Usta gazeteci Þebnem Bursalý’nýn, meslek büyüðümüz Yavuz Donat’la yaptýðý nehir söyleþi, meraklýsý için tam anlamýyla bir yakýn siyasi tarih baþucu kitabý.. "Off The Record" Yavuz Donat kitabýný okurken pek çok hadiseye iliþkin çok ilginç detaylarla karþýlaþtým.. Yavuz Donat’ýn anýlarý çok kýymetli.. Fakat Þebnem Bursalý da, bir nehir söyleþi nasýl yapýlýr göstermiþ.. Ve ortaya da muhteþem bir iþ çýkmýþ. Gelin bir kaç baþlýða birlikte bakalým..
12 Eylül darbesi sonrasý demokrasi askýya alýnýþ, cuntacýlar siyasi partilerin genel merkez yöneticilerine 10 yýl, il ve ilçe yöneticilerine ise 5 yýl siyaset yasaðý getirmiþti.. Süleyman Demirel, Alparslan Türkeþ, Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan yasaklýydý yani.. Bu arýzalý durumun giderilmesi lazýmdý, fakat nasýl?. Demirel bir gün Yavuz Donat’ý çaðýrýr ve Hasan Celal Güzel üzerinden Özal’a iletilmek üzere bir not yazdýrýr.. Notta; "..siyaset yasaðý meclis tarafýndan kaldýrýlsýn. Ben kendisi için halktan bir þey isteyen adam durumuna düþmeyeyim.." yazar.. Not Yavuz Donat tarafýndan Hasan Celal Güzel’e ulaþtýrýlýr. Güzel de Özal’a verir.. Üç gün boyunca Özal’dan yanýt alamayýnca Demirel bu teklifinin kabul görmediðini anlar. Nitekim referandum olur ve siyasi yasaklar bu þekilde kalkar..
12 Eylül cezaevlerinde iþkence vardý. Ýþkence görenlerden biri de Yaþar Okuyan’dý.. Yavuz Donat’ýn anlattýklarýndan anlýyoruz ki, Okuyan eðer bir daha cezaevine düþecek olursa meðer canýna kýyacakmýþ.. Bunun için de, ceketinin omzunu sökmüþ ve astarýn içine de jilet yerleþtirmiþ. Bu jileti yeniden cezaevine girince kullanmak üzere saklamýþ..
Zincirbozan günlerinde Demirel’in bir ziyaretçisi daha doðrusu bir hayraný olduðunu anlatýr Yavuz Donat. Ufuk Güldemir’in annesi Dilþat Haným.. Dilþat Haným aslýnda AP nin kuruluþundan itibaren bu partinin içinde yer alýr Süleyman Demirel'in de yakýn aile dostudur.. Öyle ki bir gün aracýna atlar, Zincirbozan askeri tesisleri önünde durup, yüklediði koçu güçlükle aþaðýya indirir.. Derdi kurban kesip etini de Demirel’e yollamaktýr.. Askerler buna izin vermez. Dilþat Haným direnir. Komutanlar Dilþat Haným’ý zor zaptederler.. Sonuç?.. Sonuçta kitapta yazmýyor ama, kapýnýn önünde o kurbanýn kesilmesine izin verildiðini biliyoruz.. Eti de Süleyman Demirel'e gönderildi.
Yavuz Donat TRT’ye gittiðinde duvar dibinde gördüðü kartonlarý merak eder ve peþine düþer.. Meðer Uður Dündar ne konuþacaðý üzerinde yazýlý olan o kartonlarý duvara asar, irticalen zannedilen konuþmalarýný aslýnda o kartonlardan okurmuþ..
Sene 2003.. Erdoðan’la konuþabilmek için medyada büyük yarýþ var.. Ama o ilk mülakatýný Yavuz Donat’a veriyor. Nedenini kitapta þöyle anlatmýþ; ".. Siirt ara seçimleri yapýldýðý dönemde arka arkaya Siirt izlenimleri yazdým. O günlerde yazdýklarýmý Erdoðan da dikkatle takip etmiþ. Seçim sonrasý aradý.. ‘Baþbakan olduktan sonra beni milletvekili seçen Siirt’te teþekkür ziyaretine gideceðim. Bu ilk gezime sizin de katýlmanýzý istiyorum’ dedi. Böylece ilk demecini de bana vermiþ oldu…"
Kitap akýcý bir dille anlatýlmýþ muazzam bir yakýn siyasi tarih çalýþmasý. Özellikle sað siyasetin kat ettiði mesafeyi görmek isteyenler için bir baþucu kitabý. Ben çok istifade ettim. Ömrüne bereket Yavuz Donat, ellerine saðlýk Þebnem Bursalý.