Olanda hayır vardır!

Öyle dedi cumhurbaşkanı. Âmenna olanda hayır vardır. 

Önce sandıktan çıkana saygı göstermemiz gerektiğinin altını çizelim. Millet ne dediyse o!

Türkiye genelindeki oy dağılımına baktığımızda birkaç ilde başkanlığı kaybetmiş olmasına rağmen Cumhur İttifakı’nın oylarını koruduğunu ve güven tazelediğini görürüz. 

Millet ‘Türkiye üzerinde karanlık hesapları olan mihraklar’ı, FETÖ ve PKK terör örgütlerini sevindirmemiştir!   

*** 

Seçimlerin genel tablosu Başkan Erdoğan’ı diktatörlükle suçlayan batılı emperyalistlere ve doğulu uşaklarına da unutamayacakları bir ders vermiştir.

Diktatörlük olsaydı hiç CHP, HDP, İP ve diğer muhalifler seçime girebilirler miydi; ya da girseler bile bu kadar özgür ve şeffaf bir şekilde yarışa katılabilirler miydi? Ve de en önemli şehirleri kazanabilirler miydi; kazansalar bile diktatör şehirleri onlara teslim eder miydi?! 

Bu tablo Başkan Erdoğan’ın milletin kararına ne kadar saygılı olduğunu, Türk demokrasisinin kalitesini ve seçmeninin ne denli bilinçli oy kullandığını göstermesi bakımından fevkalade önemlidir!  

*** 

Mısır’ın diktatörü iki gün süren seçim yaptı, muhalifleri seçime sokmadı, baktı ki katılım az, seçimi bir gün uzattı; seçim sandıklarını Kahire’ye topladı, gizli sayım yaptı ve sonuçlarını bir hafta sonra açıkladı! 

Erdoğan Türkiye’sinde ise muhalifler özgürce seçime katıldılar, sandıklar kapandıktan bir saat sonra halk sonuçları öğrenmeye başladı üç saat sonra seçim sonuçları ortaya çıktı!

Ama batı Mısır’ın diktatörünü baş tacı etti, Erdoğan’ı ise diktatör ilan ederek çirkin yüzünü gösterdi. 

*** 

Evet genel sonuçlar itibariyle başkanlık sistemi kabul görmüştür. Dört buçuk yıl seçim olmayacak, sistem daha da kökleşecek ve Türkiye Erdoğan liderliğinde yoluna devam edecektir! 

Bir taraftan kalkınmasını sürdürürken diğer taraftan terörün izlerini tamamıyla silmeye,  mazlum ve mağdurların umudu olmaya devam edecektir! 

Cumhur İttifakı’na kaybettirmeye odaklanan emperyalist güçler ve kuyrukları hangi yola başvururlarsa vursunlar başlarını duvara toslamış olacaklardır! 

*** 

Partileri kısaca değerlendirecek olursak: 

%51.65 oy oranı ile Cumhur İttifakı güven tazelemiş ve ülkenin siyasi istikrarı garanti altına alınmıştır! 

%44.42 oy oranı ile AK Parti ülkenin en büyük partisi olduğunu bir kez daha ispat etmiştir. 24 Haziran seçimlerine göre oylarında artış vardır, ittifakın katkısı çıkarılırsa da oylarını korumuş sayılır. 

%30 oranıyla CHP, 24 Haziran seçimlerine göre oyunu korumuştur ve ikinci parti olmuştur. Oyunu artırmamıştır, hatta ittifakın oylarını çıkarırsak 24 Haziran’a göre oylarında gerileme vardır; ama Ankara, Adana, Mersin ve Antalya’yı alarak moral bulmuştur.   

*** 

(Simgesel özelliği olan İstanbul’da 300 bine yakın geçersiz oylar yeniden sayılacaktır. Ancak aradaki farkın azlığı sebebiyle ne kazanan büyük bir zafer ilan edebilir ne de kaybeden ağır bir yenilgi almış olur!) 

%7.46 oy oranıyla seçimlerin üçüncüsü olan İYİ Parti hiçbir başkanlık elde edemediği için seçimin tek kaybeden partisi olmuştur! 

Seçimin en kârlı partisi de %7.25 oy oranıyla dördüncü parti olmasına rağmen kazandığı başkanlıklar itibariyle MHP’dir!

%4.22 oranı ile beşinci sırada yer alan HDP doğuda kaybetmenin hüznünü, Ankara, Adana, Antalya ve Mersin’de cumhur ittifakına kaybettirmenin sevincini yaşamaktadır.

SP mi, İstanbul’u AK Parti kaybederse o da SP’nin zaferi olacaktır!