Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

OKULA hazırlık rehberi

Uzun tatil dönemi sona eriyor,ders zilinin çalmasına sayılı günler kaldı.Okul eksiklerinizi hala tamamlamadıysanız acele edin.Önerilerimize bakmadan alışverişe çıkmayın.

BABAM kitaplarımızı, kırmızı ya da mavi renkte, şimdinin market poşeti kalınlığındaki naylon kaplarla kaplıyordu. Çok sonra çıktı, süslü püslü, resimli olanları... Hatırladığım ilk çantam, şimdiki çocuklar için en fazla ‘evrak çantası’ olarak görülebilir önündeki kocaman kilidiyle. Okul formalarının siyah; çorapların ve kurdelenin beyaz olduğunu söylememe gerek yok elbette. Çocuklarımla birlikte ya da onlar için bir şey yaptığımda, çocukluğumdaki bir anın aydınlanması gülümsemeye yol açıyor. Hele de okul hazırlıkları. Kerem ya da Elvan, bu şaşkın halime bakıp bakıp “Anne ne oluyor?” diyor. “Hiiiççç!” diyorum, babam ya da kardeşlerimle olan anıma içimden el sallayarak.

Bu yıl oğlum Kerem, ikinci sınıfa başlayacak. Geçen yılki okula hazırlık telaşını, deneyim sayesinde biraz daha az yaşadık desem, yanlış olmaz. Okulun verdiği ihtiyaç listesi elimde, düştüm kırtasiye yollarına. Geçen yıl birkaç defteri fazla almışım. O yüzden defter masrafımız az. Resim dersindeki malzemelerini de çok iyi kullanmış Kerem. Onları da düştüm listeden. Gezdiğim, gördüğüm yerlerden sizin için de notlar aldım. Umarım işinize yarar.

AYAKKABI DAYANIKLI OLMALI

OKULA giderken yollardaki küçük taşlara hafif tekmeler atılacaksa, yağmurda oluşan su birikintilerine bile isteye basılacaksa, servisten inerken iki ayak üzerinde sertçe zıplanacaksa, teneffüslerde koşturulacaksa, o ayakkabının elbette dayanıklı olması gerekiyor. Hem dayanıklı hem de şık okul ayakkabıları için, bu sayfalarda mağaza mağaza gezmeye ne dersiniz!

Güvenli ellerde büyüyen ayakların önemini bilen Clarks, çocukların ayak sağlığı için en uygun ve doğru ayakkabıları, eğlenceli modelleriyle okula gitmeyi keyifli hale getiriyor. Üstelik şimdi çocuk ayakkabıları kız ve erkek çocuklarına özel iki ayrı renkte çok şirin birer kol saati hediyeli.

Yağmurda zıplamak dedik ya o zaman çizmesiz olmaz okul günleri. Okulların açıldığı ve yağmurların başlayacağı bu dönemde çok farklı, çok renkli tasarımlarıyla Twigy yağmur botları çocuklarınızın hem şık görünmesini sağlarken hem de ayaklarını yağmurdan koruyacak. Botların fiyatı 49.9 TL.

Bazı ayakkabılar da hediyeleriyle “Al beni!” diyor. Gençlerin en çok tercih ettiği ayakkabılardan birisi olan Onitsuka Tiger, 26 Eylül’e kadar Mexico 66 Black Black alan herkese okul çantası hediye ediyor. Fiyatı 199 lira.

Ayakkabı mağazaları zinciri FLO havalı, rahat ve şık ayakkabılarıyla zorlu kış şartlarında çocuklarınızı koruyacak. Dünyaca ünlü çizgi film karakterleri ile renklendirilen ayakkabıların fiyatı 24.99 liradan başlıyor.

Hollywood yıldızlarının çocuklarının ayakkabısı olarak bilinen Pediped, ayakları destekleyen yapısı ve yumuşak tabanlı ürünleriyle çocukların teneffüslerde rahatça koşturmasını garanti ediyor. Siyah ve kahve olmak üzere iki renkli modellerin yer aldığı koleksiyon Jujube, Joker, Kapbula, Bebeğim, Karamela ve Pieds mağazalarında.

