Onu yeme, bunu yeme! Peki ya ne yiyeceðiz?

Yanlýþ anlaþýlan brokoli haberiydi, portakaldý, ýspanaktý, ete karýþan hilelerdi, balýktaki aðýr metallerdi derken geçen hafta bir bomba daha düþtü basýna: “Yediðiniz tavuklarýn içinde tümör kaynýyor!”

Annem yýllardýr kimseyi dinlemeden düzenli olarak yumurta yiyip “Siz o laflara bakmayýn” der. Tamam tecrübeye inanýyorum ama bir de bilim, doktorlar, uzmanlar var. Sonunda gazetelerde haberler okumaya baþladýk; “Yumurta saðlýða zararlý deðil, yararlýdýr!” Ya süt? Ömrümüz boyunca sütün ne kadar faydalý, büyümemiz için gerekli olduðunu dinledik durduk. Sonunda þöyle bir açýklama geldi; “Baþka bir hayvanýn sütünü içen tek canlý insandýr! “Belli yaþtan sonra sütün yararý yoktur.” Bunlar aklýma ilk gelenler ama son dönemde bu bilgiler tüketicinin üzerine gerçekten bombardýman gibi geliyor.

Üstelik acý olan, tüm yararlý þeyleri zararlý hale getirenin insanýn kendisi olmasý. Balýktaki cývadan da biz sorumluyuz, fazla üretim için doðasýndan koparttýðýmýz tarým ürünlerinden de.

Bu tavuklar nasýl büyütülüyor biliyor musunuz? Kýpýrdayamadýklarý kafeslere kapatýlýyorlar. Hormon verip hayvanlarý vaktinden önce büyütüyorlar. Antibiyotiklerle destekliyorlar ve giderek nesilleri bozuluyor. Kýsaca, daha ucuza, daha fazla et için her þey mübah hale gelmiþ. Tavuk, þarküteri ürünlerinin çoðuna, sokak yiyeceklerinin önemli bir bölümüne, gramajý yükseltecek neredeyse tüm etli miks ürünlere takviye edilmekte.

Böylece herkes daha çok kazanýyor. Efendim? Kanser vakalarý mý artýyor? Ne bekliyordunuz ki?

Ýyi de halk tavuk tüketmekten vazgeçebilir mi? Sanmýyorum. Çünkü ucuz; bir tavukla, kalabalýk bir aileye birden çok çeþit yemek yapýlabiliyor, bereketli oluyor. Peki ya saðlýðýmýz? Burada Tarým Bakanlýðý’na ve Saðlýk Bakanlýðý’na büyük görev düþmekte.

MEVSÝMÝNDE TÜKETÝN

Peki biz ne yapabiliriz? Her zaman söylediðimi unutmayýn. Mevsiminde tüketin. Mevsiminde kuruttuðunuz besinleri tüketin. Yemeklerde kuru bakliyata, sebzeye aðýrlýk verip ayda birkaç kez organik tavuk tüketebilirsiniz. Ben üstünde serbest dolaþým (FreeRange) yazmayan ne tavuk, ne de yumurta eve sokmuyorum.

Þunu unutmayýn doðadan uzaklaþtýkça, kendimizden de uzaklaþmýþ oluyoruz. Bu kadar kar hýrsý ve para kazanma tutkusu nedir anlamak mümkün deðil.

Örneðin, bugün kýþ mevsimine ait iki malzeme ile farklý yorumlarla lezzetli yemek önerileri vereceðim. Onlar kýþ sebzesi ve kýþýn daha fazla kullanmalýyýz. Önümüzdeki hafta ise malzeme eve geldikten sonra nasýl besin deðeri kaybediyor, neler yapýyor, nasýl piþiriyoruz? Mutfakta alýþkanlýk edindiðimiz, doðru bildiðimiz yanlýþlarý konuþacaðýz! Hepinize afiyetle!

 Kereviz

Kereviz farklý aromasý, vitamin deðeri ve içerdiði niþastadan kaynaklanan kývam tutucu özelliði ile bence en müthiþ sebzelerden biridir. Onu sadece zeytinyaðlý ve etli yemek haline getirmek ise yetersizdir. Daha fazla kullanýlmasýný þiddetle öneririm. Çið olarak incecik dilimleyip veya yeþil elma ile rendeleyerek limon ve zeytinyaðý gezdirerek salata gibi tüketebilirsiniz. Ve size nefis bir tarif daha: Kerevizi haþlayýp, süzün. Bolca gravyer veya eski kaþar peyniri rendesi, haþlanmýþ ve biraz ezilmiþ nohuta biraz tuz ile bir adet yumurta ekleyip bu harcý biraz karýn. Yassý köfteler hazýrlayýp, az zeytinyaðýnda alt üst kýzartýn. Ýnanýn vazgeçemeyeceksiniz!

 Karnabahar

Karnabaharý bir de çið deneyin! Evet yanlýþ duymadýnýz... Karnabahar çiçeklerini soðuk suda güzelce yýkayýp, suyunu alýn. Çiçekleri küçücük parçalara koparýp biraz nar ekþisi ile harmanlayýn ve buzdolabýnda yarým saat kadar bekletin. Dolaptan çýkartýp biraz kimyon, tuz ve karabiber serpip yeþilliklerin üzerine serpiþtirip salata olarak tüketin. Ve güzel bir tarif: Karnabahar çiçeklerini dirice tuzlu suda haþlayýn. Bir kapta yarým su bardaðý mýsýr unu, iki su bardaðý un, biraz tuz, kabartma tozu, yarým çay bardaðý zeytinyaðý, bir çay bardaðý süt ile ince kesilmiþ iki üç sap taze soðaný karýþtýrýn. Ýçine bolca beyaz peynir parçalarý koyup karnabaharý ekleyin. Tekrar hafifçe karýþtýrýp yaðlýkaðýt serilmiþ fýrýn tepsisine yayýn. Kalýnlýðý bir iki parmak kadar olmalý. Üzeri kýzarana kadar piþirip dilimleyerek ýzgara etin yanýnda veya sadece yeþil salata ile servis yapýn.



Denemeli

Beyoglu Mekan’da Viþneli Kereviz

Okunmalý

“Bereket, onu korumayý bilenin mirasýdýr” diyen Slow Food’un
tüketici bilinci ve farkýndalýgý için ”Balýklarýmýz ve
bünyelerindeki agýr metaller” içerikli, ulusal ve yerel
yöneticilere yazdýgý Ocak 2013 tarihli açýk mektubu...

Gidilmeli

9-11 Subat Milano Yemek Festivali.

Tam zamaný

Portakal reçellerini yapýp kavanozlama! Dilerseniz sekersiz de yapabilirsiniz. Tatlandýrýcýlarla yapacagýnýz bu reçelleri az yapýp çabuk tüketin!