Öðretmen adaylarýna sorulan sorular ve yalanlar

Ýki hafta önce Memur-Sen Genel Baþkaný Ali Yalçýn’ýn Açýk Görüþ için yazdýðý yazýda vardý; okullardaki ikili sistemin (sabahçý-öðlenci) bitmeye yakýn olduðu, derslik, okul ve öðretmen sayýsýndaki artýþla birlikte tam gün sistemine geçiþe az kaldýðý bilgisi. Önceki gün de Baþbakan Binali Yýldýrým bunu teyid etti. 

Eðitim sistemiyle ilgili yapýlmasý gereken çok þey var. Ama iyileþtirmek için azami gayret sarf edildiðini kabul etmek lazým.

Dershanelerin kaldýrýlmasý en önemli adýmdý. Süreci hatýrlayýn; ne büyük kýyamet kopmuþtu. Bugün FETÖ için “Allah bunlarýn belasýný versin” diyen medya organlarý o dönemde dershanelerin kapatýlmamasý için elinden geleni yapmýþtý. Dershanelerin FETÖ’ye haþhaþi yetiþtirme merkezi olarak kullanýldýðýný bilmelerine raðmen üstelik...

Dershane tartýþmasýndan bugüne eðitim sisteminde ciddi yapýsal deðiþiklikler oldu. Hem MEB kadrolarýnýn bu yapýdan arýndýrýlmasý hem de okullarýn eðitimin asli unsuru olarak yeniden konumlandýrýlmasý ve eðitim kalitesinin artýrýlmasý konularýnda epey yol alýndý.

Ama tüm bu iyileþtirmeler ve FETÖ’den arýndýrma faaliyetleri sýrasýnda MEB yine hedefte. Ýmam Hatiplerin sayýsýndan, proje okullara öðretmen alýmýna kadar pek çok þey eleþtiri konusu yapýldý. Bir takým marjinal gruplar bazý liseler üzerinden provokasyona dahi kalkýþtý.

***

Þimdilerde yeni tartýþma konusu ise öðretmen alýmlarýndaki mülakatlarda sorulduðu iddia edilen sorular. Gazetelerde hem haber olarak yer aldý hem de epey köþe yazarý olayýn aslý var mý yok mu araþtýrmadan “malum sorulara makbul cevaplar” dahi hazýrladý. Ýddia edilen sorularýn bir kaçýný zikredelim de bu kasýtlý haber ve yazýlarýn neye matuf olduðu anlaþýlsýn: “Reis deyince aklýnýza ne geliyor?”, “Baþkomutan kimdir?”, “Alevi misiniz, Sünni mi?”

Nasýl ama iyi sorular deðil mi? “AK Parti yandaþ öðretmen seçiyor” baþlýklý bir haber yapmak için güzel kurgu.

Doðrusu gerçek olmasý hali beni de dehþete düþürecek bir haber. Ama gerçeði öðrenmek çok zor deðil. Çünkü bu sorulara muhatap olan kiþi þikayetçi olabilir, Milli Eðitim’e gidebilir, olmadý adli yollara baþvurabilir. Somut bir þikayet söz konusu deðil ama günlerdir gazetelerde haberleri çýkýyor.

MEB Müsteþarý Yusuf Tekin konuyla ilgili bakýn ne diyor: “Mülakat sorularýyla ilgili çýkan haberlerin tamamý yalan. 300 komisyon mülakat yaptý. Her komisyonda 3 uzman görev aldý. Sorular 30’a yakýn uzman tarafýndan hazýrlandý. Her aday için iki soru kura ile çekilip zarflandý, mühürlendi ve komisyonlara gönderildi. Adaylar zarflarý çekerek sorularýný kendileri belirledi. Bizim hazýrladýðýmýz sorular içinde iddia edilen gibi bir tek soru yok. Böyle bir þey mümkün olamaz zaten. Soru faslýna geçmeden önce heyecan yatýþtýrmak maksatlý yapýlmýþ olabilecek sohbetleri tespit için 30 kadar komisyonla görüþme yaptým. Görüþtüðüm komisyon üyeleri de kendi gruplarýnda bu tarz sorularýn asla sorulmadýðýný ifade etti. Bize bununla ilgili bir þikayet ulaþmýþ deðil. Bildiðim kadarýyla bir baþka makama ulaþmýþ þikayet de yok. Yapýlan itirazlar maddi hatalara binaen yapýlmýþtýr. Adaylara iki soru soruyoruz, komisyon üyeleri sadece bu iki soruya verilen cevaplarý notluyor.” 

Milli Eðitim Bakaný Ýsmet Yýlmaz da konuyla ilgili açýklama yaptý, o da ayný þeyleri söyledi. Böylece bir haberin daha yalan olduðu anlaþýldý.

Bakalým yalanýn sahipleri þimdi ne diyecek? Ya bu yalana köþelerini açanlar...