Ok atmaktan tendonlarım zedelendi

Yenilmezler adlı film serisinde Hawkeye karakterini canlandıran Jeremy Renner solak olduğu için özel silahı ok ve yayı kullanmakta zorlandığını söyledi.

ABD’li oyuncu Jeremy Renner öyle bir isim ki aksiyon filmlerinin aranan oyuncularından. Görevimiz Tehlike serisinde rol alan Renner, geçen hafta gösterime giren Yenilmezler 2: Ultron Çağı adlı yapımda Hawkeye adlı önemli bir karakteri canlandırıyor. Oyuncu, filminin çekimlerinde nelerin yaşandığını Türkiye’de sadece star PAZAR’a anlattı.

- Filmin senaristi ve yönetmeni Joss Whedon size bu filmde Hawkeye’ın çok daha büyük bir rolü olacağını nasıl haber verdi?

Daha çok başlarda oldu, ortada senaryo yokken. Joss’u tesadüfen bir partide gördüm ve birinci filmde olan her şeyin yenisinde de olacağını ama biraz daha farklı bir şekilde işleneceğini söyledi. Joss ve ben ikimiz de karakteri seviyoruz, onu ilk filmde yeterince derinlemesine işleme fırsatımız olmadı. Bu sefer onun insani tarafını ele almak çok keyifliydi ve benim için Hawkeye’ı oynamayı çekici hale getiren temel öğeydi, çünkü o bir insan, kusurlu ve sınırları var.

- Bu kadar iyi tanıdığınız bir grupla çalışmak nasıl bir his?

Kaynaşmak doğru kelime olur mu gerçekten bilemiyorum çünkü ‘Yenilmezler’ takımında hiç kimse birbiriyle çok daha iyi geçinmiyor ve bu gerçekten harika bir şey. Bu uyumsuz bir aile. Ama set dışındaki zamanlarda çok iyi vakit geçiriyoruz ve oyuncu kadrosu bu filmlerin herhalde en güzel taraflarından biri. İlk filmde Robert Downey Jr.’ı sadece iki kere gördüm, o da tesadüfen! Sadece Scarlett Johansson ve Tom Hiddleston’ı sık görme şansım oldu. Diğer zamanlarda tek başımaydım, hipnotize olmakla meşguldüm. Bu seferkinde birlikte çok vakit geçirdik, bu bizim açımızdan harikaydı! Ama yönetmenimiz Joss Whedon için berbattı çünkü birbiriyle sürekli konuşmak isteyen 10 çılgın aktörle uğraşmak gerçekten zor! Adeta bir anaokulu sınıfı gibi. Dikkatimizi çekmek için ıslık çalmak zorunda kalıyordu. Bu filmde birlikte yapacak çok şey vardı, bu nedenle set üstünde ve dışında bizim için her şey çok daha eğlenceli ve bağlayıcı oldu.

- Hawkeye’ın Tony Stark ile olan ilişkisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Geçen filmde Hawkeye’ın geçmişiyle ilgili küçük bir araştırma yaptıktan sonra, bu filmde durum biraz daha farklı. Bu sefer ilişki biraz daha derinleştiriliyor. Hawkeye ve Stark ile ilgili keşfedilecek çok daha fazla şey var. Bu arada Robert Downey Jr. ile birlikte çalışmak çok eğlenceli. Karakteri nasıl canlı ve yeni tutacağını biliyor ve ağzından ne çıkacağı asla tahmin edilemiyor. Bu hoşuna gidiyor

- Gerçek yerlerde çekim yapmak nasıl bir his?

Bir aktör olarak benim için daha iyiydi. Gerçekten bir ok attığımızda bunu hissedebiliyorsunuz. İtalya’da Alpler’deyken manzara fazlasıyla güzeldi. İtalya’da bulunduğumuz bu güzel yeşil alanları hikaye uydurmak için değiştirerek savaşlarla tahrip edilmiş bir kasaba haline getirecekler. Büyük bir kısmında çok sayıda pratik set parçası kullandık. Orayı darmadağın bir halde göstermek için gelen kişiler ortaya gerçekten harika bir iş çıkardı.

- Bu film ilkinden ne açılardan farklı?

