Demokrasinin güçlenmesi için uygulamaya konan olaðanüstü hal ülkemize hayýrlý olsun. Yayýmlanan ilk OHAL kararnamesinde kamu çalýþanlarý ile ilgili önemli bir karar alýndý. Paralel yapý soruþturmalarýyla görevine son verilen kamu personeli bir daha kamu da çalýþamayacak.
Bu yüzden görevi baþýnda bulunan memurlara olaðanüstü hal döneminde yararlý olabilecek bazý hususlara deðinmekte yarar var.
657 sayýlý Yasa’nýn 96’ncý maddesi uyarýnca olaðanüstü hal, sýkýyönetim, seferberlik ve savaþ hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uðrayan yerlerdeki devlet memurlarý yerine atanacaklar gelip iþe baþlamadýkça görevlerini býrakamazlar.
Memurlardan mali ve cezai sorumluluklarý saklý kalmak üzere; 96’ncý maddeye aykýrý hareket edenler hiçbir surette, devlet memurluðuna alýnamazlar.
2008 yýlý ekim ayýndan önce göreve girmiþ devlet memurlarýna tanýnmýþ önemli bir hak var. Görevden ayrýldýktan sonra, primlerini yatýrýp, memuriyette çalýþmýþ gibi emekli olabilirler. Buna isteðe baðlý iþtirakçilik denmektedir.
657 sayýlý Kanunun 96. maddesi uyarýnca olaðanüstü hal, sýkýyönetim, seferberlik ve savaþ hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uðrayan yerlerdeki Devlet memurlarýndan, yerine atanacaklar gelip iþe baþlamadan görevlerini býrakanlar isteðe baðlý iþtirakçi olamayacaklardýr.
Devlet Memurlarý Kanunu’nun 125’inci maddesi uyarýnca; savaþ, olaðanüstü hal veya genel afetlere iliþkin konularda amirlerin verdiði görev veya emirleri yapmamak, devlet memurluðundan çýkarma cezasý ile tecziye edilmeye sebep olur.
5434 sayýlý Kanunun 89. maddesi kapsamýnda birleþtirilmiþ hizmet süreleri (memuriyet ile birlikte SSK ve Bað-Kur süreleri) üzerinden aylýk baðlananlara emeklilik ikramiyesi ödenebilmesi için görevden ayrýlma nedeninin devlet memurluðundan çýkarma cezasý almaktan kaynaklanmamýþ olmasý gerekmektedir.
Bu itibarla, farklý statülerde hizmet süreleri bulunanlardan ‘Devlet Memurluðundan Çýkarma’ cezasý ile tecziye edilenler emekli ikramiyesi alma haklarýný kaybederler.