Türkiye’nin nereye gittiði konusunda gerçekten kafalar karýþýk mý? Yoksa gidiþatýn kendi aleyhlerine olduðunu düþünenler mi böyle bir algý oluþturuyor?
Herkesin kafasýnda bazý sorular olabilir. Ancak nereye gidiyoruz sorusunun cevabý, artýk o kadar da uzakta deðil. Neler gördüðümü maddeler halinde paylaþmak istiyorum.
Bir: Türkiye, mevcut parlamenter sistemle nefes alamaz hale gelmiþtir. 1961 ve 1982 anayasalarýnýn peþpeþe getirdiði dayatmalarla, mevcut sistem, her an çatýþma üretmeye uygundur. Daha kötüsü siyaseti güçsüz kýlmanýn ve ona karþý operasyon yapmanýn aracýdýr. Anayasa Mahkemesi’nin tek hamlede sistemi nasýl týkadýðýný hep birlikte gördük.
Ýki: Sistemdeki iki baþlýlýðýn, bugün sorun olmamasý, yarýn sorun olmayacaðý anlamýna gelmiyor. Kaldý ki en iyi niyetli ve samimi yaklaþýmlar bile, sistemin yavaþlýðýna ve týkanmasýna engel olamýyor. Bu nedenle Türkiye artýk geri dönülmez biçimde sistemini deðiþtirme yoluna girmiþtir.
Üç: Türkiye’nin terörle mücadele konusunda geldiði aþama ve uyguladýðý yöntem, kim ne kadar eleþtirse de, bir varoluþ mücadelesinin yansýmasýdýr. Hiçbir ülke topraklarýnda böyle bir kalkýþmaya ve bunun birtakým kýlýflar altýnda hoþ görülmesine razý olamaz.
Dört: Terörle mücadelenin, Kürtlerle mücadele olmadýðýný, býkýp usanmadan ve çok boyutlu olarak anlatmak gerekiyor. Aksine bugün PKK’ya karþý olmak Kürtlere deðil, bölge üzerinde kirli hesaplarý olan tüm güçlere karþý olmaktýr. Bugün verilen mücadele, Türkiye ile Kürtler arasýndaki terör duvarýný kaldýrdýðý anda, ortak kaderin bizi ne kadar güçlü kýldýðýný hep birlikte göreceðiz.
Beþ: Türkiye’de yaþayan Kürtlerin çok büyük bir bölümü, terör örgütünün ortaya çýkardýðý bu çatýþma ve gerginlik halinden, bizim düþündüðümüzden çok daha muzdariptir. Onlara ulaþmak ve samimi dokunuþlarda bulunmak þu anda her zamankinden daha önemlidir. Çünkü bahsettiðimiz geniþ kesimdeki Kürtlerin ne devletle, ne bayrakla, ne bir arada yaþamakla ve ne de ortak deðerlerle bir sorunu yoktur. Bu büyük bir avantajdýr, ancak bu alanda akýllýca ve samimi hamleler yapmak zorunludur.
Altý: Böyle bir samimi hamlenin en önemli boyutu, sadece siyasi sýnýrlarýmýzda deðil, yakýn coðrafyamýzda yaþayan Kürtlerle de ortak bir geleceðin kodlarýný oluþturmaktýr. Irak Kürtleriyle mevcut iyi iliþkiler, oradaki sosyolojik deðiþim iyi gözlenerek mutlaka bir entegrasyon boyutuna taþýnmalýdýr. Suriye Kürtlerini, sadece PYD’den ibaret görmemek, ancak yeri ve zamaný geldiðinde hepsini kuþatabilecek bir hamleyi de þimdiden hazýrlamak gerekiyor.
Yedi: Paralel çeteyle yapýlan mücadele, Cumhurbaþkaný Tayyip Erdoðan’ýn özel gayretiyle çok önemli bir aþamaya gelmiþtir. Ancak mücadelenin devletin, hükümetin, siyasetin ve toplumsal hayatýn tüm kademelerinde daha kararlý hale gelmesi; bu yönde sýrtýnda bagajlar taþýyanlarýn ömür boyu böyle bir yükle yaþanmayacaðýný artýk görmesi gerekiyor. Bu çetenin ülkemiz sýnýrlarý dahilinde þekillenen bir yapý olmadýðýný, uluslararasý ölçekte aðlara sahip olduðunu hatýrdan çýkarmadan, geniþ kapsamlý bir mücadele stratejisi oluþturulmalýdýr.
Sekiz: Ekonomide özellikle son üç yýlda yaþanan duraklamanýn, Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn deyimiyle ‘patinaj’ýn acilen yeni bir çýkýþa dönüþtürülmesi gerekiyor. Merkez Bankasý’nýn ve onun etrafýnda Erdoðan’a operasyon tezgahlayan zihniyetin/yapýnýn hesaplarýnýn bozulmasý, üretim merkezli bir ekonomik modelin acilen hayata geçirilmesi Türkiye’nin olmazsa olmazýdýr.
Dokuz: Suriye baþta olmak üzere gerek bölgesel politikalarda, gerekse bunlarýn küresel ölçekteki yansýmalarý üzerinde yeniden, acilen ve radikal adýmlar atmak gerekiyor. Rusya’yla yaþanan gerginlik dahil her alanda olup bitenin, birtakým kiþisel ya da siyasi hesaplar bir kenara býrakýlarak gözden geçirilmesi; yeni yol haritasýnýn olmazsa olmazýdýr.
On: Bölgesel ve küresel ölçekteki sorunlarda en dikkat çeken husus, Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn uzlaþmaz gösterilmek istenmesi ve her durumda barýþa engel olan aktör olarak lanse edilmesidir. Daha önce yazdýðýmý tekrar edeyim. Sadece sýnýrlarýmýzda deðil, bölgesel ölçekteki büyük barýþýn tek þansý Erdoðan’dýr ve zaten bu yüzden hedeftir.