One Day in Europe Avrupa’da Bir Gün

Biliyorsunuz, G.Saray’ın Avrupa Kupası Şampiyonu olduğu büyük başarının yıldönümündeyiz... Sarı-kırmızılılar o dönemde, Süper Kupa’yı da kazanmalarının ekstra etkisiyle; dünyanın en gözde ekibi olmuştu.Hatta bir gezi için gittiğim bazı Afrika ülkelerinde, sarı-kırmızılı G.Saray formaları kapış kapış gidiyordu. 

Hele Tunus’ta; Fransa’nın Champ-Elysee caddesine benzesin diye yapılan bulvarında gezinirken, G.Saray formalı yığınla genci görünce, gözyaşlarımı tutamamıştım.

Arka arkaya gelen büyük başarılar o denli ses getirdi ki; konu G.Saray olan “One Day in Europe-Avrupa’da Bir Gün” adlı bir film çevrilmişti. Filmde, Galatasaray ve Deportivo La Coruna, Moskova’da  Şampiyonlar Ligi finalini oynuyordu.

***

Film; maçın oynandığı sırada Berlin, Moskova, Santiago ve İstanbul’da yaşanan 4 ayrı polisiye olayını işliyor... Bu kentlerde herkes final maçını televizyondan izlediği için; başka konulara yönelik dikkat dağınıklığından yararlananlar, fırsattan istifade çeşitli dolaplar çeviriyorlar.

Olaylar verilirken, G.Saray-La Coruna maçının Luzhniki Stadı’ndan nakli de sık sık ekrana geliyor, yaşanan büyük heyecan çok coşkulu bir anlatımla sunuluyordu.

Maç karşılıklı gollerle 1-1 bitiyor. Uzatmalarda da eşitlik bozulmayınca, iş penaltılara kalıyor. Penaltı atışları, tarihi bir rekorla 16-16 devam ederken; kupayı kimin kazandığı gösterilmiyor. 

***

Biz kendimizi, her fırsatta Şampiyonlar Ligi finalinde görürüz ama, yabancıların aynı konuyu sinemaya taşıması ve bir Türk takımını finalde göstermesi, gerçekten çok ilginçti...Filmin yönetmini Hannes Stöhr... İspanyol-Fransız-Arjantin ortak yapımıydı.

Bu film, Buenos Aires Üniversitesi tarafından geçtiğimiz Nisan ayı içerisinde “Fest de Cine Turco” organizasyonu kapsamında bir kez daha (Üstelik 4 kentte birden) gösterildi. Bilin istedim. Tekrar gururlanmak için iyi bir fırsat...