Her ne kadar Paris 2024 Olimpiyat müsabakalarýnda Türkiye baþarýlý olamasa da Yusuf Dikeç adlý sporcumuz dünya çapýnda meþhur oldu.
Milli atýcý Dikeç, atýþ sýrasýnda ekipman kullanmadan ve bir eli cebinde atýþ yapmasýyla insanlarýn sevgisini kazandý. Japonya'da anime kahramaný oldu, olimpiyatta derece kazanan çeþitli ülkelerden sporcular onun atýþ yaparken ki duruþuyla baþarýlarýný kutladýlar.
Rakibi Sýrp sporcu Damir Mikec'in Yusuf Dikeç'e söyledikleri dünyada Dikeç'e olan ilginin ne boyutta olduðunun en güzel göstergesi: "Dikeç, altýn madalyayý biz mi aldýk, siz mi aldýnýz, anlayamadým. Benim ülkemde de sen bir numarasýn."
Herhangi bir alet kullanmadan yaptýðý atýþla gümüþ madalya kazanan Yusuf Dikeç'le alâkalý hazýrlanan görsellerde insanlar, Dikeç'in rakiplerinin atýþ sýrasýnda baþlarýna taktýklarý çeþitli aletlerle alay ediyorlar. Diðerleri silah sesinden etkilenmemek için kulaklýk kullanýp, gözlerine taktýklarý mercek benzeri aletlerle atýþ yaparlarken Dikeç, normal hayatta da kullandýðý numaralý gözlüyle gelip atýþýný yapýyor.
Teknolojinin ve ürünlerinin adeta ilahlaþtýrýldýðý bir dönemde Dikeç'in bu sade hali insanlarý cezbetmiþ olacak ki bu kadar sevildi.
Günümüzde teknolojik ürünler vücudumuzun bir uzvu oldu. Çoðumuz bu durumun farkýnda, uyuþturucu baðýmlýlýðýndan beter bu halden kurtulmanýn derdinde ama olmuyor. Ýnsanlýk ya tamamen teknolojinin kölesi olacak veyahut insan olmanýn hasletlerine dönüp teknolojiyi kendine hizmetkâr yapacak.
*
ABD öncülüðündeki Haçlý ordusu Afganistan'ý iþgal etmiþ ama iþler istedikleri gibi gitmiyordu. Ýþgal güçlerinin ABD'li komutaný, "Askerimize çölde erimeyen çikolata bile veriyoruz ama çýplak ayaklý Taliban'a karþý üstünlük saðlayamýyoruz." diyordu.
Taliban mücahidleriyle göðüs göðüse savaþamayan Haçlý ordusu savaþ uçaklarýyla, çoluk çocuk demeden Afganistan'ý bombalýyordu.
ABD komutanýnýn mezkûr sözlerinin yer aldýðý haberde, elinde silahý, günlük kýyafeti ve ayaðýnda terlikle iþgalcilere karþý savaþan bir Taliban komutaný da Haçlý askerleriyle alay ediyordu. Ganimet olarak iþgalci askerlerden aldýklarý teçhizatlarý denediðini söyleyen Taliban komutaný, bu kadar aðýrlýkla savaþýlamayacaðýný söylüyordu. Haçlý askerlerine acýdýðýný da sözlerine ekliyordu.
Üzerinde gece görüþlü termal kamera olan kaska, bulunduðu ortama göre vücut ýsýsýný koruyan askeri kýyafete, her türlü dýþ etkiye karþý korunaklý bota, GPS aletine, son teknoloji silahlara, kalorisi hesaplanmýþ konservelere ve çölde bile erimeyen çikolataya sahip Haçlý unsurlarý Afgan daðlarýna gömüldü!
Kim gömdü: Ayaðýnda terlikle daðlarda gezen Taliban mücahidleri.
Ve tam 3 yýl önce Taliban tekrar Afganistan yönetimini devraldý. Ýþgal kuvvetleri Afganistan'dan çekildi.
Bu tarihi hadiseye içimizdeki bazý Müslümanlar bile inanamamýþtý. ABD'nin teknolojisinin üstünlüðüne öylesine iman etmiþlerdi ki, onlar ABD'nin yenilemeyeceðine dair kuvvetli bir inanca sahiptiler.
Hâþâ, onlarýn gözünde ABD kadir-i mutlaktý. ABD'nin izni olmadan dünyada kuþ uçmaz, yaprak kýmýldamazdý. Kuþ uçmuþsa, yaprak kýmýldadýysa muhakkak ABD'den izin alýnmýþtýr; ABD'nin uzayda uydularý, yerde radarlarý ve hizmetinde satýlmýþ liderler varken aksi ne mümkün!
Zihni iþgale uðrayanlar psikolojik olarak ABD'ye teslim olurken Taliban mücahidleri yalýn ayak 20 yýllýk mücadeleleriyle hem fiilen hem zihnen ABD putunu yýktý. Þuurlara alternatif verdi. Öyle olmadýðýný gösterdi.
*
"Olimpiyat, Yusuf Dikeç, teknoloji derken mevzu nasýl Taliban'a geldi" diye soracak olursanýz; Hani serin bir yaz akþamý dostlarýnýzla çay içerken laf lafý açar ya bu yazý da bu kabilden...
Yazýdaki parçalarý birleþtirmek sizin tedai dünyanýza kalmýþ.
Savaþý; "Adamlar askerine çölde erimeyen çikolata bile veriyor, nasýl yeneceksin" diyenler deðil, "La havle vela kuvvete illa billahil azim" diyenler kazanýr.
Nitekim kazandýlar!