Önce yetenek gerek

Eski Fenerbahçe Başkanı Metin Aşık ile röportaj yapmıştım. Konu altyapıya geldiğinde, “Ben Fenerbahçe’yim, gerektiğinde parayı basar adamımı alırım” demişti. İlk bakışta yadırgatıcıydı bu... Yetiştirme konusunu önemsemiyor, dıştan alımı öne çıkarıyordu.

Ama... Ya her yatırımı yapıp, zaman harcayıp, ihtiyaç duyduğun oyuncuyu kendin yetiştirememişsen?

Gidip alacaksın... Hele ülkenin önde gelen, parası olan bir kulübü isen...

Konuya buradan da bakmak gerek.

Altyapı... Hamdi Serpil Tüzün’ün koyduğu adla özkaynak düzeni... Bir ihtiyaç elbet. Ama sanmayın ki ‘ben özkaynak düzenimi kurdum, işimi yalnız oradan beslerim, sırtım yere gelmez...’

Yüzlerce çocuk, onlarca hoca, tonlarca para, zaman, emek...  Çark döner ama ııh, istenen düzeyde adam çıkmayabilir...

Üretim, ana değer olarak, insanın yapısında olan yeteneğe bağlıdır da, ondan.

Altyapıya önem verelim, oyuncu yetiştirelim, maliyeti ucuz olsun...

Fikir süper...

Ancak altyapı işi o denli ucuz kurulmuyor, onun da bir maliyeti var... Zahmetsiz yürümüyor! Garantili sonuç vermiyor! Yüz kişi eğitiyorsunuz, biri işe yarayabiliyor, ya da birkaç yıl adam çıksın diye bekliyorsunuz...

Neden hemen çıkmıyor?

Adam yetişmesi, öncelikle o çocuğun doğasında gereken yetenek var mı ona bağlı. Sonra yönlendirdiğiniz hedefe uygun bir fiziksel-düşünsel yapısının olup olmadığına bağlı. O çocuğu bulmaya bağlı.

Siz ona yetenek ekleyemezsiniz. Hatta bazen yetenekliye, fizik güç kazandıramazsınız! Bakın Muhammed’e... Müthiş yetenekleri vardı. Beşiktaş büyüttü, 8 yıl eğitti... Çabukluğu, hızı gelişmedi! Anımsayan olacaktır: Bir zamanlar Walsh oynadı BJK’ta.  Müthiş yetenekler taşıyordu. Ama yavaştı. “Biraz hızlanabilsen...” demiştim. “O zaman İngiltere ulusal takımının değişmezi olurdum” yanıtını vermişti.

Siz gence, yetenek kazandıramaz, eğer bilemiyorsa, taşıdığı yeteneklerini en olumlu biçimde nasıl kullanacağında yardımcı olursunuz. Ancak fiziksel güç yüklemesine, sosyal bir varlık olduğu için toplum içindeki durumunu kazanmasına destek verirsiniz.

Futbol, yeteneği olmayana öğretilebilen bir şey olsa idi, ortalık futbol okulu ve oradan yetişmiş tek tip müthiş oyuncularla dolu olurdu!

Onun için Real Madrid gider Ronaldo’yu, Bale’i satın alır. Çünkü işin doğasında onlara da gerek vardır.

Büyük oynuyorsanız, öz kaynağınızı da kurarsınız, ama dışarıya kapıları kapatamazsınız. Bu işin altyapısı yalnız sizin kurduğunuz değildir... Tüm dünyadır.