Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Okumak yazmak ve fark yaratmak

Çocuklarımız, bize hayatın farklı yönlerini gösterme üstadı... 12 yaşındaki Aysu Altaş da bu küçük yüreklerden biri...

Önceki hafta çok şahane bir yazar ile tanıştım. Neredeyse mini minnacıkken şiir yazmaşa başlamış, ardından öyküler ve basılan kitaplar gelmiş. Aysu Altaş 12 yaşında. Benim onunla tanışmama vesile olan da Microsoft’un ürünü Windows 10 için hazırladıkları lansman nedeniyle kampanyada birinci olması. Yeni ürününün tanıtımında fark yaratan insanları bulmaya ve onların öykülerini paylaşmaya odaklanan marka bu isimleri belirlemiş. 68’inde üniversiteye başlayıp birincilikle bitiren ve 75 yaşında ikinci üniversitesine hazırlanan Sevinç Tuğ, eserleri dünya çapında seslendirilen 17 yaşındaki opera bestecisi Murat Ömür Tuncer ile şirketin kod yazma uzmanlarından biri olan görme engelli Hasan Özdemir fark yaratan kişiler seçilmiş. Onların hikayelerinin paylaşılmasının ardından kendisinin ya da yakınındakilerin öykülerini paylaşanların sayısı da bini geçmiş. Aysu adına yarışmaya başvuran da annesi Tülay Altaş olmuş.

KİTAP AYRI BİR DÜNYA

Aysu kendisini tanıtmaya “12 yaşındayım. Yedinci sınıftayım. Piyano çalıyorum, resim yapıyorum. En büyük hobim de kısa hikayeler ve şiir yazmak. Hikayelerimin konusu değişiyor. Öykü yazmaya üçüncü sınıfta başladım” diye başlıyor. Tahmin edileceği gibi okumayı çok seviyor. En sevdiği yazarlar da Jules Verne ve J. K. Rowling. Okumayı bu kadar sevmesini de “Benim kitaba olan ilgim hayatımdaki sıkıcılıklardan başladı. O yüzden kitap ayrı bir dünya. Oturup saatlerce kitap okuyorum. Çünkü normal hayatım, klasik bir hayat. Herkes gibi. Bu şekilde hayatın sıkıcılığından uzaklaşıyorum” sözleriyle açıklıyor. Büyük bir disiplinle her gün yazıyormuş. İlk başlarda -ki bu dokuz yaş civarına tesadüf ediyor- kağıt kalem kullansa da artık not almak istediğinde cep telefonunu ya da tabletini kullanıyormuş. “Serviste ya da yatmadan önce aklıma gelenleri not ediyorum. Sonra onları geliştiriyorum” diyor.  2014’teki TÜYAP Kitap Fuarı’nda kitaplarını da imzalayan bu küçük yazar, yarışmaya bu etkinlikte çekilen bir fotoğrafla katılmış. Annesinin başvurusunun ardından da kampanya birincisi seçilen Aysu’nun hayatı ve gelecek planları ile ilgili videosu çekilerek Microsoft’un sosyal medya hesaplarında paylaşılmış. Gelelim, klasik sorumuza; büyüyünce ne olacaksın?

“Yazar olmayı, insanlığa katkıda bulunan bir yazar olmayı istiyorum. Çünkü büyük yazarlar böyle yapıyor.”

İnsanlığa katkıda bulunmak, çok büyüklere özgü bir tanım gibi geliyor bana. Biraz daha ayrıntılandırmasını, ne yaparak insanlığa katkıda bulunmak istediğini sorunca da bakın ne diyor:

“Bence insanlığa yapılacak en büyük katkı onları mutlu etmek, bir yaşam amacı belirlemek, insanların hayatlarını olumlu bir şekilde değiştirmektir. Zaten büyük yazarlar da insanlara belli şekillerde katkı yapmış yazarlardır. Onların üslupları, hayata farklı bir bakış açısıyla bakmalarını sağlıyor. Bunun için çok çalışmak gerekiyor.”

Teknoloji ile bu kadar haşır neşir olsa da bilgisayar oyunlarından hazzetmediğini, tabletini de daha çok yazı yazmak için kullandığını söylüyor. Annesi Tülya Altaş kızlarını her zaman desteklediklerini söylüyor. Söylemese de olur, zira gözlerinden okunuyor.