Ölümüne Selfi

GEÇEN hafta, Buenos Aires’te turistlerin yavru bir yunusla selfi çekme uðruna, zavallý hayvaný öldürmeleri herkesi þok etti. Ýþin ilginç yaný zavallý hayvan öldükten sonra bir takým ruh hastalarýnýn fotoðraf çektirmeye devam etmeleri ve iþleri bitince de hiçbir þey olmamýþ gibi eðlenmeleri. Bence daha da ilginç olan bu insan müsveddelerine çevreden kimsenin ses çýkarmamasý. Ben de þu ara pek moda olan selfi nedir,ruh saðlýðýyla alakasý nedir, bir araþtýrayým dedim ve oldukça enteresan bilgiler buldum.

Özellikle ünlüler yoluyla yaygýnlaþtýrýlan selfi çekmek, 2000 sonrasý doðumlular arasýnda çok yaygýn. Amerika’da bu yaþ grubunda selfi çekme oraný yüzde 95. 16-25 yaþ arasý grup, özellikle kýzlar hafta da 5 saat selfi çekmeye ayýrýyorlar ve yaþamlarý boyunca ortalama 25.000 fotoðraf paylaþýyorlar. Dünyada bir günde çekilen selfi sayýsý da 93 milyon olarak hesaplanmýþ. Bizler gibi, 25 yaþýna kadar toplam 20 fotoðrafý olanýn þanslý olduðu bir nesil için oldukça þaþýrtýcý rakamlar.

Her ne kadar her selfi çeken ve paylaþan kiþi de olmasa da, selfi çeken insanlar da narsistik kiþilik özellikleri belirgin bir þekil de mevcut. Narsistik kiþilik kýsaca, kendini aþýrý beðenme ve diðerlerinden üstün görme olarak tariflenebilir. Özellikle selfici erkekler de narsistik kiþilik çok daha yaygýn olarak tespit edilmiþ. Öyle ki Ohio state üniversitesinin yaptýðý bir çalýþma da selfi baðýmlýsý erkeklerin psikopatlarla benzer özellikler taþýdýðý iddia edilmiþ. Kiþisel olarak bu görüþe pek katýlmýyorum, bizim de özenle çekilmiþ selfilerimiz mevcut tabi.

Diðer bir enteresanlýk da selfi çekerken meydana gelen ölümler.  2014-2016 yýllarý arasý dünyada toplam 49 selfi nedenli ölüm bildirilmiþ. Bunun büyük bir çoðunluðu da tahmin edileceði üzere 21 yaþ civarý genç erkekler. Burada sorun selfinin kendisi deðil, sorun en havalý fotoðrafý çekmek için her türlü tehlikeyi göze alan, testesteron düzeyi tavan yapmýþ genç arkadaþlar da.

Netice de, sosyal medyasý ile selfisi ile bambaþka bir toplum, bambaþka deðerler topluluðu ile karþý karþýyayýz. Elbette her dönüþüm beraberin de bir takým komplikasyonlara da sebep oluyor. Umarým insanlýk deðerlerimizi fazla yitirmeden, teknoloji ile arada bir ortak nokta bulunur ve bir daha böyle üzücü olaylarla karþýlaþmayýz. Ýyi pazarlar!