Benim geliþtirdiðim Beþ Basamaklý Öfke Kontrol Eðitimi Ýbn Haldun Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programý’nda öðrencim olan Yaðmur Ýskit’in tezinde etkinliði sýnandý ve etkili olduðu bulundu. Bu iyi bir haber. Artýk bu programýn toplumun farklý katmanlarýna yayýlma zamaný geldi.
Programý Baþakþehir’de Ýbn Haldun Üniversitesinin klinik uygulama merkezi olan ÝPAM’da uyguladýk. Eðitim programýna 38 kiþi katýldý. Öðrencim Yaðmur Ýskit bu kiþilere eðitim öncesinde ve eðitimden sonra bir ve ikinci ayda öfkenin ifade tarzlarý ve kontrolü ile ilgili testler verdi. Elde ettiðimiz sonuçlara göre; öfkede azalma ve öfkenin kontrolünde artma istatistiksel olarak anlamlý düzeyde gerçekleþti.
Bu eðitimde beþ modül bulunur. Birinci modül öfke duygusu ve öfke patlamasý hakkýnda genel tartýþma içerir. Bu modülde; saðlýklý öfke duygusu ile öfke patlamasý arasýndaki fark, katýlýmcýlarýn öfke düzeyini belirleme, öfke patlamasýnýn maliyeti, öfkeyi kontrol etmenin gerekçeleri, öfke patlamasýný kontrol edebilmenin þartlarý tartýþýlýr.
Ýkinci modülde öfke tiplerini ayýrt etme üzerine odaklanýlýr. Programýn özgün taraflarýndan biri olan bu ayýrýmda üç farklý öfke tipi olduðu varsayýlýr ve katýlýmcýlara kendi öfke türlerini ayýrt etmeleri istenir. Çünkü program her bir öfke türü için farklý önerilere sahiptir.
Üçüncü modülde 5 Basamaklý Öfke Modeli Çalýþmasý yapýlýr. Program, öfkenin patlamasýnýn ardýþýk beþ ayrý aþamadan oluþtuðunu ve kontrolünde bu beþ ayrý aþamaya özgün müdahale edilmesi ile mümkün olacaðýný varsayar. Amaç her bir aþamada öfkeyi durdurmak veya zarar azaltmaktýr.
Dördüncü modülde öfkeyi takip etme ve kaydetmeyi öðrenme üzerine çalýþýlýr. Bu modülde “Öfke Sonrasý Deðerlendirme Ölçeðini” kullanmayý öðrenme ve “Aylýk Öfke Nöbeti Takip Çizelgesi” üzerine çalýþýlýr.
Beþinci modülde ise gerçek bir klinik örnek vaka üzerinden bu programýn uygulanmýþ bir hali anlatýlýr. Bu modülde öðrenilen bilginin vaka üzerinden pekiþtirilmesi hedeflenir.
Beþ Basamaklý Öfke Kontrol Eðitimi’nin en büyük avantajý üç saatlik bir sürede ve tek bir gün içinde birçok kiþiye birden uygulanabilmesidir. Diðer öfke kontrol eðitimleri genellikle haftada bir ortalama 7 seans olmak üzere 7 haftalýk programlardýr. Bu uzun sürelerin programýn topluma yayýlmasýný güçleþtireceði açýktýr. Bir seferde uygulanabilmek açýk bir avantajdýr. Ayrýca programýn geniþ bir topluluða ayný anda uygulanabilmesi de önemli bir avantajdýr. Çünkü öfke kontrolü ile ilgili birçok program ya psikoterapi seansý içinde uygulamaya uygundur ya da 6-12 kiþilik küçük gruplar için tasarlanmýþtýr.
Þimdiye kadar öfke kontrolü programýmýn geliþtirilmesi tamamlandý. Klinik olarak programý uzun süredir psikoterapi seanslarý içinde zaten uyguluyordum. Klinik deneyimlerimizde programýn anlaþýlýr ve etkili olduðunu biliyordum. Artýk, öfkeyi azaltmada ve öfkenin kontrolünde iþe yaradýðý bilimsel olarak da, en azýndan tez düzeyinde, gösterildi. Þimdi programýn toplumda yaygýnlaþtýrýlma zamaný. Umarým kendi içinde zorluklarý olan bu süreci de baþarýrým.