Ölüme böyle gitti!

Polisin sıktığı biber gazı sonucu hayatını kaybettiği iddia edilen Çayan Birben ile ilgili haber 1 Haziran’da sayfa 18’in başlığı, ‘Biber gazı böyle ölüme götürdü.’

Habere bakalım: “Yalova’da arkadaş grubunun karıştığı kavganın ortasında kalan ve polisin sıktığı biber gazı sonucu komaya giren, kaldırıldığı hastanede de yaşama tutunamayan astım hastası 31 yaşındaki Çayan Birben’in ölümüyle ilgili soruşturma devam ediyor. Birben’in yüzünü yıkamak için gittiği internet kafede fenalaşıp yere düştüğü anı gösteren video görüntüleri ortaya çıktı. Bu görüntülerle birlikte polis tarafından çekilen fotoğraflar da savcılık dosyasına konuldu. Yalova Emniyet Müdürlüğü görevli polisler hakkında idari soruşturma başlattı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de müfettiş görevlendirdiğini açıkladı...”

Haberin fotoğrafına iki ayrı okurdan benzer eleştiriler var. Ümran Çokel diyor ki; “Soruşturma sonucunda yargının nasıl bir karar vereceğini bilemem ama ortada 31 yaşında, biber gazı nedeniyle hayatını kaybetmiş bir genç adam ve oğullarının beklenmedik ölümüyle sarsılan bir aile var. Kare kare yayınladığınız fotoğraflar, soruşturmanın seyri için önemli deliller olabilir belki ama acılı aile ve Çayan Birben’in arkadaşları, ‘can çekiştiği’ rahatça anlaşılan gencin görüntülerinin gazetede yayınlamasını ister miydi acaba? ‘Soruşturma kapsamında bu fotoğraflar aileye gösterilecek zaten’ benzeri bir argümanınız olabilir ama yine de ölüm mahremiyeti diye düşünüyorum ve tercihinizin yanlış olduğunu söylemek istiyorum.”

Diğer eleştiri de Kemal Kırgız’dan: “Çayan Birben’in hayatını kaybetmeden önceki görüntüleri gazetede yayınlanmamalıydı. Dünyanın neresinde olursa olsun bu etik kurallara aykırıdır. Yok yere öldüğünü düşündüğüm genç adamın anısına saygısızlık olarak görüyorum.”

Savanora?

Okurlar sık sık gazetedeki imla hatalarıyla ilgili görüşlerini paylaşıyor. ‘0’ hata en ideali ancak en azından başlıklarda dikkatli olmak gerekiyor. 27 Mayıs sayfa 11’de bir başlık, ‘Mutassım Kaddafi Savanora’da fuhuş partileri düzenlemiş.’

Fransa’nın güneyinde yayınlanan Nice Matin gazetesine dayandırılan haberde, Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin kendisiyle birlikte öldürülen oğlu Mutassım’la ilgili iddialar anlatılıyor: “Gazete 2007 yılındaki Cannes Film Festivali sırasında Atatürk’ün yatı Savarona’da fuhuş partileri düzenlediğini yazdı. Fuhuş partilerini organize eden ve 2007 yılında çökertilen çetenin sekiz üyesinin yakında Marsilya mahkemesinde yargılanacağı duyuruldu...”

Burak Şener’in uzun e mail’inden bir bölüm: “Gazetenizde sıkça dilbilgisi hatalarıyla karşılaşıyorum. Anlamsız cümleler, kelime ve bilgi hataları beni sayfalardan soğutuyor. Geçen hafta Savarona yatının adını başlıkta ve fotoğraf altında ‘Savanora’ diyerek yanlış kullanmanız üzerine bu sıkıntıyı sizinle paylaşmak istedim. Ulusal bir gazeteye yakışmayacak yanlışlar. Nasıl bir çözüm bulacaksınız bilemem ama editöryal anlamdaki sorunları çözmeniz bana göre şart...”