Öðünde meyveyi atlamayýn

Saðlýklý bir öðünün vazgeçilmez parçasý meyveler, midede asit salgýsýný düzenlemekten iþtah kontrolü ve vitamin desteðine kadar pek çok konuda baþrolde. Bu yüzden sofradan meyvenizi yemeden kalkmayýn.

Taze meyveler ana besin kaynaklarýndan protein ve yaðlarý çok az miktarda içerir. Daha çok su ve saðlýklý karbonhidratlar içerdikleri için kalorileri de oldukça düþüktür. Taze meyveler hücrelerimizi oksidatif stresten koruyan antioksidanlarýn da en iyi kaynaklarýdýr. Doðal yapýlarýnda fazla miktarda ve farklý çeþitte diyet lifi bulunur. Taze meyveler aðýz, yutak, mide, akciðer ve baðýrsak kanseri için koruyucu besin bileþenlerini içerdiðinden mutlaka günlük beslenme planýnda bulunmasý gereken önemli besin kaynaklarýnýn baþýnda gelir. Ýçerdikleri vitamin çeþidi ve miktarý bakýmýndan birbirinden farklýlýk gösterir. 

Doðal iþtah düzenleyici

Meyveler besin deðeri kadar iþtah üzerinde de olumlu etkileri bulunur. Meyvenin lezzeti içerdikleri asit ve saðlýklý karbonhidrat içeriðine baðlýdýr. Meyveler olgunlaþtýkça asit miktarý azalýr ve glikoz, fruktoz gibi þeker miktarý artar. Ancak unutulmamalýdýr ki; meyveler dalýndayken þeker miktarý yüksek koparýldýktan sonra þeker miktarý beklemeyle oldukça düþer. Meyveler beklerken protopektin pektine hidrolize olur ve bu baðýrsak saðlýðý için de önemli bir etkidir.

Yemek sonrasý hazýmsýzlýða bire bir

Meyvenin saðlýklý iliþkisini irdeleyen araþtýrmalar; taze meyvelerin ara öðünlerde ve ana yemeklerde özellikle proteinli yiyeceklerle beraber alýnmasýnýn saðlýðý koruyucu etkisine iþaret ediyor.  Araþtýrmalar, kilo vermek için günde 2-4 porsiyon arasýnda taze meyve yemenin önemini vurguluyor. Meyve yemenin herhangi bir zamaný yok, ancak öðünlerle beraber yenildiðinde besinlerin içindeki saðlýk bileþenlerinin yararlýlýðýný çok fazla artýrýyor. Meyve asitlerinin midede hazýmsýzlýðý da önleyici etkisinin olduðunu unutmamak gerek. Taze meyvelerfarklý kuruyemiþlerle beraber yediðinizde o öðünün glisemik yükü azalýr. Bu durum diyabet ve kanser gibi önlenebilir hastalýklar için de koruyucu etki  saðlar. Görüldüðü gibi meyveler farklý besin gruplarý ile beraber yendiðinde baðýrsaklardan saðlýðý koruyucu bileþenlerinde kullanýmýný arttýrarak hastalýklardan koruyucu rolü de artýyor.