Desa mağazalarına çocuğunuz için ayakkabı almaya girip çantasını, deri ceketini alarak çıkmanız mümkün. Bağcıklı, deri, süet, neolit tabanlı ya da düz modellerle çeşitlenen ayakkabıların yanı sıra içi çizilmeyi önleyici özel malzeme ile kaplanmış olan deri iPad kılıfları da ilginizi çekecek. Alışveriş yapmak için, www.desa.com.tr adresindeki Desa online satış mağazasına tıklamanız yeterli.

RENGARENK KALEMLER

BİR üniversite arkadaşım “Kırtasiye (ürünleri) de bir iptiladır!” demişti vakti zamanında. Kurşunkalem bile alsa, renk arayan ben, Scrikss’in Ergo Neon kalemlerini görünce bayıldım. Modern tasarımlı Scrikss Ergo Neon çocuklar için ergonomik gövde ve hafif olma özellikleriyle eli yormayacak şekilde özel olarak tasarlanmış. Mavi, mor, pembe, turuncu, yeşil renk alternatifleriyle Ergo Neon yazı yazmayı renkli, keyifli ve eğlenceli bir hale dönüştürüyor.

Stabilo’nun öğrencilerin eğitim hayatını renklendirmek için ürettiği kalem çeşitleri de say say bitmiyor. Tek kalemde, sulu, kuru ve pastel boya özelliği sunan Stabilo Woody 3’ü bir arada’yı mı anlatalım, kapağı beş hafta açık kalba bile mürekkebi kurumayan keçeli kalemleri mi? Kurumayan keçeli kalemler kaç evde “Çocuğum şu kalemlerinin kapaklarını kapat artık, kapat!” uyarılarını önleyecek, düşünsenize... “Kapak kaybına son!” diyen bir başka ürün de Stabilo Cappi keçe uçlu kalemler. Çünkü kapaklar, kalemlere bağlı. 12’li ürünün fiyatı 17-23 lira arasında değişiyor. Kalın gövdeli kuru boya kalemleri de gönülleri fethediyor. Özellikle birinci sınıfa başlayacak çocuklar, bu kalemlerle daha kolay boyama yapabilir. Yine de benim özellikle bahsetmek istediğim, çocukların kalemi tutarken az efor sarf etmesini sağlayan, el anatomilerine uygunluğu ile doğru kalem tutmayı destekleyen ve böylece yazı yazmayı kolaylaştıran Stabilo Easy Ergonomi Serisi. Sol eliyle yazan çocuklara özel kalemlerin de bulunduğu bu seri, tasarımıyla ödül almış.

Kurşunkalem renkli olur da, dolmakalem geri kalır mı? Kalmaz. Genç ve kendini genç hisseden herkesin dolmakalemi olarak bilinen Pelikan Pelikano, renkli ve şık tasarımıyla öne çıkıyor. Sol elini kullananlara yönelik özel ürün tasarım olduğunu da belirtelim. Renklere gelince, siyah, yeşil, mavi, pembe ve saydam. Fiyatı 36 lira. Çocuğunuzun bu bayram elinden bırakamayacağı Pelikan Colorella Twin serisinde, 10 kalem ve 20 farklı renk bulunuyor. Her iki ucu da farklı kalınlıkta olan Corolella Twin kalemler, ince ucuyla eskiz ve çizim yapmayı kolaylaştırırken, kalın ucuyla da renklendirme ve tarama yapmayı sağlıyor. Fiyatı 10 lira.

Faber-Castell’in yeni ürünü ‘Eğlenceli Keçeli Kalem’lerle çocuklar hem boyama yapıyor hem de kalemlerdeki bağlantı parçalarıyla kendi oyuncaklarını tasarlıyor. Boyama kağıtlarındaki figürler çocukların yaratıcılıklarıyla canlanıyor. Kalemlerin tavsiye edilen perakende satış fiyatları 10, 20, 30 renk seçeneği için 5, 10,14 TL. Eğlenceli 12’li jumbo keçeli kalem 12 TL’den başlıyor.

