‘On üç, on dört on beþ Amerika kardeþ!’

Amerika’ya “okey” dediðimiz sürece geliþen dostluðumuzun öyküsü bir yandan korku filmi öte yandan da kara mizahýn en güzel örneklerinden biridir aslýnda. “Okey” dediðin sürece her þey süt limandýr, ama kendi çýkarlarýný düþünmeye baþladýðýn an bir korku filmidir baþlar!

Bizim asýl Amerika aþkýmýz, Kore’yle baþlar. Kore’ye asker göndermemiz için yapýlan Amerikan ninnisi þöyleydi 1952 yýlýnda:

“Amerika Amerika, Türkler dünya durdukça/ Berberdir seninle, Hürriyet savaþýnda/ Bu bir dostluk þarkýsýdýr, Kardeþliðin yankýsýdýr/ Kore’de olduk kan kardeþi, sönmez bu dostluðun ateþi...

Bu þarkýyý Ankara radyosu her on beþ dakikada bir yayýnlar, plaklar on binlerle halka, okullara daðýtýlýrdý. Rahmetli Özal’ýn bir sözü vardýr “Ne zaman Türkiye’de baþbakanlar, hükümetler salt bu ülkenin çýkarlarý adýna kararlar alýr, o saat ABD devreye girer ve ‘Bu memleketi yöneten sen misin ben mi’ sorusunu sorar.” Özal, Sovyet boyunduruðundan kurtulmuþ ülkelerle iliþkilerimizi doruða týrmandýrýnca bir sabah, ansýzýn vefat etti.

***

Gelin þu habere bir göz atalým:

ABD SENATOSU ÝRAN YAPTIRIMLARIYLA ÝLGÝLÝ TASARI SUNDU: Obama yönetimi ABD Kongresi’ni, Ýran’a yönelik yeni yaptýrýmlara baþvurmamasý yolunda ikna etmeye çalýþýyordu. Beyaz Saray’a kulak asmayan 13’ü demokrat 13’ü de cumhuriyetçi senatör önceki gün “Nükleer Silahlardan Arýnmýþ Ýran” baþlýklý bir tasarý hazýrladý. P5+1 ülkelerinin isteklerini yerine getirmezse, Ýran’ýn petrol ihracatý bir yýl süreyle küresel boyutta boykot edilecek. Ýran’ýn madencilik, mühendislik ve inþaat sektörleri de kara listeye alýnýyor. Ýsrail’in Ýran’a yönelik bir saldýrýda ABD’nin Ýsrail’in yanýnda yer almasý da öngörülüyor. Senato tasarýyý onaylarsa Obama’nýn veto edeceði de söyleniyor.

HALKBANK: Bunlar ola dursun, Türkiye’de bir dizi operasyon baþlatýlýyor, insanlar gözaltýna alýnýyor. Operasyonlarýn hedefinde olan Halk Bankasý ise iþin baþka bir boyutu. ABD 2010’da Ýran’a ticaret ambargosu uygulamaya baþladý. Ardýndan para transferleri ve bankacýlýk iþlemlerine de yasak getirdi ki, Ýran ne kendisine gönderilecek dövizi alabilecek ne de yurt dýþýna para çýkarabilecekti. Ancak Ýran’da doðalgaz ve petrol alan ülkelere de bir açýk kapý býrakýlmýþtý. Türkiye Halkbank’ta açtýðý döviz ve TL hesaplarýyla Ýran’dan aldýðý petrol ve doðalgazýn bedelini ödeyebiliyordu. Ýran bu hesaplardaki paralarý altýna çevirerek ülkesine götürebiliyordu. Ýran Halkbank’ta biriken parasýyla uluslararasý piyasadan altýn alýp Türkiye’ye getirdi. Bu ithalatý Türkiye’de kayýtlý þirketi yapýyordu. Türkiye’nin altýn rezervleri arttýkça arttý bu arada. Ama sonra bu altýn Ýran’a gitti çünkü daha Ýran’ýn altýn ithalatýna ambargo konmamýþtý. Bunu anlayan Ýsrail ABD’ye gitti, Halkbank’ý þikayet etti. Bu sýrada Hindistan-Ýran petrol anlaþmasýnda da aracý banka olarak Halkbank seçilmiþ anlaþmalar imzalanmýþtý. Hemen ardýndan Halkbank operasyonu baþladý.

KILIÇDAROÐLU ABD ELÇÝLÝÐÝNDE: Operasyonun baþladýðý gün ABD Sefiri’nin öðle yemeðindeki konuðu Kýlýçdaroðlu’ydu ki, bu elbette bir rastlantýydý çünkü yemek daveti daha önceden kararlaþtýrýlmýþtý; Kýlýçdaroðlu orta sýnýf memurlarla ABD’de daha yeni görüþüp Ankara’ya dönmüþtü. Kýlýçdaroðlu görüþme sýrasýnda Büyükelçi Ricciardone’ye“Operasyonlar sonuna kadar gitmeli” diyor; “Bu, bizim iç meselemiz sayýn büyükelçi, gereken yapýlacaktýr” demiyor, diyemiyor. Sanki yeni baþbakan atanacaksa Türkiye’ye, Ricciardone atayacak ya da ABD Büyükelçisi, Kýlýçdaroðlu’nun amiri! Büyükelçi de “Sorumlularý dýþarýda aramayýn, iddialarýn Ýran’la ilgili boyutu bizim için önemli. Yolsuzlukla mücadele demokrasiyi güçlendirir”buyuruyor sömürge valisi edasýyla!!

ABD Sefiri haddini aþtý mý? Güldürmeyin beni, o bir Ýmparatorluðun temsilcisi haddini aþabilir mi hiç?! Haddini aþan Tayyip Bey’dir askeri vesayeti kaldýrdýðý ama çeteleri unuttuðu için! Tayyip Bey’dir iþini gücünü býrakýp kendi bakanlarýnýn yedi sülalesini bir baþýna izlemediði için, kolluk güvenlerine güvendiði için, en önemlisi de salt Türkiye’ye hizmet ettiði için!