Ölüme böyle gitti!

Polisin sýktýðý biber gazý sonucu hayatýný kaybettiði iddia edilen Çayan Birben ile ilgili haber 1 Haziran’da sayfa 18’in baþlýðý, ‘Biber gazý böyle ölüme götürdü.’

Habere bakalým: “Yalova’da arkadaþ grubunun karýþtýðý kavganýn ortasýnda kalan ve polisin sýktýðý biber gazý sonucu komaya giren, kaldýrýldýðý hastanede de yaþama tutunamayan astým hastasý 31 yaþýndaki Çayan Birben’in ölümüyle ilgili soruþturma devam ediyor. Birben’in yüzünü yýkamak için gittiði internet kafede fenalaþýp yere düþtüðü aný gösteren video görüntüleri ortaya çýktý. Bu görüntülerle birlikte polis tarafýndan çekilen fotoðraflar da savcýlýk dosyasýna konuldu. Yalova Emniyet Müdürlüðü görevli polisler hakkýnda idari soruþturma baþlattý. Ýçiþleri Bakaný Ýdris Naim Þahin de müfettiþ görevlendirdiðini açýkladý...”

Haberin fotoðrafýna iki ayrý okurdan benzer eleþtiriler var. Ümran Çokel diyor ki; “Soruþturma sonucunda yargýnýn nasýl bir karar vereceðini bilemem ama ortada 31 yaþýnda, biber gazý nedeniyle hayatýný kaybetmiþ bir genç adam ve oðullarýnýn beklenmedik ölümüyle sarsýlan bir aile var. Kare kare yayýnladýðýnýz fotoðraflar, soruþturmanýn seyri için önemli deliller olabilir belki ama acýlý aile ve Çayan Birben’in arkadaþlarý, ‘can çekiþtiði’ rahatça anlaþýlan gencin görüntülerinin gazetede yayýnlamasýný ister miydi acaba? ‘Soruþturma kapsamýnda bu fotoðraflar aileye gösterilecek zaten’ benzeri bir argümanýnýz olabilir ama yine de ölüm mahremiyeti diye düþünüyorum ve tercihinizin yanlýþ olduðunu söylemek istiyorum.”

Diðer eleþtiri de Kemal Kýrgýz’dan: “Çayan Birben’in hayatýný kaybetmeden önceki görüntüleri gazetede yayýnlanmamalýydý. Dünyanýn neresinde olursa olsun bu etik kurallara aykýrýdýr. Yok yere öldüðünü düþündüðüm genç adamýn anýsýna saygýsýzlýk olarak görüyorum.”

Savanora?

Okurlar sýk sýk gazetedeki imla hatalarýyla ilgili görüþlerini paylaþýyor. ‘0’ hata en ideali ancak en azýndan baþlýklarda dikkatli olmak gerekiyor. 27 Mayýs sayfa 11’de bir baþlýk, ‘Mutassým Kaddafi Savanora’da fuhuþ partileri düzenlemiþ.’

Fransa’nýn güneyinde yayýnlanan Nice Matin gazetesine dayandýrýlan haberde, Libya’nýn devrik lideri Muammer Kaddafi’nin kendisiyle birlikte öldürülen oðlu Mutassým’la ilgili iddialar anlatýlýyor: “Gazete 2007 yýlýndaki Cannes Film Festivali sýrasýnda Atatürk’ün yatý Savarona’da fuhuþ partileri düzenlediðini yazdý. Fuhuþ partilerini organize eden ve 2007 yýlýnda çökertilen çetenin sekiz üyesinin yakýnda Marsilya mahkemesinde yargýlanacaðý duyuruldu...”

Burak Þener’in uzun e mail’inden bir bölüm: “Gazetenizde sýkça dilbilgisi hatalarýyla karþýlaþýyorum. Anlamsýz cümleler, kelime ve bilgi hatalarý beni sayfalardan soðutuyor. Geçen hafta Savarona yatýnýn adýný baþlýkta ve fotoðraf altýnda ‘Savanora’ diyerek yanlýþ kullanmanýz üzerine bu sýkýntýyý sizinle paylaþmak istedim. Ulusal bir gazeteye yakýþmayacak yanlýþlar. Nasýl bir çözüm bulacaksýnýz bilemem ama editöryal anlamdaki sorunlarý çözmeniz bana göre þart...”