Okul kantinleri lüks kafelerle yarýþýyor

Milli Eðitim Bakanlýðý’nýn kantinlerde obeziteye yol açan yiyecek-içecek satýþýna yönelik aldýðý radikal yasak kararlarý gibi bir konuya daha el atmasýnýn artýk kaçýnýlmaz hale geldiðine inanýyorum. Öðle yemeðini okulda geçiþtiren öðrencinin en çok tercih ettiði yer olan kantinlerde fiyatlar el yakýyor. Öðrencilerin beslenme saatindeki deðiþmez adresi kantinlerde, velilerin yüzünü güldürecek yeni fiyat politikalarýna ihtiyaç bulunmaktadýr. Çünkü Okul kantinleri velilerin cebini yakmaya devam ediyor. Alýnacak kararla kantinlerde yiyecek içecek fiyatlarý velilerin bütçesinde artýk büyük bir gedik oluþturmasý önlenmelidir. Okul kantinlerinde satýlan yiyecek ve içecekler adeta lüks kafeler ile yarýþýyor. Birden fazla çocuðu okuyan aileleri düþünürseniz kýt imkanlar ile ayakta kalma savaþý veren veliler çocuklarýna lüks kafelerle yarýþan kantinlere haçlýk yetiþtirebilir mi?

Ýzmir’de bu konuda çok þikayetler alýyoruz. Ailelerin bu þikayetlerine Milli Eðitim Bakaný Ömer Dinçer’in duyarsýz kalmayacaðýný biliyoruz. Milli Eðitim Bakanlýðý bu konuya mutlaka el atmalýdýr. Fiyatlara makul standartlar getirilmelidir. Bütün kantincilerde yükümlülüklerini bilerek bu ihalelere girmelidir. Ne kantinciler maðdur olsun, ne de öðrenciler maðdur edilsin. Kimse daha fazla kazanmak için öðrencilerin 3 kuruþ harçlýklarý ile ceplerini boþaltýp piyasa fiyatlarýndan yükseðe ürün satmasýn. Kantinciler kendileri açýsýndan haklý olabilir, ama okul müdürleri dahi pahalýlýktan þikayet ediyorsa üzerinden durup düþünülmesi gerekir. Kantinleri almak için birbirleriyle kýyasýya yarýþan ve en yüksek bedeli verenin elinde kaldýðý sistemde, kantinlerin yüksek ihale bedellerinin öðrencilerden çýkartýlmasýný sistemsel bir yanlýþ olarak görüyorum. Kiþiler yüksek bedeller ödeyip aldýklar kantinlerin fiyatlarýný çýkarmak için öðrenciye pahalý yiyecek içecek satmamalý veya buna bir standart kazandýrýlmalýdýr. Mevcut uygulamalara baktýðýmýzda kantinlerde fiyat politikalarýnda büyük sýkýntýlar gözlemleniyor. Kantin iþletmecisi ihaleye çýkan kantini en yüksek bedeli ödeyip alarak, ben bunu nasýl olsa öðrencilerden çýkartýrým anlayýþý içinde olmamalýdýr.  Bu konu serbest piyasa diyerek okul kantinlerinde ürün satýþlarýný iþletmecilerin insafýna býrakmayacak kadar önemlidir. Çünkü okul kantinleri serbest piyasa koþullarýna býrakýlmayacak bir alandýr.

Bu kantinler lüks restaurant ve kafeleri aratmayan yüksek fiyatlar ile yiyecek- içecek satýþýnýn önüne geçilmelidir. Bu konu ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidilmesi kaçýnýlmaz görünüyor. Okul kantinlerinin kiralarýnýn yüksek olmasý sadece kantinciyi olumsuz etkilemiyor, asýl maðdur öðrenci oluyor. Kantinci iyi niyetli olsa dahi mevcut koþullarda ve iþleyen sisteme göre ucuza ürün satmasý zor görünüyor. Bu gerçek sadece Ýzmir’e özgü deðil, ülkenin genelinde tüm devlet okullarýnda geçerlidir. Çünkü Bakanlýðýn genelgesi olmasýna raðmen okul kantinleri, fahiþ fiyatlarla kiralanýyor. Okul kantin kiralarýnýn yüksek olmasý ürün fiyatlarýný etkileyen önemli unsurlardan sadece birisidir. Bu nedenle en baþta okul kantinlerinin fahiþ fiyatla ihale edilmesinin mutlaka önüne geçilmelidir. Fiyatlar öðrencilerin rahatlýkla alabileceði makul seviyelere çekilmelidir. Öðrencilerimizi de ailelerinin bütçelerini de düþünmek zorundayýz. Fiyatlarý en makul seviyede tutabilmek için gayret edilmelidir. Bu konuda sektörün tüm ortak bileþenlerine büyük görevler düþüyor. Tüm taraflar bir araya gelerek bu konuda çözüme yönelik adýmlar atmalýdýr.