Okuyun, dolandırılmayın...

Türk medyasında sosyal medyadan beslenmeyen tek bir program tek bir dizi yok. Abartmıyorum ekranın köşesinde twitter mavi kuşu olmayan kaç kanal, kaç program var ki?

Hatta haber bültenleri bile sosyal medya sayesinde artık interaktif yayınlar hale geldi.

Peki sosyal medya olmadan yaşayamaz hale gelen televizyonlarda şu kimlik bilgileri sızmasına dair doğru düzgün tek dosya izlediniz mi? Gelin ben size dolandırıcılara karşı yapılacakları anlatayım:

***

Niye ben sorusunun cevabını da kısaca yazayım: Türkiye’deki ilk sosyal medya programını 24 Tv’de yapan kişi benim. Tıkırtı Gazetesi’nde sadece Star değil aynı anda bir sürü gazeteye manşet çıkardık. Sanat, siyaset, mizah, edebiyat Türkiye’nin en önemli isimlerini konuk ettik. Akıllı internet girişimi diye yayına aldığımız projeler daha sonra almadık ödül bırakmadılar.

Ama tüm bunlardan önemlisi internet güvenliğini hep ana konu yaptık.

Youtube’a girer Tıkırtı Gazetesi, Tamer Şahin yazarsanız, bir sürü program çıkar karşınıza. O yetkiyle yazıyorum ben de...

***

Öncelikle, yeni teknolojiler sayesinde dolandırıcılar, kredi kartını kullandığınız bankanın çağrı merkezi numarasıyla aynı numaradan sizi arayabilirler. Dolayısıyla çağrı gelen numaraya güvenmeyin.

İkincisi size dair verdikleri kişisel bilgileri internetten almış olabilirler, kredi kartınızın ilk 4 numarasını da söyleyebilirler zira o da bankalara göre standart rakamlar.

En fazla kullandıkları taktik yurt dışından şüpheli işlem yapılıyor taktiği, yemeyin, bankanızı siz arayın ya da kartım visa mı master mı diye sorun.

Bir not daha aktarayım, söz konusu kimlik bilgileri zaten uzun zamandır internet dolaşıyor, borçluların ev adresini arayan avukatlar falan satın alıyorlardı bu verileri. Yani panik olmayın, adınıza olan hat ve benzeri şeyleri e-devlet üzerinden kontrol edin.

***

İnternette altın kural bedava bir şey yoktur kuralıdır. Size bedava üyelik veren facebook arkadaşlarınıza ulaşır,wireless sağlayan isterse ağdan bilgilerinizi çekebilir.

Vpn kullanıyorsanız iki kat tehlike altına girersiniz. Evdeki Tv internete bağlıysa birileri sizi seyrediyor olabilir.

Kullandığınız laptop üzerindeki kamerayı birileri uzaktan açabilir ve siz farkında olmadan kayıt yapabilir, üzerine nasır bandı yapıştırın. Ortalıkta dolaşan hesabınızın değeri,profilinize kim bakmış uygulamaları tuzaktır, bilgilerinizi kaptırmayın. 

Mail güvenliğiniz için telefon numaranızı servissağlayıcılarla mutlaka paylaşın, dolandırıcıları en çok sms kontrolleri bozuyor. İçinde yazı olmayan ve dosya eki olan mailleri hemen açmayın. Facebook’tan mesaj geldiğinde arkadaşına sen mi yolladın diye sorun. 

Bunları yaparsanız panik olmanızı gerektirecek bir durum kalmaz, koparılan fırtınaya bakmayın siz...