Olursa; olasý yüzde 25+11+0.7+0.1+? ittifaký

Meclis, siyasi partilerin seçim ittifaký yapabilmesine imkan tanýyan kanun teklifi için mesai harcarken siyasi arenada durum nasýl, bir bakalým. 

CUMHUR ÝTTÝFAKI: AK Parti ile MHP 16 Nisan referandumu öncesinde baþlayan “Türkiye’nin âli menfaatleri için” belli konularda iþbirliði yapma kararýný siyasi ve hukuki açýdan olgunlaþtýrmýþ görünüyor. Ortak hareket noktalarý nelerdir, her parti kendi müstakil varlýðýný-kimliðini nasýl korur belli edilmiþ, kamuoyuna ilan edilmiþ vaziyette. 

Terörle mücadelede mukavemeti artýrmak, ama ayný zamanda cumhurbaþkanlýðý hükümet sistem deðiþikliðini de tamama erdirmek amacýyla oluþturulan mutabakatýn adýna önce “Milli Mutabakat” denildi. Çünkü motivasyon buydu. Ancak, hem sandýkta sonuç doðuracak bir iþbirliðinin seçmene ve yeni sisteme atýfla adlandýrýlmasý, hem de muhalefete eleþtiri malzemesi verilmemesi için olsa gerek, o isimden vazgeçildi. Ýttifaka “Cumhur Ýttifaký” dendi. 

BBP’nin “ben de varým” demesiyle Cumhur Ýttifaký'nýn, merkez ve merkez saðýn üzerinde yükseleceði anlaþýlýyor. Üç partinin 1 Kasým oylarý (AK Parti yüzde 49,49+MHP 11,90+BBP yüzde 0,54) yüzde 50+1’i garanti etse de ittifaklara sayýsal deðerlerle bakmamak gerekiyor. Çünkü ittifaklar partilerin ve aritmetiðin üstünde anlamlar taþýr. 

Nitekim AK Parti’nin yüzde 45-50 bandýnda olmasý Cumhur Ýttifaký’ný otomatikman toplumun ana gövdesini oluþturan kütleye, yani merkeze sabitliyor. Bu, ittifakýn en büyük avantajý. Keza Devlet Bahçeli liderliðindeki MHP’nin ve rahmetli Muhsin Yazýcýoðlu emaneti BBP’nin Ýttifak’taki varlýklarý oydan çok anlamý pekiþtiriyor. Ama elbette MHP için iktidar bloðunda yer almak, BBP için Meclis’e girmek tabanlarýnda heyecan da yaratacaktýr. 

Cumhur Ýttifaký’nýn asýl büyük avantajý ise adayý; adayýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan olmasý. Erdoðan’ýn, partilerin oylarýnýn ve hatta oy toplamlarýnýn üzerinde kamuoyu desteðine sahip olmasý ise hemen tüm anketlerin ortak ve üstü örtülemeyen gerçeði. Seçmen nezdinde bir diðer artý ise ittifak çalýþmalarýnýn þeffaf ve sonuç alýcý þekilde yürütülmüþ olmasý. 

*** 

CUMHUR ÝTTÝFAKI’NIN KARÞISINDAKÝ BLOK: Hayýr bloðu da denebilir. Ama “Hayýr” onlarý bir bütünmüþ gibi gösterse de bu bir yanýlsama. Çünkü hem birbirlerinden farklýlar, hem çok parçalýlar. 

En büyüðü yüzde 20-25 bandýndaki CHP ama henüz kendi içindeki süreçleri tamamlayamadý CHP. Hafta sonu yapýlacak tüzük kurultayýnda olasý ittifaklar için tüzüðü esnetelim mi diye teþkilata soracak. Bakalým CHP sosyolojisi kendi eþiti görmediði Saadet Partisi tabanýyla bir olmaya gönül eðecek mi? CHP’nin zulmünden, hakaretlerinden, üstünlük taslamasýndan bezmiþ SP tabaný bunca eziklemeden sonra zoraki izdivaca razý olacak mý? Bilmiyoruz

7 Haziran’da estirdiði yalan rüzgarýyla bir miktar þiþse de hendek terörüne verdiði destek nedeniyle itibar kaybýna uðrayan HDP, kimsenin aleni birlikteliðe cesaret edemediði parti. Gittikçe de kriminalleþiyor. Son kurultayýnda PKK-YPG’nin “Afrin direniþine” (!) selam duran HDP’nin 2019’da þehitler vererek vatan savunan Türkiye halkýndan ne yüzle oy isteyeceði bilinmiyor. Ama CHP’nin HDP’nin oyuna muhtaç olduðu açýk. O yüzden HDP ile gizli görüþtüðünü yalanlýyor. 

MHP’den ihraç edilmeden evvel baþladýðý “Ben cumhurbaþkaný olacaðým” repliðini tekrar eden Ýyi Parti Genel Baþkaný Meral Akþener ise ittifak için “olursa SP ve DP ile olsun” diyor. SP’nin son genel seçimlerdeki oyu 0.7 idi, DP’nin yüzde 0,1. ÝP’yi ise anketler yüzde 3 ila 6 arasýnda gösteriyor. Yani taþ çatlasa burasý yüzde 6 buçuk oluyor. Buna CHP’nin 25,31’ini, HDP’nin 10.76’sýný ekleyin. Cumhur Ýttifakýyla rekabet edecek blok 42 küsur gibi. 

Ama tabii bu daðýnýk bloktan bir ittifak çýkar mý? Çýkarsa kimlerden oluþur? Adý ne olur? “Cumhur ittifakýna karþý olmak” dýþýnda halka bir siyasi gerekçe gösterebilirler mi? Bilinmiyor. Dolayýsýyla olursa, bu olasý ittifakýn aritmetik deðerinin dýþýnda ve üstünde taþýyacaðý anlam da henüz tanýmlanamýyor.