   Çok basit. İlk filmde başarılı olan her şey bu filmde kat kat daha iyi. İlişkiler bir bakıma daha iyi değil, sadece daha derinler ve yapılacak çok şey var. Kötü adamlar, tabi yine daha iyi değil, sadece farklılar. Dövüş sahneleri çılgınca. Bu çok ama çok daha büyük bir dünya ve bunda çok daha fazla yeni karakter ve aynı anda gelişen çok sayıda olay var. İlkini izlediğimde en çok hoşuma giden kendini çok ciddiye almamasıydı. Bence bu yüzden hayranların ötesine geçip daha geniş bir seyirci kitlesine ulaştı, ailem de bayıldı. İnsani yanı harika ve benim çok hoşuma giden tarafı olaylara şakacı bir gözle bakışı.

YARATICILIĞIMI KONUŞTURARAK DÖVÜŞTÜM

- Dövüş sahnelerini nasıl buldunuz?

Çekiç etrafındaki sahneyi sevdim, bu parti sahnesiydi. Bu çok hoşuma gitti çünkü teknolojik aletler veya dille alakası yoktu. Sadece Yenilmezler takımının beraber takıldığı bir sahneydi. Bunun dışında, dövüş sahnelerini çok sevdim. Çok eğlenceli. Bu konuda çok katkım olabileceğini hissediyorum. Farklı fikirler buluyorum ve yönetmenimiz Joss Whedon beni bu konuda tamamen rahat bırakıyor. Bana nasıl yay kullanılacağını veya ok fırlatılacağını anlatmıyor. Dolayısıyla dövüş sahneleriyle ilgili her şey benim yaratıcı yönümü harekete geçiriyor. Yaptığım şey bu dev hikayeye elimden geldiğince hizmet etmekti. Scarlet Witch ile birlikte oynadığımız sahnede çok eğlendim çünkü bu Hawkeye’ın ilk kez gerçek bir insan gibi konuştuğunu görüyoruz. Sahneyle biraz oynayıp onun espri anlayışını görmek, saygısız , alaycı veya başka her neyse onu anlamak istedik. O kısım gerçekten çok hoşuma gitti.

- Hangi numaralarıyapacağınıza nasıl karar veriyorsunuz?

Bazı dublörlerle birlikte denemeler yapıyorum. Çünkü asıl sahnelerde hayali düşmanlarla savaşıyorum, bu nedenle onların bir şeyler katması gerekiyor. Bazen birilerinden çok görsel efektlerle konuşuyorum, sırf onlara şunu veya bunu ne zaman yapacağımı bildirmek için. Ok ucunu sağa göndermek ve buraya saplamak için döndürüyorum ve adamı buraya fırlatıyorum. Bunları gerçekten ifade etmem gerekiyor, filmin dövüş kısmının başka bir tuhaf tarafı. Bundan zevk alıyorum çünkü bana gerçekten yaratıcı olma fırsatı veriyor. Eğer iki ok birden çıkarmak ve onları döndürmek zorunda kalsam çok sayıda deneme yapmam gerekirdi.

SOLAK OLDUĞUM İÇİN BANA GÖRE YAY YAPILDI

- Hawkeye’ın silahlarının da bu filmde geliştiğini görüyoruz.

Bazı yeni teknolojiler var ve genelde bol bol Stark teknolojileri bunlar. Okların farklı uçları var ve Hawkeye bu uçlarla bir sürü farklı şey yapabiliyor. Bunların bazıları açıklanıyor. Bazıları açıklanmıyor. Bazıları sadece gösteriliyor. Scarlet Witch’e güzel bir tane veriyorum. Bu bir tür şok tabancasına benziyor ve bir Stark ürünü. Sonra bir de içinde 10 ok bulunan yineleyici var,  o nedenle sürekli çekmek zorunda kalmıyorum. Bazen yayı hiç kullanmıyorum bile; sadece okları robotlara saplıyorum.

- Solaksınız. Bu film için yayı solak birine uygun olarak yaptılar mı?

Solak olduğum için yayı sağ elimde tutuyorum. Aslında geçen seferkinde yapmışlardı. İlk filmde sağ elini kullananlara uygundu ama ondan sonra değiştirdiler. Yay geleneksel sayılır. Geçen sefer sırf benim için üstünde biraz fazla oynama yaptılar çünkü tutma yerini kavramak çok zordu, sürekli elimden kayıp duruyor, tendon zedelenmesi yaşıyordum. Fakat bu seferkini biraz daha düzgün ve kolay kullanılır dizayn ettiler. Görünüşünde fazla bir değişiklik olduğunu sanmıyorum.