve babalarýn bu konuda katý bir tutum takýnmamasýný öneriyor.
Geçen haftadan kýsa bir hatýrlatma; okullarýn açýlmasýna sayýlý günler kala bizim evde bir telaþ. Kerem ile Elvan’ýn koca yaz “Ha bugün ha yarýn yaparým” dedikleri ödevler son günlere kaldý. Sanýrým çoðu evde durum ayný. Çocuklar yaz tatilinde doðal olarak gevþiyor, okulu unutmak istiyor. Ama verilen ödevler de var. Bu ödevlerin tamamlanmasý þart mý? Tamamlanmazsa ne olur? Aile bu konuda nasýl bir tavýr sergilemeli? Cevaplar için iþi gereði hem öðrencileri hem de anne babalarý yakýndan tanýyan bir isme, eðitim ve öðrenci koçu Elgiz Henden’e baþvurdum. Bakýn neler söylüyor: “Okullarýn açýlmasýna yakýn ödev konusu, anne-baba yerine çocuðu telaþlandýrmalý. Ödevler hem öðrenmeyi pekiþtiren hem sorumluðu geliþtiren bir araç. ‘Ödevlerin tamamlanmasý þart mý?’ diye sorarsanýz bu çocuklara ne kazandýrmak istediðinize baðlý olarak cevabý deðiþebilecek bir soru. ‘Çocuðum zamanýný kendi istediði biçimde kullansýn ve kendi baþýna bunu öðrensin. Yapmadýysa ve bunun bir yaptýrýmý varsa ona katlansýn’ diyorsanýz o zaman yapýlmamasý gerekir.” Henden’in üzerinde durduðu nokta ise anne babalarýn ortak tavýr sergilemesi ve tutarlý olmak adýna “katý” yaklaþýmda bulunulmamasý.
Benim takýldýðým noktalardan biri, öðrendiklerini unutmuþ olmalarý. Birkaç ay önce çok iyi notlar aldýðý konularý sanki ilk kez duyuyormuþ gibi sorunca Kerem’e, kaþlarýmý öyle bir kaldýrmýþtým ki caným acýmýþtý! “Bu kadar çabuk unutmalarý normal mi?” diye sordum. Cevap kýsa: “Normal!” Derin bir ooohhh çektim tabii. Niye unuttuklarý konusunda Henden “Çünkü büyüme ve geliþme çaðýndalar. Öðrendiklerinin hepsini akýllarýnda tutamayabilirler. Çocuklarýn yaþadýklarý tecrübeler ya da öðrendikleri derslerle ilgili olarak onlara farklý sorular sorabilirsiniz” diyor. “Geçen yýl öðrendiklerinden hangisi en çok hoþuna gitti, neden en çok o hoþuna gitmiþti, neyi daha iyi öðrenmiþ olmak isterdin?” gibi sorularý da örnek olarak veriyor.
Çocuklarýn derslerini daha rahat hatýrlayabilmesi için birkaç küçük püf noktasý öðretmeye ne dersiniz? Ýyi öðrenmenin bir anahtarý da hikayeleþtirme. “Çocuðunuza unuttuðu dersle ilgili anahtar kelimeler verip ondan bir hikaye yazmasýný isteyebilirsiniz. Böylece onun geçmiþe dönük bilgilerini hatýrlamasýna yardýmcý olabilirsiniz” diyen Henden, þöyle devam ediyor: “Önemli olan bu çalýþmalarý oyunlaþtýrýlmýþ bir þekilde yapabilmek. Öðrenmek, eðlenceli bir süreçtir. Amaç sadece akademik bilgiyi vermek, almak ve kullanmak deðildir. Okullarda öðrendiklerimiz, hayatýn içinde var. Bunlarý çocuklara gösterdiðimizde bu bilgileri unutmalarý neredeyse olanaksýz oluyor.”
ANNENÝN AJANDASI
ÜCRETSÝZ MASAL ÞENLÝÐÝ
“Masal iyileþtirir, masal büyütür, masal düþündürür, masal çözer!” diyen ve bu iþe gönül verenler masal anlatýcýlýðý sanatýný canlandýrýyor. Beþiktaþ Belediyesi ve KidsNook Masal Akademi, 12-13 Eylül günlerinde Akatlar Sanatçýlar Parký’nda “Bir Varmýþ Bir Yokmuþ” adlý masal þenliðini gerçekleþtiriyor; hem çocuklarý hem yetiþkinleri masallarýn büyülü dünyasýna götürüyor! Katýlým ücretsiz.
BUNLAR DA YENÝ JAPONLAR
Japonya’da yaklaþýk 30 yýldýr büyük bir ilgiyle takip edilen çizgi film Shimajiro’nun Renkli Dünyasý artýk Türkiye’de... Sevilen çizgi filmin kahramaný Shimajiro, bugün ve yarýn Trump Alýþveriþ Merkezi’nde çocuklarla buluþuyor. Shimajiro, ‘iyilikle yetiþecek nesiller için’ çýktýðý yolda çocuklarý doðal hayatýn harikalarýyla tanýþtýrýyor ve onlarý dýþarý çýkýp çevreleriyle iliþki kurmalarý konusunda cesaretlendiriyor. Shimajiro, yakýn arkadaþý Mimi-Lynne ile birlikte çocuklarla sohbet edecek, oyunlar oynayacak, onlara hikayeler anlatacak. Ücretsiz etkinlik bugün ve yarýn 14.00 ve 16.00’da gerçekleþtirililecek.