HER ŞEYİ TEK BİR YERDE BULMAK İSTEYENLER İÇİN ADRESLER

“OKULA hazırız!” diyen Tchibo mağazaları da, renkli ve yaratıcı seçenekler sunuyor. Ergonomik tasarımlı kalem, kalemtıraş ve silgilerin yanı sıra oyun hamuru ve baskı süngeri gibi yaratıcılığı geliştiren ürünler 444 2 826 numaralı telefonla sipariş hattı, tchibo.com.tr ve tüm Tchibo mağazalarında satışa çıkıyor.

Umur Kırtasiye tüketicileri ‘güvenli okul ürünleri’ konusunda bilgilendiriyor. Umur Kırtasiye temsil ettiği UHU, Stabilo, Canson, Pilot ve Umix Craft&Arts markalarının insan sağlığına ve çevreye zararlı maddeler içermeyen ürünlerinin bulunduğu satış noktalarına özel pankartlar asarak, tüketicileri ‘güvenli okul ürünü’ almaya yönlendiriyor.

İstanbul Sapphire Çarşı’da düzenlenen Kırtasiye Fuarı, alanında en başarılı firmaları tek çatı altında buluşturarak veli ve öğrencilere tüm kırtasiye ihtiyaçlarını tek noktadan en avantajlı fiyatlarla karşılama olanağı sunuyor. Ayrıca Sapphire Çarşı’da yine ay boyunca Mental Aritmetik Eğitimi konusunda Türkiye’nin öncü kuruluşlarından Menar ile çocuklara ücretsiz aritmetik eğitimleri veriliyor.

Panel Kırtasiye ise çocuklarınızın her türlü kırtasiye ihtiyacına cevap vermesinin yanı sıra kitap kaplama hizmeti ile de anne babaların işlerini kolaylaştırıyor. Eylül sonuna kada www.panelkirtasiye.comadresinden yapılan alışverişlerde de yüzde 10 indirim var.

Yıkanınca giysilerden çıkan guaj ve kuru boyalar, balmumundan üretilmiş yaratıcı oyun hamuru ya da açık havada kendiliğinden kuruyan seramik kili... Boyamayı sevdiren, yaratıcılığı ve  el becerilerini  geliştiren Becks, Lukas- Nerchau, Bruynzeel-Sakura, Folia ve PonART-Kosida gibi büyük markaların ürünleri, Mephisto mağazalarında ve www.mephisto.com.tradresinde. Üstelik internet alışverişi yüzde 15 indirimli. Sanal alışverişte sayısız ürün seçeneğini indirimlerle satın almak isteyenler butikbebe.com adresini tıklayabilir. 15 Eylül’e kadar sürecek kampanyada boyama kitabı hediye.

Velilere çocuklarının tüm ihtiyaçlarını tek adresten karşılama imkanı sunan Kırtasiye Dünyası, eylül ayı boyunca Axess kart sahibi müşterilerine her 100 TL’lik alışverişlerinde Nesquick 450 Plus hediye ediyor. Alışveriş tutarı da altı taksitte ödeniyor. Alışverişinizi www.kirtasiyedunyasi.comadresinden de yapabilirsiniz.

Boyner Mağazaları, okul formasından çantaya, spor malzemelerden kırtasiyeye öğrencilerin her ihtiyacını karşılıyor. Üstelik 30 Eylül’e kadar Boyner ve Boyner Sports Mağazaları’ndan yapılacak her 50 TL alışveriş, harika hediyelerle dolu bir çekilişe hak kazandırıyor. Şanslı aile, Disney Cruise gemisiyle Karayipler seyahati kazanacak. Bir aile de Back-Up Travel tarafından Fransa’da kayak tatiliyle ödüllendirilecek.

