Öğünde meyveyi atlamayın

Sağlıklı bir öğünün vazgeçilmez parçası meyveler, midede asit salgısını düzenlemekten iştah kontrolü ve vitamin desteğine kadar pek çok konuda başrolde. Bu yüzden sofradan meyvenizi yemeden kalkmayın.

Taze meyveler ana besin kaynaklarından protein ve yağları çok az miktarda içerir. Daha çok su ve sağlıklı karbonhidratlar içerdikleri için kalorileri de oldukça düşüktür. Taze meyveler hücrelerimizi oksidatif stresten koruyan antioksidanların da en iyi kaynaklarıdır. Doğal yapılarında fazla miktarda ve farklı çeşitte diyet lifi bulunur. Taze meyveler ağız, yutak, mide, akciğer ve bağırsak kanseri için koruyucu besin bileşenlerini içerdiğinden mutlaka günlük beslenme planında bulunması gereken önemli besin kaynaklarının başında gelir. İçerdikleri vitamin çeşidi ve miktarı bakımından birbirinden farklılık gösterir. 

Doğal iştah düzenleyici

Meyveler besin değeri kadar iştah üzerinde de olumlu etkileri bulunur. Meyvenin lezzeti içerdikleri asit ve sağlıklı karbonhidrat içeriğine bağlıdır. Meyveler olgunlaştıkça asit miktarı azalır ve glikoz, fruktoz gibi şeker miktarı artar. Ancak unutulmamalıdır ki; meyveler dalındayken şeker miktarı yüksek koparıldıktan sonra şeker miktarı beklemeyle oldukça düşer. Meyveler beklerken protopektin pektine hidrolize olur ve bu bağırsak sağlığı için de önemli bir etkidir.

Yemek sonrası hazımsızlığa bire bir

Meyvenin sağlıklı ilişkisini irdeleyen araştırmalar; taze meyvelerin ara öğünlerde ve ana yemeklerde özellikle proteinli yiyeceklerle beraber alınmasının sağlığı koruyucu etkisine işaret ediyor.  Araştırmalar, kilo vermek için günde 2-4 porsiyon arasında taze meyve yemenin önemini vurguluyor. Meyve yemenin herhangi bir zamanı yok, ancak öğünlerle beraber yenildiğinde besinlerin içindeki sağlık bileşenlerinin yararlılığını çok fazla artırıyor. Meyve asitlerinin midede hazımsızlığı da önleyici etkisinin olduğunu unutmamak gerek. Taze meyvelerfarklı kuruyemişlerle beraber yediğinizde o öğünün glisemik yükü azalır. Bu durum diyabet ve kanser gibi önlenebilir hastalıklar için de koruyucu etki  sağlar. Görüldüğü gibi meyveler farklı besin grupları ile beraber yendiğinde bağırsaklardan sağlığı koruyucu bileşenlerinde kullanımını arttırarak hastalıklardan koruyucu rolü de artıyor.