Öğrenilebilecek psikoloji teknikleri- 2

Bir önceki yazımda herkese öğretilebilecek psikolojik teknik/uygulamalardan bir kısmını yazmıştım. Bunlar; anlam arayışı içinde olma ve inanmanın gücü, bilişsel hataları tanıyıp düzeltmek, duyguları tanıma ve duygulara karşılık vermeyi öğrenme, karakter ve erdemlerin güçlü ve zayıf yanlarını tanıyıp geliştirme, yeteneklerin analizi ve geliştirilmesi, sosyal bağlantılarımızın halinin analizi ve geliştirilmesi şeklindeydi. Bugün bu teknik ve müdahalelerin yenilerini ekleyeceğim.

Akış yaşantısı sağlayacak meşguliyet oluşturma: Akış; kişinin ustalaştığı ve anlamlı bulduğu bir iş yaparken zamandan ve mekândan kopacak kadar kendinden geçme halini tanımlar. Akış kavramının teorisyeni Mihaly Csikszentmilalyi entelektüel bir uğraş anının, bir meslek icra etme sürecinin, ustalaştığımız bir tarzda spor yapmanın, gurme tarzında yemek yapmanın akış yaşantısı doğurabileceğini söyler. Akışı hazdan ayıran şey, o işin sıradan kişi tarafından yapılamayacak kadar üst düzey beceriler / ustalık gerektirmesi ve kişinin o işi yapacak ustalığa sahip olmasını gerektirmesidir. Akış kavramını yaygınlaştırarak, toplumda akış yaşantısı yaşamanın yaygınlığını arttırmak, ülkemizdeki mutluluğun yaygınlaşmasına neden olabilir.

Uyku uyanıklık döngüsünü doğaya uygun yaşama: İnsanın uyku uyanıklık döngüsü normalde güneş ışıklarına göre ayarlıdır. Elektriğin üretilmesi ve modern yaşam biçimi doğayla uyumlu uyku uyanıklık düzenimizi bozdu. Gecenin geç saatlerine kadar uyanık kalıp, öğlen vakti uyanmak bir kesimin yaşam biçimine döndü. Halbuki bu hal insan biyolojisinin doğasına aykırı. Eğer bu bozulmanın biyolojik açıklamaları, bedenimize ve ruh halimize getirdiği olumsuz etkileri geniş kitlelere anlatabilirsek, belirli bir düzeyde olumlu değişime yol açabiliriz.

Nefes alma ve gevşeme egzersizleri: Modern psikolojinin kadim kültürlerin geleneksel yöntemlerinden aldığı nefes alma ve gevşeme yöntemlerinin hem bedenimize hem de ruh halimize bir düzeyde olumlu etki yaptığı konusunda genel bir uzlaşma var. Toplumsal katmanlara nefes alma ve gevşeme egzersizlerinin öğretilerek alışkanlık haline getirilmesi insanımıza önemli bir katkı sağlayabilir.

Bağımlılıkları tanıma ve korunma: İnsan zihni haz, neşe, huzur, vecd hali ve hayal üretebilme kapasitesine sahip. Gerçek yaşamda, sahici yaşantılarla bunları yaşamada bir problem yok. Sorun bu yaşantıları alkol, kimyasal madde ve uyuşturucularla elde etmeye çalışmak. Uyuşturucu maddelerle zihinsel iyilik hali oluşturmanın maliyeti oldukça ağır. İnsanlarımıza anlamlı bir hayat içinde, gerçek yaşantılarla zihinsel iyilik hali yaşama konsepti anlatılırsa, bağımlılıklardan korumada bir miktar yol alabiliriz.

Egzersizin bedensel ve zihinsel etkisi: Düzenli fiziksel egzersiz insan bedenine iyi geldiği gibi zihnimize de iyi geliyor. Düzenli egzersiz beyinde ilaç etkisi gösterecek kimyasal değişimlere neden olabiliyor. Geniş halk kitlelerine egzersizin bu olumlu biyolojik değişimleri anlatılırsa hareket kapasitelerini arttırma için başka bir neden daha oluşmuş olur. Bu türden bilgi ve farkındalıklar olup biteni tamamen değiştirme gücüne sahip olmasa da bir miktar değişime neden olabilir. 

Öğrenilebilecek ve öğretilebilecek psikoloji teknikleri ve müdahalelerine devam edeceğim.