Önemli yolcularý olan 40 kiþilik otobüsteydim

Osmanlý’nýn yüzyýllarca hüküm sürdüðü balkan þehirlerini kapsayacak þekilde düzenlenen 10 günlük kültür ve edebiyat yolculuðu, Türkiye Yazarlar Birliði’nin (TYB) 40. kuruluþ yýldönümü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleþti. ‘Edirne’den Mostar’a Kültür Kervaný’ adýný taþýyan seyahatin, TYB’nin kurucusu ve onursal baþkaný D. Mehmet Doðan’dan þimdiki genel baþkaný Dr. Kazým Arýcan’a, Ýbrahim Ulvi Yavuz’dan öykücü Necip Tosun’a, þair Nazým Payam’dan Prof. Dr. Caner Arabacý’ya kadar 40 kýymetli yolcusu vardý.

Kültür ve Turizm Bakanlýðý ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle gerçekleþen Kültür Kervaný’na katýlan akademisyen, yazar ve edebiyatçýlar Edirne’den yola çýkýp Ýskeçe, Gümülcine, Üsküp, Pirizren, Ýþkodra, Mostar gibi Osmanlý eserleriyle hala göz kamaþtýran onlarca þehirden geçerek gezinin son duraðý, Evlad-ý Fatihan Saraybosna’ya ulaþtý.

Kurulduðu günden bu yana kültür dünyamýzý bereketlendiren TYB’nin 40 yýllýk yolculuðunun taçlandýðý ‘Balkan seferi’nde önemli paneller, toplantýlar, buluþmalar gerçekleþti. Örneðin, Türk þiirinin þahikalarýný yazan Yahya Kemal, doðduðu topraklarda; Üsküp’te yad edilirken, milli þairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dede topraklarý Ýþkodra dahil, Pirizren’de, Mostar’da ve uðranýlan tüm þehirlerde yerel kültür adamlarýyla birlikte ortak etkinlikler düzenlendi.

Dile kolay, tam 10 güne sýðdýrýlan 20’den fazla þehir… Edirne’den Mostar’a otobüsle yapýlan bu uzun yolculuk esnasýnda, yemyeþil tabiatýn hüküm sürdüðü Balkan þehirlerinde, daðlarýnda, ovalarýnda yol alýnýrken, kafileye zaman zaman Rumeli ve Anadolu türküleri de eþlik etti. Ayrýca tarih ve edebiyat sohbetleriyle süslenen yolculuk baþtan sona bir bilgi þöleni halinde rüzgar gibi geçti. Hem iki yakanýn yanýk türkülerinden, hem Osmanlý eserleriyle dolu Balkan coðrafyasýnýn hüzünlü yollarýndan geçerken bir kez daha anladýk ki, Rumeli ve Anadolu bir elmanýn iki yarýsýymýþ. 

Bugün, Balkan devletleri Osmanlý izlerini yok etmeye çalýþsa da, þehirlere karakterini veren yine o camiler, nehirleri gerdanlýk gibi süsleyen yine o ‘Sinan köprüleri’... TYB’nin Kültür Kervaný da, kelimelerden örülü köprüler kurmak için, kendi içimize ve Balkanlardaki gönüldaþlara uzanan bir yolculuktu.