Bir önceki yazýmda herkese öðretilebilecek psikolojik teknik/uygulamalardan bir kýsmýný yazmýþtým. Bunlar; anlam arayýþý içinde olma ve inanmanýn gücü, biliþsel hatalarý tanýyýp düzeltmek, duygularý tanýma ve duygulara karþýlýk vermeyi öðrenme, karakter ve erdemlerin güçlü ve zayýf yanlarýný tanýyýp geliþtirme, yeteneklerin analizi ve geliþtirilmesi, sosyal baðlantýlarýmýzýn halinin analizi ve geliþtirilmesi, akýþ yaþantýsý saðlayacak meþguliyet oluþturma, uyku uyanýklýk döngüsünü doðaya uygun yaþama, nefes alma ve gevþeme egzersizleri, baðýmlýlýklarý tanýma ve korunma, egzersizin bedensel ve zihinsel etkisi þeklindeydi. Önceki iki yazýmda tanýmladýðým 11 psikolojik teknik ve yaklaþýma bugün dört tane daha ekleyip toplamda 15’e tamamlayacaðým.
Öfkeyi tanýmak ve öfke patlamasýný kontrol etmek: Öfke normalde koruyucu özellikleri olan doðal bir duygu. Öfke gerekli bir durumda, uygun bir dozajda ve doðru bir zamanda kullanýldýðýnda iþe yarar. Ama yakýnlarýmýza, sevdiðimiz kiþilere aþýrý miktarda oluþtuðunda veya patlama þeklinde ifade edildiðinde zarar verici hatta yýkýcý hale gelir. Özellikle mizaç özelliði olarak ani parlamaya, öfke nöbetine yatkýn olanlar, bu eðilimleri iliþkileri için sorun haline gelir. Özellikle bu kiþiler için öfkeyi kontrol etmeyi öðrenmek hayatý bir beceridir. Sonuç olarak, insanýmýza öfkeyi tanýmayý ve uygun þekilde kullanmayý öðretmek insani geliþmiþliðimize katký saðlayabilir.
***
Ýletiþim tekniklerini öðrenmek: Psikoloji bir yüzyýldýr insan iliþkileri ve kiþiler arasý iletiþim üzerine birikim oluþturuyor. Bu birikimin temeli karþýmýzdakini incitmeden ve savunmaya itmeden derdimizi anlatmak ile karþýmýzdakinin “derdi ne?”, “bana ne demeye çalýþýyor?” þeklindeki etkin dinlemedir. Böylece iki kiþi konuþabilir ve birbirini anlayabilir hale gelir. Bu doðru dert anlatma ve doðru dinleme becerileri kolayca öðrenilebilir ve pratikler yapýlarak alýþkanlýk haline getirilebilir. Ýnsanlarýmýzýn geneline bu iletiþim becerilerini öðretmek, insanlar arasý iliþkilerin niteliðini arttýrabilir.
Bilinçli farkýndalýk (Mindfullness) eðitimi almak: Bilinçli farkýndalýk geleneksel bilgiden gelen bir teknik. Bu tekniðin temeli zihnimizi geçmiþe takýntýlý þekilde takýlý kalmaktan ve geleceði endiþeli olarak beklemekten alýkoyarak, ana odaklanmak. Bu sayede zihin endiþeli düþüncelerinden arýnmýþ, yaþadýðý anda olup bitenin farkýna varmýþ ve olaný kabul eder hale gelmiþ olur. Bilinçli farkýndalýðý kullanmayý öðrenmek kiþiyi anksiyeteden koruduðuna dair çok sayýda bilimsel kanýt var. Bu tekniði geniþ kitlelere öðretmek, insanlarýmýzýn endiþelerini daha iyi yönetmesini saðlayabilir.
***
Kendisine uygun eþ profilini bilmek ve eþ iliþkisini sürdürebilmek: Ýnsan mutluluðunu belirleyen en temel unsurlardan biri de eþ iliþkisi. Kiþinin kendisiyle uyumlu olacak eþ profili bilgisine sahip olmasý ve eþ iliþkisini sürdürecek beceriler kazanmasý evliliðinin seyrini olumlu etkileyebilir. Geniþ halk kitlelerine evlilik öncesi ve sonrasý ile ilgili güvenilir bilgilerin beceri þekilde öðretilmesi, evliliklerin seyrini olumlu etkileyip boþanmalarý azaltýcý bir etki gösterebilir.
Psikolojik okur yazar olmak: 15 tane psikiyatri/psikoloji alanýndan kaynaklanan teknik / müdahale / yaklaþým tanýmlamýþ oldum. Bu 15 yaklaþýmýn içeriðine hâkim olmak, terli yerinde uygulamak kiþiyi psikolojik açýdan güçlendirir. Adeta bunlarý beceri ve alýþkanlýk haline getirmek, bir insaný amatör ligden alýp profesyonel lige taþýyabilir. Kiþi ayný zamanda psikolojik okur yazar da olmuþ olur.