Halime Sürek KAHVECÝ
Halime Sürek KAHVECÝ
Tüm Yazýlarý

Okumak yazmak ve fark yaratmak

Çocuklarýmýz, bize hayatýn farklý yönlerini gösterme üstadý... 12 yaþýndaki Aysu Altaþ da bu küçük yüreklerden biri...

Önceki hafta çok þahane bir yazar ile tanýþtým. Neredeyse mini minnacýkken þiir yazmaþa baþlamýþ, ardýndan öyküler ve basýlan kitaplar gelmiþ. Aysu Altaþ 12 yaþýnda. Benim onunla tanýþmama vesile olan da Microsoft’un ürünü Windows 10 için hazýrladýklarý lansman nedeniyle kampanyada birinci olmasý. Yeni ürününün tanýtýmýnda fark yaratan insanlarý bulmaya ve onlarýn öykülerini paylaþmaya odaklanan marka bu isimleri belirlemiþ. 68’inde üniversiteye baþlayýp birincilikle bitiren ve 75 yaþýnda ikinci üniversitesine hazýrlanan Sevinç Tuð, eserleri dünya çapýnda seslendirilen 17 yaþýndaki opera bestecisi Murat Ömür Tuncer ile þirketin kod yazma uzmanlarýndan biri olan görme engelli Hasan Özdemir fark yaratan kiþiler seçilmiþ. Onlarýn hikayelerinin paylaþýlmasýnýn ardýndan kendisinin ya da yakýnýndakilerin öykülerini paylaþanlarýn sayýsý da bini geçmiþ. Aysu adýna yarýþmaya baþvuran da annesi Tülay Altaþ olmuþ.

KÝTAP AYRI BÝR DÜNYA

Aysu kendisini tanýtmaya “12 yaþýndayým. Yedinci sýnýftayým. Piyano çalýyorum, resim yapýyorum. En büyük hobim de kýsa hikayeler ve þiir yazmak. Hikayelerimin konusu deðiþiyor. Öykü yazmaya üçüncü sýnýfta baþladým” diye baþlýyor. Tahmin edileceði gibi okumayý çok seviyor. En sevdiði yazarlar da Jules Verne ve J. K. Rowling. Okumayý bu kadar sevmesini de “Benim kitaba olan ilgim hayatýmdaki sýkýcýlýklardan baþladý. O yüzden kitap ayrý bir dünya. Oturup saatlerce kitap okuyorum. Çünkü normal hayatým, klasik bir hayat. Herkes gibi. Bu þekilde hayatýn sýkýcýlýðýndan uzaklaþýyorum” sözleriyle açýklýyor. Büyük bir disiplinle her gün yazýyormuþ. Ýlk baþlarda -ki bu dokuz yaþ civarýna tesadüf ediyor- kaðýt kalem kullansa da artýk not almak istediðinde cep telefonunu ya da tabletini kullanýyormuþ. “Serviste ya da yatmadan önce aklýma gelenleri not ediyorum. Sonra onlarý geliþtiriyorum” diyor.  2014’teki TÜYAP Kitap Fuarý’nda kitaplarýný da imzalayan bu küçük yazar, yarýþmaya bu etkinlikte çekilen bir fotoðrafla katýlmýþ. Annesinin baþvurusunun ardýndan da kampanya birincisi seçilen Aysu’nun hayatý ve gelecek planlarý ile ilgili videosu çekilerek Microsoft’un sosyal medya hesaplarýnda paylaþýlmýþ. Gelelim, klasik sorumuza; büyüyünce ne olacaksýn?

“Yazar olmayý, insanlýða katkýda bulunan bir yazar olmayý istiyorum. Çünkü büyük yazarlar böyle yapýyor.”

Ýnsanlýða katkýda bulunmak, çok büyüklere özgü bir taným gibi geliyor bana. Biraz daha ayrýntýlandýrmasýný, ne yaparak insanlýða katkýda bulunmak istediðini sorunca da bakýn ne diyor:

“Bence insanlýða yapýlacak en büyük katký onlarý mutlu etmek, bir yaþam amacý belirlemek, insanlarýn hayatlarýný olumlu bir þekilde deðiþtirmektir. Zaten büyük yazarlar da insanlara belli þekillerde katký yapmýþ yazarlardýr. Onlarýn üsluplarý, hayata farklý bir bakýþ açýsýyla bakmalarýný saðlýyor. Bunun için çok çalýþmak gerekiyor.”

Teknoloji ile bu kadar haþýr neþir olsa da bilgisayar oyunlarýndan hazzetmediðini, tabletini de daha çok yazý yazmak için kullandýðýný söylüyor. Annesi Tülya Altaþ kýzlarýný her zaman desteklediklerini söylüyor. Söylemese de olur, zira gözlerinden okunuyor.