Olmuyor

Balyoz davasında sona gelinmişken, halen şüpheli durumunda olanların sevdikleri veya fikirdaşları mahkemeyi çalışmaz hale getirdiler. Mahkemenin uzun sürdüğünden hemen herkes müşteki iken, yapılan yanlış hareketlerle yargılama süresinin daha da uzaması ortaya çıkıyor.

Balyoz veya Ergenekon davaları vüs’at bakımından adli yargı tarihimizin en büyük davalarından olup, konu olarak da ilk, dolayısıyla bazı kesimlere göre yargı da biraz yavaş işlemiş durumda. Başlangıçta, aşağıdan yukarıya doğru bir tahkikat ve suçlama yolu seçilmeyip komutandan başlanılsa idi dava süreci çok kısalabilirdi.  Çünkü mevcut emir komuta zinciri ile komutanın haberi olmadan zaten böyle bir rejim kalkışması olamazdı.

Her ne ise davanın ilk mahkemede sonuca bağlanacağı sırada yargıyı engellemek büyük saygısızlık. İnşallah mahkeme heyeti kendilerine karşı yapılmış bu hareketlerden olumsuz etkilenmez.

Bu ilk mahkemede, şüphelilerin avukatları yargılamada usul hataları görmüş olabilirler, böyle iddiaların yapılması olağan, bizim yargı sistemimizde “inkar” veya yalan söyleme “mubah”. Bu davranış tabiatıyla bazen yargıdan yanlış kararlar çıkmasına, çoğu kez de yargı sürecinin uzamasına yol açmaktadır.

Böyle büyük, beş yüzden fazla sanığı olan davanın süresi aslında uzun değil ama sonuca kilitlendiğimizden beklentimiz daha kısa sürede bitmesi idi. Bunun daha Yargıtay süreci var. Eğer özel bir düzenleme ile öne alınmaz ise, oradan sonucun alınması da dört beş yıl gerektirebilir.

Umarım bu dava mevcut askeri kadroya da ders olur ve sadece kendiişlerine bakarlar. Açık rejimde derin devlete yer yok, kimse de biz derin devletiz diyenlere itibar etmez.

Silivri önünde nümayiş (gösteri) yapan guruplar içinde, CHP’nin başkan yardımcısı (eski Yarsav Başkanı) da vardı. Maziyi hatırladım, “bana hakim değil militan hakim lazım” diyordu. Şimdi mahkeme heyetine karşı kendisi militanlık yapmakta. Ben o hanımefendinin dediklerine nasıl inanabilirim.

Sayın Kılıçdaroğlu, kadronuzun büyük bir kısmı inandırıcı değil. CHP’nin devam eden bir yargılama sürecine bu şekilde müdahil olması doğru değil, olmuyor, yakın etrafınızın tutarlı davranmalarını temin etmez iseniz işiniz çok zor görünüyor.