Okul sütü programýna 2 yýl daha devam edileceði açýklandý. Milli Eðitim Bakanlýðý’nýn belirleyeceði okullarda haftada 3 gün sade ve tam yaðlý uzun ömürlü süt daðýtacaðý program çocuklarýn yararýna olan bir uygulama. Süt çocuðun büyüme ve geliþmesinde tüm besin öðelerini, vitamin ve mineralleri içeren ender besinlerden biri. Dünyanýn geliþmiþ birçok ülkesinde çocuk okul sütü uygulamalarý obeziteden korunma, matematiksel aktivitede baþarý elde etme, kahvaltýyý atlamayý engelleme ve boy uzamasýna destek olacak kemik geliþiminin saðlanmasýnda baþarýlý sonuçlar elde etmiþtir. Biliyoruz ki süt ve süt ürünleri ile ilgili asýlsýz ve de gerçekten bilimsel dayanaðý olmayan bir lobi var. ‘Endüstriyel süt, ýsýl iþlem görmüþ süt, sakýz gibi peynirden uzak duralým, güvenli kapý sütünü alalým, gerçek süt kapý sütü’ gibi hem akla uymayan hem de kafa karýþtýran söylemler ile doðru besinleri günlük beslenmeden çýkararak saðlýðýmýzý da tehdit eden bir durumun ortaya çýkmasýna neden oldu.
Sokaktan almayýn
Bazý bilgileri hatýrlatmakta önemli fayda olduðunu düþünüyorum. Süt doðanýn insana verdiði besleyici deðeri ve de vücudumuza katkýlarý yüksek olan fonksiyonel bir içecek. Süt açýkta alýnýrsa hayvan memesinden geçebilecek hastalýklardan, sütün içinde bulunan normalde yaþayan yararlý veya zararlý mikroplardan hayati tehlikeye varacak hastalýklara yakalanma riski oluþur. Týp þunu kanýtlamýþtýr: Sokak sütleri gibi güvensiz süt tüketimi brusella hastalýðýndan ölüme ya da böbrek fonksiyonlarýnýn kaybýna kadar ciddi hasara neden olabilir. Bu nedenle sütün ýsýl iþlemler bizlerin hayatýný koruyan en önemli yöntemlerdir. Endüstrideki ýsýl iþlem kontrollü ýsý ve sürede yapýldýðý için saðlýklýdýr. Evde uzun kaynatma, taþýrma, uzun fokurdatma besin deðeri kaybý açýsýndan daha fazla olumsuzluk yaratýr. Evinizdeki sütü 70 derecede kaynatmalýsýnýz. Süt ýsýl iþlemden sonra besin kaybý açýsýndan insan saðlýðýný olumsuz etkileyecek hiçbir fazla kayýp oluþmaz. Sadece B grubu vitaminlerinde kayýp belirgindir bunu zaten günlük beslenmede ekmek, bulgur, taze sebze ve meyvelerden saðlayabiliriz. Ayrýca sütteki kalsiyum ýsýl iþlemden etkilenmez hatta kemik yapýmý için daha iyi bir forma dönüþür. Sütten elde edilen peynir ve endüstriyel yoðurda ‘zehirdir’ demek tamamen büyük bir bilgi yetersizliðidir. Evde yapýlan yoðurt ve peynirin yapým þekli aynýdýr, deðiþmez.