Ender Mağazaları süveter, hırka ve kazak gibi soğuk havalarda öğrencilerin vazgeçemeyeceği ürünler sunuyor. Ender Kart’a peşin fiyatına sekiz, diğer kredi kartlarına ise altı taksit yapılıyor. Çocuklarınızın sportif aktiviteler için kullanacağı ürünlerde bakacağınız adreslerden biri de 60 farklı spor dalında 35 binden fazla ürünüyle Decathlon mağazaları olabilir. Çocuklarınız için futboldan baleye, basketboldan dansa, yüzmeden jimnastiğe, tenisten judoya kadar pek çok farklı sporla ilgili aradığınız tüm ürünleri bulabilirsiniz.

ÇANTA ALIRKEN DİKKAT!

TASARIMI, rengi şekli kadar, kumaşı da önemli, ağırlığı da... Uzmanlar, ilkokula başlayan bir çocuğun çantasının en fazla iki kg ağırlığında olması gerektiğini söylüyor. Çanta, hele de ergenlik döneminde ayrı bir önem taşır. Sapının uzunluğu, neredeyse dizlere gelen postacı çantaları, sırtta taşıma şekli, hani neredeyse kendini ifadenin bir yolu olarak görülür. Görülür de, bu arada vücuda neler olur? Hele de çocuk daha küçükse. Romatem Bostancı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, okul çağındaki çocukların günün önemli bir bölümünü sırada hareket olanağı kısıtlı bir şekilde geçirdiğini belirtiyor. Bel ve sırt ağrılarının giderek daha küçük yaşlarda ortaya çıktığını ifade eden Kalyon, anne-babaların belirli aralıklarla çocuğun belini  ve sırtını muayene edip duruş  bozukluğu olup olmadığına bakması gerektiğini söylüyor.  Okul çantalarının vücut ağırlığının yüzde 10’unu geçmemesi gerektiğini, 5-6 yaşındaki bir çocuk için bunun en fazla 2 kg olduğunu kaydeden Kalyon, “Ağırlık a-zaltılamıyorsa, çanta mutlaka çift askılı olmalı ve sırtta taşınmalı. Ağır çantaların tek taraflı elde veya omuzda taşınması omurga sorunlarına neden olabilir” uyarısında  bulunuyor. Kulağımıza küpe bu uyarılarla, gelin hep beraber okul çantalarına göz atalım.

Modayı yakından takip eden öğrencilerin vazgeçemediği marka Eastpak, yeni okul sezonunda da birbirinden renkli ve fonksiyonel modelleri ile okul yükünü hafifletiyor. Bu çantalar su geçirmiyor, kumaşı delindiğinde kendiliğinden kapanıyor ve 30 sene garantili. Teknik özellikleri ile kullanım kolaylığı sağlayan JanSport çantalar üniformaların tamamlayıcısı. Farklı boyutlarda, çeşitli göz seçenekleri olan bu çantalar, kolay açılır-kapanır fermuarlarıyla son derece kullanışlı.

Yaygan Çanta, aralarında Winx Club, Snoopy, Küçük Prens, Chuck& Friends ve Transformers Prime gibi dünyaca ünlü karakterlerin bulunduğu lisanslı çanta ve kırtasiye ürünleriyle çocukların gözdesi. Samsonite’ın yırtılmaya dayanıklı olan özel bir dokumadan yapılan sırt çantalarının hepsinde sırt pedleri ve ergonomik omuz askıları bulunuyor.

Belçika’nın ünlü  çanta markası Kipling’in ikonik naylon çantaları, bu sonbahar çok daha eğlenceli. Geniş iç hacimleri, ergonomik sapları ve sağlam arka panelleriyle tüy kadar hafif çek-çekli sırt çantaları öğrencilerin hayatını kolaylaştırıyor. 

KIYAFET  SEÇERKEN...

Okul alışverişinde önemli bir yer tutan forma ve kabanlar için pek çok marka kullanışlı, ekonomik, şık seçenekler sunuyor.

