Semt bakkallarýnýn yerini alan gýda marketleri her geçen gün daha da büyüyor. Bu büyümeyle hayatýmýzda bir konfor olmuyor deðil. Hatta kimi zaman aklýmýza gelmeyen ürünleri bile sepete atýp marketten çýkarken buluyoruz kendimizi. Diðer yandan bu market zincirlerinin kendi markalý ürünleri raflarda hýzla artýyor. Markalara uyguladýklarý aðýr raf bedelleri ise cabasý ve bu, tüketiciye yansýyor. Bu bedellerin ürün fiyatýna yansýmasý, ürünlerin kalitesi beni uzun zamandýr rahatsýz ediyor. Çünkü kimi zaman ödediðim parayla aldýðým hizmet birbirine eþ deðer olamýyor. Abartmýyorum küflenmiþ meyvelerle bile göz göze gelebiliyorum.
Sütte bir parmak kaymak vardý
Marketlerin durumu ne olacak hiçbir fikrim yok ama bu durum birçok kiþiyi rahatsýz etmiþ olacak ki bazýlarý senelerdir kentten köye göç ederek çiftçilik yapmaya baþladý. Ýnternet üzerinden ‘organik’ meyveler, sebzeler pazarlandý, pazarlanmaya da devam ediyor. Bunlarýn birkaçýný deneyen biri olarak kutulardan çýkan çürük çarýk malzemeleri görünce o sevdadan da vazgeçmiþtim. Hani bilmesem “Acaba organik böyle bir þey mi?” diye kanabilirdim. Tüm bu olumsuz geliþmelerin içinde geçtiðimiz günlerde nihayet yüzümü güldüren iki yeni ve farklý yapýlanmayý fark ettim: tazedirekt.com ve
pratikchef.com.
Geçenlerde eve giderken bir tarafý tamamen cam olan þirin bir kamyonetle karþýlaþtým ve tazedirekt.com ile böylelikle tanýþmýþ oldum. Meðer tanýtým için semtleri dolaþýyorlarmýþ. Ayný hafta bu sistemin kurucusuyla þans eseri bir yemekte bir araya geldim. Hasan Aslanoba’nýn ana misyonu internet tabanlý iþ modellerini desteklemek. Yatýrýmcý ve giriþimci olan Aslanoba’nýn iþ hayatý baþarýlý projelerle dolu. Meðer ona da alýþveriþ yaparken gördüðü bayat sebzelerden gýna gelmiþ, bu proje de öyle geliþmiþ. Eve dönünce siteden hemen sipariþ verdim. Ertesi gün kapýma geldi sipariþlerim. Uzun zamandýr paketten çýkan malzemelerin tamamýný bu kadar taze görmedim. Körpe ve çýtýr çýtýr sebzeler. Özellikle kendi ürünü olan et, süt ve ayran on numaraydý. Sitedeki bazý sebzeler Bursa’da 960 dönümlük arazilerinde yetiþtiriliyor. Siz sipariþi veriyorsunuz, öyle hasat ediliyorlar. Diðerleri ise kaliteli markalarýn ürünleri. Mesele ürünlerin beklememesi, elden ele dolaþmamasý ve teslimatta soðuk zincirin kýrýlmamasý. Süt þiþesini bardaða boþaltýrken “blok” diye bir ses geldi. Gözlerime inanamadým! Þiþenin aðzýnda oluþan, neredeyse bir parmak kalýnlýðýndaki kaymakmýþ. En son çocukken görmüþtüm bu manzarayý... O kaymaðý nasýl keyifle yediðimi anlatamam. Pilot olarak Bursa’da baþlayýp Ýstanbul’la devam eden projeyi yakýn tarihte diðer iller de takip edecek gibi. Ama büyürken dikkat, aksi takdirde marketlerden farký kalmaz.
Yemeðini seç sipariþini ver
Vegan, vejetaryen ya da et obur; hiç fark etmez istediðini buluyorsunuz. Metin, Dilek ve Ayhan Çobanlýoðlu kardeþlerin geliþtirdiði pratikchef.com’un alt yapýsý için tam bir buçuk sene çalýþýlmýþ. Yemeðini seç sipariþini ver ama bu sefer piþirmek senden. Yaklaþýk 200 tarif içeriði olan web sitesinden istediðin yemeði seçiyorsun. Bir sonraki gün hijyenik olarak paketlenmiþ olarak ve kullanacaðýn kadarý kapýna geliyor. Ýstanbul içinde bazý semtler bu hizmetten ayný gün yararlanabiliyor. Elbette ben de denedim. Üç farklý ve zor yemek sipariþ ettim. Hepsi ayrý kutularda geldi. Tarifte kaç gram kýyma, kaç gram sebze kullanýlacaksa hepsi steril ve yýkanýp doðranmýþ olarak tezgahta duruyordu. Bana sadece onlarý karýþtýrýp piþirmek kaldý. Benim gibi aliþveriþten ilham alýp kendi malzemesini istediði gibi doðramak isteyen bir þefe göre deðil ama çalýþýyorsanýz ve zamanýnýz yoksa bu sayede pratik bir þef olabilirsiniz. Tarifler doðru ve sonuç gerçekten de lezzetli. Bir tek þu kutu iþi canýmý sýktý, hijyenik ve sistematik olmasý için her bir malzemenin farklý ambalajý var ve adeta küçük bir buzdolabý oluþturuyorlar. Ama bu da çok fazla kutunun çöpe atýlmasýna sebep oluyor. Umarým buna bir çözüm gelir. Gerçi bu uygulama sayesinde eve alýnýp piþmediði için çöpe giden hiçbir malzemeleriniz de olmayacak ya o da ayrý...
INSTAGRAM'DA NELER OLUYOR?
Birkaç gün önce bir hesap keþfettim. Yemekler ve fotoðraflar kendisine ait. Tarifler pratik, fotoðraflar on numara. Tertemiz bir hesap. Melih Susal’ýn hazýrladýðý ‘mutfakpsikopatlarý’ adlý hesap yemek tutkunuysanýz izlenilmeye deðer. Hesabýnda her fotoðrafýn altýna “Selam güzel insan” diyerek yazmaya baþladýðý yemek tariflerinin çýkýþ noktasýný “Yemek yemeyi ve piþirmeyi eðlenceli hale getirmek senin elinde” diyerek tanýmlayan Susal’ýn verdiði klasik veya kendine ait ilginç tariflerin ortak noktasý basit ve ana malzeme odaklý olmasý. Böyle yetenekler de var, haberiniz olsun!