Yazarlar

Selahattin DÖNMEZ

Selahattin DÖNMEZ

sdonmez@sdonmez.com

Okul sütüne bilimsel destek

Okul sütü programına 2 yıl daha devam edileceği açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirleyeceği okullarda haftada 3 gün sade ve tam yağlı uzun ömürlü süt dağıtacağı program  çocukların yararına olan bir uygulama. Süt çocuğun büyüme ve gelişmesinde tüm besin öğelerini, vitamin ve mineralleri içeren ender besinlerden biri. Dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde çocuk okul sütü uygulamaları obeziteden korunma, matematiksel aktivitede başarı elde etme, kahvaltıyı atlamayı engelleme ve boy uzamasına destek olacak kemik gelişiminin sağlanmasında başarılı sonuçlar elde etmiştir. Biliyoruz ki süt ve süt ürünleri ile ilgili asılsız ve de gerçekten bilimsel dayanağı olmayan bir lobi var. ‘Endüstriyel süt, ısıl işlem görmüş süt, sakız gibi peynirden uzak duralım, güvenli kapı sütünü alalım, gerçek süt kapı sütü’ gibi hem akla uymayan hem de kafa karıştıran söylemler ile doğru besinleri günlük beslenmeden çıkararak sağlığımızı da tehdit eden bir durumun ortaya çıkmasına neden oldu. 

Sokaktan almayın

Bazı bilgileri hatırlatmakta önemli fayda olduğunu düşünüyorum. Süt doğanın insana verdiği besleyici değeri ve de vücudumuza katkıları yüksek olan fonksiyonel bir içecek. Süt açıkta alınırsa hayvan memesinden geçebilecek hastalıklardan, sütün içinde bulunan normalde yaşayan yararlı veya zararlı mikroplardan hayati tehlikeye varacak hastalıklara yakalanma riski oluşur. Tıp şunu kanıtlamıştır: Sokak sütleri gibi güvensiz süt tüketimi brusella hastalığından ölüme ya da böbrek fonksiyonlarının kaybına kadar ciddi hasara neden olabilir. Bu nedenle sütün ısıl işlemler bizlerin hayatını koruyan en önemli yöntemlerdir. Endüstrideki ısıl işlem kontrollü ısı ve sürede yapıldığı için sağlıklıdır. Evde uzun kaynatma, taşırma, uzun fokurdatma besin değeri kaybı açısından daha fazla olumsuzluk yaratır. Evinizdeki sütü 70 derecede kaynatmalısınız. Süt ısıl işlemden sonra besin kaybı açısından insan sağlığını olumsuz etkileyecek hiçbir fazla kayıp oluşmaz. Sadece B grubu vitaminlerinde kayıp belirgindir bunu zaten günlük beslenmede ekmek, bulgur, taze sebze ve meyvelerden sağlayabiliriz. Ayrıca sütteki kalsiyum ısıl işlemden etkilenmez hatta kemik yapımı için daha iyi bir forma dönüşür. Sütten elde edilen peynir ve endüstriyel yoğurda ‘zehirdir’ demek tamamen büyük bir bilgi yetersizliğidir. Evde yapılan yoğurt ve peynirin yapım şekli aynıdır, değişmez.