Bir önceki yazýmda herkese öðretilebilecek psikolojik teknik/uygulamalardan bir kýsmýný yazmýþtým. Bunlar; anlam arayýþý içinde olma ve inanmanýn gücü, biliþsel hatalarý tanýyýp düzeltmek, duygularý tanýma ve duygulara karþýlýk vermeyi öðrenme, karakter ve erdemlerin güçlü ve zayýf yanlarýný tanýyýp geliþtirme, yeteneklerin analizi ve geliþtirilmesi, sosyal baðlantýlarýmýzýn halinin analizi ve geliþtirilmesi þeklindeydi. Bugün bu teknik ve müdahalelerin yenilerini ekleyeceðim.
Akýþ yaþantýsý saðlayacak meþguliyet oluþturma: Akýþ; kiþinin ustalaþtýðý ve anlamlý bulduðu bir iþ yaparken zamandan ve mekândan kopacak kadar kendinden geçme halini tanýmlar. Akýþ kavramýnýn teorisyeni Mihaly Csikszentmilalyi entelektüel bir uðraþ anýnýn, bir meslek icra etme sürecinin, ustalaþtýðýmýz bir tarzda spor yapmanýn, gurme tarzýnda yemek yapmanýn akýþ yaþantýsý doðurabileceðini söyler. Akýþý hazdan ayýran þey, o iþin sýradan kiþi tarafýndan yapýlamayacak kadar üst düzey beceriler / ustalýk gerektirmesi ve kiþinin o iþi yapacak ustalýða sahip olmasýný gerektirmesidir. Akýþ kavramýný yaygýnlaþtýrarak, toplumda akýþ yaþantýsý yaþamanýn yaygýnlýðýný arttýrmak, ülkemizdeki mutluluðun yaygýnlaþmasýna neden olabilir.
Uyku uyanýklýk döngüsünü doðaya uygun yaþama: Ýnsanýn uyku uyanýklýk döngüsü normalde güneþ ýþýklarýna göre ayarlýdýr. Elektriðin üretilmesi ve modern yaþam biçimi doðayla uyumlu uyku uyanýklýk düzenimizi bozdu. Gecenin geç saatlerine kadar uyanýk kalýp, öðlen vakti uyanmak bir kesimin yaþam biçimine döndü. Halbuki bu hal insan biyolojisinin doðasýna aykýrý. Eðer bu bozulmanýn biyolojik açýklamalarý, bedenimize ve ruh halimize getirdiði olumsuz etkileri geniþ kitlelere anlatabilirsek, belirli bir düzeyde olumlu deðiþime yol açabiliriz.
Nefes alma ve gevþeme egzersizleri: Modern psikolojinin kadim kültürlerin geleneksel yöntemlerinden aldýðý nefes alma ve gevþeme yöntemlerinin hem bedenimize hem de ruh halimize bir düzeyde olumlu etki yaptýðý konusunda genel bir uzlaþma var. Toplumsal katmanlara nefes alma ve gevþeme egzersizlerinin öðretilerek alýþkanlýk haline getirilmesi insanýmýza önemli bir katký saðlayabilir.
Baðýmlýlýklarý tanýma ve korunma: Ýnsan zihni haz, neþe, huzur, vecd hali ve hayal üretebilme kapasitesine sahip. Gerçek yaþamda, sahici yaþantýlarla bunlarý yaþamada bir problem yok. Sorun bu yaþantýlarý alkol, kimyasal madde ve uyuþturucularla elde etmeye çalýþmak. Uyuþturucu maddelerle zihinsel iyilik hali oluþturmanýn maliyeti oldukça aðýr. Ýnsanlarýmýza anlamlý bir hayat içinde, gerçek yaþantýlarla zihinsel iyilik hali yaþama konsepti anlatýlýrsa, baðýmlýlýklardan korumada bir miktar yol alabiliriz.
Egzersizin bedensel ve zihinsel etkisi: Düzenli fiziksel egzersiz insan bedenine iyi geldiði gibi zihnimize de iyi geliyor. Düzenli egzersiz beyinde ilaç etkisi gösterecek kimyasal deðiþimlere neden olabiliyor. Geniþ halk kitlelerine egzersizin bu olumlu biyolojik deðiþimleri anlatýlýrsa hareket kapasitelerini arttýrma için baþka bir neden daha oluþmuþ olur. Bu türden bilgi ve farkýndalýklar olup biteni tamamen deðiþtirme gücüne sahip olmasa da bir miktar deðiþime neden olabilir.
Öðrenilebilecek ve öðretilebilecek psikoloji teknikleri ve müdahalelerine devam edeceðim.