Öðretmenler okullara baþörtülü girebilir

Burasý Türkiye!

Ha devletten “temel hak ve özgürlükler”ini istemiþsin ha maðazadan evine buzdolabý almaya kalkýþmýþsýn hiç fark etmiyor...

Taksit taksit...

Lafý fazla dolandýrmadan meramýma geleyim.

Geçen hafta Söz Bitmeden programýnda konuðum Milli Eðitim Bakaný Ömer Dinçer’di. En önemli sorularýmdan birisi de MEB’in okullara getirdiði kýlýk kýyafet serbestisini düzenleyen yeni yönetmelikteki “baþý açýk” ibaresi ve “ne olacak bizim halimiz!”di...

40 dakikalýk programa alýþan birisi olarak programa birbuçuk saat mühlet verilince sor sor bitmez sanýrken süre göz açýp kapayýncaya kadar bitti ve asýl sormam gereken soruyu soramadým.

Ben de soluðu ertesi gün Milli Eðitim Bakanlýðý’nýn makamýnda aldým.

***

MEB Bakaný Ömer Dinçer’e “Eðitimle alakalý devrim niteliðinde deðiþimlere imza atarken bizler kýlýk kýyafet serbestisini düzenleyen yönetmeliði yetersiz bulurken siz bir de yeni yönetmelikte ‘baþý açýk’ ibaresiyle baþörtülü kadýnlarýn önüne hepten takoz koymadýnýz mý” tarzýnda bir soru yönelttim...

Ömer Dinçer “Bence gerçekten bize haksýzlýk yapýyorsunuz. Bu eleþtiriyi yapanlarýn maalesef önceki yönetmeliði zahmet edip okumayanlar olduðunu düþünüyorum. Eðer bu eleþtiriyi “eski ve yeni” yönetmeliði okuyup karþýlaþtýrarak yapýyorsanýz da bu bize yapýlmýþ çok ciddi bir haksýzlýktýr ve vicdani de ahlaki de deðildir.”

- Nasýl yani?

- Bakýn “baþý açýk” ibaresi eski yönetmelikte zaten vardý. Bütün tartýþma öðrenciler üzerinden yürürken de yeni yönetmeliðin kazandýrdýðý avantajlar görmezden gelindi ya da tartýþma arasýnda kaynadý gitti. Bir kere eski yönetmelikte de “baþý açýk olacak” ibaresi vardý ve kapsamý çok geniþti. Birincisi ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öðrencilerini kapsýyordu. Ýkincisi öðretmenler bu kapsamýn içindeydi. Üçüncüsü idari personel, görevliler ve hizmetliler yine bu kapsama dahildi. Aslýnda biz “yeni yönetmelik”le bu kapsamý o kadar daralttýk ki sadece ilkokul, ortaokul ve lise öðrencilerini kapsama alaný içinde tuttuk. Bu ne demek biliyor musunuz? Üniversite öðrencileri, öðretmenler, hizmetliler, idari görevliler, okul idarecileri yönetmelikte yer alan “baþý açýk olacak” kapsamýna dahil deðildir. Þimdi biz bu kadar geniþ bir alan býrakmýþken “yönetmelik” okunup karþýlaþtýrma yapýlmadan kýyamet kopartýldý. Baþý açýk ibaresi korunmuþsa nasýl korunduðuna bakýlmadý maalesef..

Ömer Dinçer’e “Tamamen kalksa ne olurdu” diye sorduðumda ise “Tamamen kalkmasý MEB’in tasarrufunda olsaydý bunu zaten yapardýk” dedi.

***

Yazýyý yazarken aklýma Eðitim Bir Sen Baþkan Vekili Ahmet Özer geldi ve telefonda kendisine “yeni yönetmeliði” ve avantajlarýný sordum. Özer “Biz Bakan’la görüþtüðümüzde yönetmeliði bu þekilde açýklamadý” dedi ve “Bizler yeni çýkarýlan ilköðretim ve ortaöðretim yönetmeliðindeki ilgili maddelere baktýðýmýzda yönetmeliðin sadece öðrencilerle sýnýrlandýrýlmýþ olduðunu görüyoruz. Kamuoyu bu yönetmeliðin kapsamýndan dolayý kýlýk-kýyafet serbestîsinin sadece öðrencileri içerdiðini anlamýþtýr. Yönetmelikteki kapsam; “Bu yönetmelik ilköðretim ve ortaöðretimdeki bütün kýlýk-kýyafeti kapsar” þeklinde olsaydý, yönetmeliðin kapsamý içerisine hem çalýþanlar hem de öðrenciler dâhil edilmiþ olacaktý. Fakat yönetmeliðin altýndaki diðer maddelerde kýlýk-kýyafet serbesttir ibaresi de yukarýdaki kapsamdan dolayý sadece öðrenciler için anlaþýlmýþtýr” diyor.

Konu þimdilik böyle...

Ömer Dinçer’i oldukça samimi bulduðumu söylemeliyim. Nasýl derler ruh halinden beden dilinden anladýðým ise sanki “bizim de elimizden bu geldi þimdilik yarýna Allah kerim”di.

Eh ne yapalým. Ben boþuna demiyorum burasý Türkiye. Özgürlükler de taksit taksit buzdolabý da taksit taksit...

En umut vaat eden ise Türkiye yeni bir süreçte yavaþ yavaþ da olsa ilerliyor. Eski statükocu haklarý gasp eden yapýsýndan vazgeçiyor. Devlet yavaþ yavaþ veriyor ve verdikçe “yeter” diyor bizler de verdiklerine “evet ama yetmez” demeye devam edeceðiz..

Taa ki tam özgürleþene kadar...

Ýyi pazarlar...