Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

'Öfff' ve püf noktaları

Anne ve babalar da nihayetinde insan... Bazen onların da sabrının taştığı, öflemeye başladığı zamanlar oluyor. Böyle zamanlarda tam bir öff çekecekken benim aklıma püf noktaları geliyor.

Bazen, her şey üstünüze üstünüze gelir hayatta; sizin onları ittirip üzerinize düşmelerini önlemek için olağanüstü yeteneklere sahip olmanız gerekir. Eee, anne baba olduğunuza göre “Bir ‘süper’lik var zaten” diye düşünürsünüz. Fakat yetmez, nihayetinde insanız yani... Hafif hafif “öfff”lemeye başlarsınız. Tam bu sırada kızınız ya da oğlunuz belki bininci kez aynı şeyi sorar size. Bizde mesela “Ne zaman çizgi film izleyebilirim?” oluyor bu ya da “Bugün yatmadan önce masal anlatacaksın değil mi?” Halbuki belli her şey. Çizgi film ancak yarın izlenebilir ve masal genellikle anlatılır yatmadan önce. Tam bir “öfff” çekecekken durursunuz, aklınıza “püf noktaları” gelir. İletişimin püf noktaları!

Günümüz anne babalarının en büyük korkusu “Ya çocuğuma istemeden bir zarar verirsem” düşüncesi... Didik didik ediyoruz kendimizi. Uzmanlara kulak kabartmak biraz olsun içinizi rahatlatacaksa sizi Işık Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Gülden Güvenç ile baş başa bırakayım. Işık Okulları’nın düzenlediği Anne Baba Okulu’nda ‘Ana Baba Tutumları ve Sağlıklı İletişim’ başlıklı bir seminerde konuşan Güvenç “Aslında yapmanız gereken en güzel ve doğru şey çocuğunuza güven vermeniz ve sevginizi gösterebilmeniz. Hangi yaşta olursa olsun sevginizi dokunarak, sarılarak da göstermeyi ihmal etmeyin. Ancak sevginizi onun her istediğini satın alarak ya da yaparak göstermeye kalkışmayın. Bu büyük hata olur” diye başlıyor söze.

KURALLARIN NEDENİNİ AÇIKLAYIN

Sıkıntı yaşadığımız konulardan biri de kural koyma. “Peki, bunun püf noktası var mı?” diye sorarsanız, işte Güvenç’in yanıtı: “Bir şey isteyeceğiniz zaman bu isteğinizi mantıklı nedenlere dayandırmak çok önemlidir. Çocuğunuzun neden bunlara uyması gerektiğini açıklamanız, iletişiminizi ve kuralların yararını anlatmanızı kolaylaştıracaktır. Genellikle insanlar çok yüksek sesle iletilen-saldırgan mesajlardan rahatsız olur. Çok kısık ve kararsız, pasif ifadeler ise dikkate alınmaz. Burada atılgan yönünüzü ön plana çıkarmanız gerekir.”

Hem kural koymamız gereken hem de iletişimi güçlendirebileceğimiz bir fırsat olabilir yarıyıl tatili. Geçen hafta başladığımız tatili değerlendirme önerilerine, kaldığımız yerden devam edelim. Ne dersiniz?

Bizim zamanımızda kar da olsa, yağmur da yağsa sokakta oynardık. Şimdiki zamanın sokakları ne yazık ki alışveriş merkezleri... Hemen her alışveriş merkezinde yarıyıl tatili için birbirinden güzel aktiviteler düzenlenmiş. Çevrenize bir göz atmanızı öneririm. Burada da, birkaç adresle size fikir vermek istiyorum.

Trump Towers Mall’u ziyaret edecek çocukları dünyaca ünlü Gazillion Bubble Show, gösterileriyle büyük ilgi toplayan illüzyonist Jason Andrews, çocukların sevgilisi Pepee, her ülkede büyük yankı uyandıran Köpekbalığı Dünyası Sergisi, Alex Eğlence Sanatı Atölyesi, Satranç Turnuvası, Yamaha Ritm Atölyesi ve Türk Beyin Takımı Çocuk Atölyeleri bekliyor.

Capitol Alışveriş Merkezi’ndeki Captune Eğlence Gezegeni’nde 7-18 yaş arasındaki çocuklar için air hockey, motor ve araba yarışları ile basketbol turnuvaları düzenleniyor.

Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde çocuklar Yap Boz Kent etkinliğinde dev legolarla hayallerindeki kenti inşa ederken hem el becerilerini geliştirip hem de eğlenerek tatilin tadını çıkaracak. Üstelik sürpriz hediyeler de var.

P&G’nin Darüşşafaka ile birlikte yürüttüğü “Hayalden Gerçeğe” Projesi, çocukları sömestr tatilinde de hayalleri ile buluşturmaya devam ediyor. 2010’da açılan ve 3 yılda Türkiye’den ve yurtdışından 20 binden fazla öğrenciyi ağırlayan Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen

Planetaryumu ve Ocak 2012’de açılan Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Gözlemevi çocuklara gökyüzünü keşfetme olanağı sunuyor. Öğrencilerin ücretsiz ziyaret edebileceği planetaryum ve gözlemevi, hafta içi her gün 10.00-17.00 arasında açık.

OKUMADAN OLMAZ DİYENLER İÇİN

Tamam gezelim; sergilere, etkinliklere gidelim ama ille de okuyalım. Çocuk edebiyatımızın sevilen yazarı Şiirsel Taş, Hayykitap’tan yayımlanan yeni kitabı Zincir’de bir günü parçalara ayırıyor, her parçayı farklı bir kahramanın ağzından anlatıyor. Kah bir kediye kulak veriyoruz, kah bir pireye, bir çocuğa, bir okul müdürüne.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan Keşfedin Vikingler, Keşfedin Eski Mısır ve Keşfedin Roma İmparatorluğu adlı kitaplar çocuklara geçmişi keşfederek yaratıcılıklarını geliştirme olanağı veriyor.

Çocuklarını klasik müzikle tanıştırmak isteyen anne babalar, İş Sanat’ın düzenlediği Çocuklar için notada yazmayanlar etkinliğini kaçırmasın. Yarın saat 15.00’te İş Sanat’ta düzenlenecek etkinlikte oyuncu Memet Ali Alabora ile piyanist Emir Gamsızoğlu’na İstanbul Trio mini konserleriyle eşlik ediyor.