Onlar ve bizimkiler

Siz Cristiano Ronaldo ya da Messi’nin, “Formundan düştüğü” konusunda herhangi bir habere rastlıyor musunuz? Nasıl biliyorsak, hep öyleler ve her sezon bir çuval dolusu gol atıyorlar.

Sakatlık dönemleri sonrası kısa bir dönem hariç; yavanlaştıkları ya da yavaşladıkları dönem hiç olmuyor. Sanki otomatik bir robot gibi, birileri kuruyor ve sahaya sürüyor. Pillleri hiç bitmiyor.

Bunlar gerçek üstü mü, biyonik adam mı; yoksa onlar gibiler için söylenen “Tanrının Eli” veya “Tanrının Ayağı” benzetmelerindeki gibi, ruhani bir güçleri mi var?

***

Lig, kupa, Şampiyonlar Ligi, Avrupa Şampiyonası, Dünya Kupası, Kıtalararası karşılaşmalar, jübile, yardım maçları gibi olmadık her fırsatta ve çok sıkça sahaya çıkan bu süperler; nasıl oluyor da kendilerinden bekleneni her seferinde fazlasıyla sunuyorlar. Şöhretse şöhret, paraysa para, güçse güç; dünyada kavuşulabilecek her ayrıcalığa sahip bu insanlar; artık futbol oynamasalar da, bu özelliklerini hayatlarının sonuna kadar sınırsız kullanabilme olanağına sahip oldukları halde, her koşulda nasıl standardını korurlar.

Bizim yıldızlarımız ya da yıldız bildiklerimiz; yabancıların ulaştığı ekümenik nirvananın yüzde biri bile olamadan, neden raydan/yoldan/zıvanadan çıkarlar. Davranış bozukluğu gösterirler... Ronaldo ya da Messi’nin kalitesinde olmasalar da, neden onlar gibi futbollarında devamlılık/kalıcılık/standart birliği yoktur. Bir parlarlar... Bir sönerler... Ne zaman parlayacakları, ne zaman sönecekleri de belli değildir.

***

Bizden birisi olan Arda, belki de tarihimizde ilk kez bu denli “Uluslararası Yıldız” olma fırsatını yakaladı. Ama 6 ay oynayamadığı süreyi çok iyi kullandığını söylemek zor. Aklı fikri İstanbul’da... Her fırsatta buraya kaçıyor. İlgi alanını hep moda çekimleri, reklam çekimleri, tanıtım çekimleri, o gecelerde sevgilisiyle eller havaya misali fırsatlar çevreliyor. Futbol sanki ikinci planda gibi...

Zaten oynarken, 90 dakikayı tam süre değerlendiren biri de değildir. Maç içinde kaçamakları vardır. Arada kaybolur, dinlenir. Barselona buna izin vermeyecektir. Kondüsyonunu artıracak, dayanıklılığını sağlayacak neler yaptı. İniesta’nın yerine oynamak kolay mı?

Ama ne yazık ki; kendi fiziki ve teknik gelişimi ile ilgili hiçbir haber okumadık, TV’lerde görüntülere tanık olmadık.

Bizimki hep işin eğlencesinde... Aman dikkat!