Öðretmenini utandýran baþkan yardýmcýsý

24 KASIM Öðretmenler Günü’nde Ýzmir’e yakýþmayan bir olayý yaþadýk. Aðýzlarýný her açtýklarýnda “öðretmenlik kutsaldýr, onlarýn ellerinden öperiz” diyenler, onlarýn gününde ellerinden geleni ardýna koymadý, Gaziemir’de bir öðretmene kafa attý.  Gaziemir Belediyesi, öðretmenlere olan saygýsýný göstermek için yemek düzenledi. Belediye Baþkaný Halil Ýbrahim Þenol da katýldý etkinliðe. Ancak anlaþýlan o ki, öðretmenlerin bazý tepkileri sayýn baþkaný rahatsýz etti. Tam da “saygý duyuyorum demokrasi adýna, elbette protesto edebilirsiniz” diyordu sayýn baþkan. Ne kadar da demokrat olduðunu, ifade özgürlüðüne saygý gösterdiðini anlatmaya çalýþýyordu ki “ayinesi iþtir kiþinin, lafa bakýlmaz” sözünü hatýrlatýrcasýna salonda ortalýk karýþtý. Meðer Þenol kürsüde bu sözleri sarf ederken yardýmcýsý Mehmet Tuncer bir öðretmene kafa atmakla meþgulmüþ. Öðretmen Barýþ Düdü, Þenol’un ne kadar da anlayýþlý bir kiþi olduðunu anlattýðý kürsüye geldiðinde aðzý burnu kan içindeydi. Oraya sene de bir gün de olsa hatýrlanmak, ne kadar deðerli olduðunu hissetmek için gelen öðretmene kafa atýlmýþtý. Az önce “demokrat kiþiliði nedeniyle  eleþtirilere açýk olduðunu” anlatan baþkaný eleþtirdiði için yemiþti o kafayý. Mikrofona eðildi, “itinize sahip çýkýn” dedi. Tek isteði bu oldu.

Bu olayla ilgili görüntüleri izlerken “kafasý çok çalýþan” Mehmet Tuncer’in öðretmenleri geldi aklýma. Acaba onlar da izlemiþ midir? Umarým izlememiþlerdir. Bir utanç kaynaðý, düþünsenize yetiþtirdiðiniz öðrenci öðretmenlere neler yapýyor.

Düdü darp raporu aldý ve Tuncer’den þikâyetçi oldu. Tuncer karakoldaki iþlemlerinin ardýndan serbest býrakýldý. Demokrat, eleþtirilere açýk baþkan ne kadar demokrat olduðunu yardýmcýsýna sahip çýkarak gösterdi. Ne yani baþkan yardýmcýsýnýn kafa atma özgürlüðü yok mu? Adam okumuþ, eðitim almýþ, kafa dolu bir dolu bilgiyle, kullanmasýn mý o kafayý. Onun bu haklarýna Sayýn Gaziemir Belediye Baþkaný Þenol da sonuna kadar saygý göstermiþ, yardýmcýsýna býrakýn görevden alma ya da baþka þeyleri “bunu nasýl yaparsýn?” bile deme gereði bile duymamýþ.

Ne yazýk ki biz insanlarýn icraatlarýndan, yaptýklarýndan, davranýþlarýndan çok aðzýndan çýkanlara bakýyoruz, inanýyoruz. Bunu keþfeden bir kesim, gözümüzün içine baka baka yalan söylüyor, olmalarý gereken ama olmadýklarý bir kiþiymiþ gibi anlatýyorlar kendilerini. Toplum olarak bu huyumuzdan vazgeçmediðimiz sürece bu tip insanlardan kurtulamayacaðýz.