Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Onların cildini nasıl koruyacağız?

Hala oldum! Burnumda mis gibi bebek kokusu, aklımda yumuşacık bebek teni... Bu haftaki yazı da bebek cildi ve bakımı üzerine...

Kerem ile Elvan’a yeni bir kardeş, bana da ilk yeğen geldi. Sıkı durun sevgili okurlar, yazarınız hala oldu! Düşünün bendeki mutluluğu... Cemre, büyük ailemizin en küçük üyesi. Annesinin babasının ayakları ise yerden kesik. Çoğu mutluluktan, azı uykusuzluktan... Ne kadar tatlı, güzel, şahane, akıllı, uslu olduğunu anlatmayayım Cemre’nin. Haftayı bitiririz yoksa... Oysa ben bilgisayarımın başına, bebek cildi ve bakımı üzerine bir şeyler yazmak için oturmuştum. Malumunuz, bebeklerin özellikle de yenidoğanların ciltleri, yetişkinlere oranla çok daha hassas ve savunmasız olduğundan cilt bakımlarına ayrı bir özen göstermek gerekiyor. Kullanılan bezden losyona ya da kreme kadar, seçtiğiniz ürünlerin narin cilt yapısını koruması gerekiyor.

Yenidoğan da dahil bebeklerin her gün ılık su ile yıkanmasında bir sakınca bulunmuyor. Ancak, bebekler için kullanılacak vücut yağı, şampuan, sabun, krem, pudra gibi bakım ürünlerini alırken anne babaların bilinçli olması büyük önem taşıyor. Emsey Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Murat Seringeç de işte tam bu noktada hem önerilerde bulunuyor hem de uyarılarda...

Bebeklerin özellikle de yenidoğanların cildinin ince yapılı, hassas ve yetişkinlere göre daha az yağlı olduğunu ve bu nedenle mikroplara karşı savunmasız kaldığını belirten Seringeç, şöyle devam ediyor: “Bebek cildi tahrişlere açık. Bu nedenle ürünlerin mümkün olduğunca az katkı maddeli ve bebeklerin hassas cildiyle uyumlu olmaları gerekir çünkü parfüm ve koruyucu kimyasal maddeler, bebeklerde alerji ve astım gibi hastalıklara neden olabilir.”

ANNE VE BABALARA ÖNERİLER

Pişik, egzama, konak gibi cilt sorunları ilk aylarda sıklıkla görülüyor. Bu gibi cilt sorunlarını engellemek için, bebek bakımında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte Uzm. Dr. Murat Seringeç’in yapılması gerekenler konusundaki önerileri:

- Bebek bakım ürünleri alışverişi yaparken etiket okuma alışkanlığı kazanılmalı. Böylece ürünün içeriğinde boya, parfüm, kimyasal gibi bebek cildini tahriş edebilecek maddeler olup olmadığı tespit edilebilir, alışveriş bilinci kazanılarak bebeğin cildi korunabilir.

- Paraben ve ftalat gibi katkı maddelerini içermeyen bebek bakım ürünleri tercih edilmeli çünkü bu tür kimyasallar, bebeklerin sağlığını tehdit eder.

- Özel olarak hazırlanan şampuan, losyon ve benzeri bakım ürünleri alınmalı. Ancak bu ürünleri alırken de nemlendirici özelliği olanlar tercih edilmeli.

- Bebek bakım yağı, krem ve losyonlarını az miktarda kullanmakta fayda var. Yoğun krem ve yağ kullanımı bebeğin cildini daha çok hassaslaştırabilir.

- Bebeğin pişik olması halinde, pişik kremlerinden destek alınabilir. Bu kremler tahrişin azaltılmasına yardımcı olur. O nedenle sıradan bir krem değil, pişik giderme özelliği olan kremlere öncelik verilmeli.

- Bebeğin giysi ve diğer eşyalarını yıkarken bebeğin cildine olduğu kadar hassas davranılmalı. Parfüm, boya ve katkı maddesi içermeyen deterjanlar kullanılmalı.

- Bebek pudraları, bebeklerin solunum yollarını olumsuz etkileme riski taşıdığından yüz çevresinden uzak tutulmalı.

- Cildi nemlendirmek için losyon ve krem gibi ürünler kullanılmalı. Bebeklerin cildi; losyonu, yağa göre daha kolay emer. Bebek yağları, bebeğe masaj yaparak onu rahat bir uykuya hazırlamak için tercih edilebilir.