OKUL önce kalem, kırtasiye demekse; sonra da üniforma, kıyafet demek. Malum hızla büyüyor çocuklar, bir önceki yılın eteği de pantolonu da hırkası da küçük geliyor. Bereket, indirimler yetişiyor imdada.

Marks&Spencer mağazalarında yer alan okul koleksiyonunda ikinci ürün yüzde 40 indirimle satılıyor örneğin... HSBC Advantage karta dokuz taksit olanağı da cabası.

“Asık suratlı” okul kıyafetleri geride kaldı artık. Aile boyu rahatlık ve şıklığın simgesi U.S. Polo Assn.’in çocuk koleksiyonunda saç örgü V yaka triko ve süveterler, önden düğmeli hırkalar, blazer ceketler dikkat çeken ürünler arasında. Erkek çocuklarda kurumsal renklerin, kız çocuklarda pembelerin ağırlıklı olduğu ekoseli kabanlar, kaz tüyü yelekler ve montlar da soğuk günlerin rahatça geçirilmesini sağlayacak.

Çocuk ve gençlerin okul ortamında rahat ederken şık olmalarını da sağlayan LC Waikiki yeni koleksiyonunda okulu sevdirecek eğlenceli tasarımları kullanışlı modellerle buluşturarak çocukların karşısına çıkıyor. 8-14+ yaş arası genç kız ve erkekler için hazırladığı okul koleksiyonunda eşofman takımlar, gömlekler, pantolonlar ve uzun-kısa kollu polo tişörtler ön plana çıkarken montlar da şıklıklarıyla göz dolduruyor. 2-9 yaş arasındaki çocuklara yönelik ürünler de renkler ve neşeli figürler öne çıkıyor. Oyun ve eğlenceyi de unutmamalı tabii. Okul kıyafetlerinde bu iki unsuru tasarımlarına yansıtan H&M KIDS koleksiyonundaki kıyafetler, son derece dayanıklı.

Aéropostale okula dönüş koleksiyonunda renkli ve desenli sırt çantaları, öğrencileri sonbahar esintisinden koruyacak kolej tipi mont, polo tişörtler, leopar desenli kapşonlular, salaş hırkalar, dantel detaylı sevimli babetler, denim pantolonlar ve kapüşonlu gömlekler öne çıkıyor. Aéropostale; Kanyon, Buyaka AVM  ve Bodrum Midtown AVM’de...

Kipa mağazalarında satılan F&F, kaliteyi uygun fiyata sunduğu ürünleriyle hem çocukları hem anne-babaları mutlu ediyor. Okul kıyafetlerinin yanı sıra gökkuşağı renklerindeki jean’lerden baskılı tişörtlere, spor ayakkabılardan renkli elbiselere, gömleklere ve montlara kadar uzanan parçalar bu koleksiyonda...

Catimini, okul öncesi ve ilköğretime devam eden çocuklar için geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Cıvıl cıvıl renkleriyle de sonbahar kasvetini çocukların üzerinden atıyor.  8-16 yaş aralığındakilere yönelik ürünlerde de polo yaka gömlekler, süveterler, örme ya da nakışlı hırkalar öne çıkıyor. Yağmurlukları ve yağmur çizmelerini de unutmamalı tabii.

Okul kıyafeti pantolon ve formadan mı ibaret? Tabii ki hayır. Çoraplar da en az diğer parçalar kadar önemli. Katia Mağazaları, çocuklar için farkı yakalamak isteyen ebeveynlere alternatifli ürünler sunuyor. Özel olarak tasarlanan koleksiyonda çizgili, dantelli, geometrik desen olmak üzere birçok çeşit yer alıyor. Fiyatlar 4.50-21 TL arasında değişiyor.

Kıyafetin yanı sıra ayakkabı, çanta ve termos gibi ürünleri bir arada bulabileceğiniz Panço, ailelere rahat nefes aldırıyor. Gömlekler 39.50 lira, çantalar 29.50 lira, ayakkabılar 34.75 lira ve kalem kutuları 14.50 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.