Önümüzdeki 100 yıl! -1

Dünyanın en büyük istihbarat ve stratejik araştırma firması, CIA'nin sözüm ona gizli kuruluşu, 15 Temmuz hainliği sırasında Tayyip Bey’in uçağının rotasını açıklayan, Stratfor'un kurucusu George Friedman, dünyanın gelecek 100 yılıyla ilgili şu öngörüde bulunuyor. Aslında öngörü Friedman'ın değil CIA'nın! Sırf bu yüzden ilginç… 

....Geçmiş beş yüz yıl boyunca Avrupa, uluslararası düzenin merkezi olmuş, imparatorluklar, insanlık tarihi içinde ilk kez, gerçek anlamda bir küresel düzen yaratmıştır. Avrupa'ya uzanan temel yol Kuzey Atlantik'tir. Yani Kuzey Atlantik'i kim denetliyorsa Avrupa'ya geçişin dizginleri de onun elinde demektir. Avrupa'ysa dünyaya açılan kapıdır. Küresel siyasetin temel coğrafyası bu yerde kilitlidir. 

Derken 1980'li yıllarda yalnız Atlantik'i değil Pasifik'i de denetleyen ülke, eğer istiyorsa, dünyanın ticaret düzenini, böylece de küresel ekonomiyi denetim altında tutabilecektir. Şu an için bu güç ABD'dir. 

Ancak 21. yüzyılın ortalarına doğru başka güçler de ortaya çıkacaktır. Bunlardan birincisi Japonya'dır. Şu an için dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahiptir. Stratfor'a göre, Japonya'nın ardından Türkiye gelmektedir! Türkiye şu anda dünyanın 17. ekonomik gücüdür. Tarihsel olarak büyük bir İslam İmparatorluğu kurulduğunda, bu imparatorluğu Türkler yüz yıllarca ayakta tutmuştur. Osmanlı, Birinci Dünya Savaşı sonunda çökmüş ve yerini Türkiye Cumhuriyeti'ne bırakmış. 

Türkiye çevresindeki onca kargaşaya rağmen sapasağlam ayakta kalmayı başarmış. Balkanlar, Kafkaslar ve güneyde Arap dünyası durağan bir yapıya sahip değil, sürekli çalkantılar içindedir. Bugün gerek ekonomik gerekse de askeri yapısı ele alındığında Türkiye bölgedeki en güçlü ülkedir. Türkiye geliştikçe etkinliği artacaktır. 

Son olarak Polonya vardır. Polonya on altıncı yüz yıldan bu yana hiç büyük bir güç olmamıştır. Ancak bu dönemde büyük bir güç olmaya adaydır. Bunu iki değişik faktör sağlayacaktır. İlk olarak Almanya'nın gücünün azalmasıdır. Almanya'nın hala da gelişen dev bir ekonomisi vardır ama artık son iki yüz yıldır sahip olduğu devinimi, dinamizmi yitirmiştir. Dahası Almanya'nın nüfusu önümüzdeki elli yıl içinde büyük oranda azalacak, bu da ekonomik gücüne olumsuz olarak yansıyacaktır. Üstelik ABD bütün gücüyle artık Polonya'yı destekleyecektir. Bu teknik ve ekonomik destek Polonya'nın Ruslara karşı koyan devletler koalisyonunda öncü bir güç olmasını sağlayacaktır. En azından.. Hesap böyle... 

(Yarın: Son savaş!)