Önyargýlarý yýkan bir film


Açlýða Doymak sýradýþý sahneleriyle seyirciyi zorlayacak, alt metinleri ise sinefillere sinema ziyafeti çekecek.


TÜRK sinemasýnda bazen öyle filmlerle karþýlaþýyoruz ki hem bizi þaþkýnlýða uðratýyor hem de üreticilerinin kabiliyetleri ve yaratýcýlýklarýyla sinemamýz adýna ümitlerimizi tazeliyor. Açlýða Doymak tam da böyle bir film. Tanýtýmlarýný izlerken ölüm oruçlarý üzerine bir film seyredeceðimi sandým. Aslýnda gerçek öyle deðil. Filmin yönetmeni ve senaristi Zübeyr Þaþmaz ne açlýðý ne ölüm oruçlarýný anlatmýþ. O bütün bunlarýn üzerinden insan olgusunu kendi daðarcýðýna göre araþtýrmýþ. Yani varoluþu sorgulamýþ. Bir insan neden kendini aç býrakýr? Bunun iki çarpýcý türü var. Birisi son dönemde ülkemizde de büyük sýkýntýya neden olan ölüm oruçlarý diðeri ise halvet. Halvet insanýn kendini 40 gün aç býrakarak ruhunu temizlemesi, arýnmasý anlamýna geliyor. Ýkisinde de açlýk var. Aralarýndaki en büyük fark ise bir tanesinin kendi vücudunu ve ruhunu temizlemek için yapýlýyor olmasý diðerinin ise vücudunu ve hayatýný baþka amaçlar uðruna silah olarak kullanmasý. Bu aslýnda biraz meyve býçaðý hikayesine benziyor. Meyve býçaðý ile meyve de soyarsýnýz adam da öldürürsünüz. Mesela Gandhi, Hindistan’ýn özgürlük mücadelesinde þiddetin durmasý için bu açlýk grevini yapmýþtýr. Ama her ölüm orucunun nedeni bu kadar masum deðil. Ýnsanlarýn canlarý üzerinden politika yapmak baþka bir durum. Açlýða Doymak filmini seyrettiðinizde yönetmen bunlarý çýplak bir þekilde sizin önünüze koymuyor. Daha evrensel bir bakýþ açýsýyla, siz bunlarý kendi birikiminizle görebiliyorsunuz.


ÇOK TARTIÞMA YARATIR


Zübeyr Þaþmaz ünlü Þaþmaz kardeþlerden. Böyle olunca kategorize ediliyor. Özellikle siyasi anlamda. Ama bu film bütün önyargýlarý parçalayýp atýyor. Filmde kimler yok ki? Yeþil sermaye, gazete patronlarý, her türden siyasi görüþün militaný olmuþ gençler yani sokaða çýktýðýnýz zaman karþýlaþtýðýnýz normal insan. Ne hikayeyi ne de onu sinemalaþtýran insanlarý kategorize edemiyorsunuz. Filmin konusu ve kahramanlarýna gelince...


Eyüp (Mete Horozoðlu) 35 yaþýnda baþarýlý bir gazetecidir. Ama dönem mesleðini özgürce ifþa edeceði bir dönem deðildir. Ýþinden atýlýr. O sýrada eþi ve kýzý bir bombanýn patlamasý sonucu ölür. Bu bombayý koyan ise aðabeyinin intikamýný almak için bir örgüte giren Sena’dýr (Hazal Ergüçlü). Sena’nýn aðabeyi üniversitede militandýr. Polis tarafýndan aranýr ve sonunda yakalanýr ama bir daha onu canlý gören olmaz. Yaþadýðý zorlu günler  ve bunalým, Sena’yý aðabeyinin üyesi olduðu örgüte yakýnlaþtýrýr. Sonunda Sena bir bombalama olayýna karýþmaktan tutuklanýr. O sýrada hapishanede ölüm oruçlarý baþlar. Sena açlýða doyacaktýr... Mete Horozoðlu þu an Türk sinemasýnýn en iyi erkek oyuncularýndan biri. Filmdeki performansýyla da bunu kanýtlýyor. Hazar Ergüçlü ise Derviþ Zaim’in filmi Gölgeler ve Suretler ile atýldýðý oyunculuk mesleðinde dev adýmlar atan genç bir isim, gün geçtikçe iyileþiyor. Filmdeki bazý sahneleri seyretmek gerçekten zor. Üstelik yönetmen öyle yerleþtirmiþ ki sahneleri izleyici hazýrlýksýz yakalanýyor. Ama tartýþýlacak ve seyredilecek bir film. Kaçýrmayýn derim.


VÝZYONDAKÝLER YABANCI
 

Uçuþ


DENEYÝMLÝ pilot Whip Whitaker, uçuþ esnasýnda gerçekleþen bir felaketin ardýndan zorunlu iniþ yaparak yolcularýn neredeyse tamamýnýn hayatýný kurtarýr. Kazanýn ardýndan Whip, kahraman ilan edilse de kazaya dair daha fazla þey öðrenildikçe bunun kimin hatasý olduðuna ve o uçakta neler yaþandýðýna dair cevapsýz sorular belirir.


FÝLMÝN KÜNYESÝ Orjinal adý: Flight Yönetmen: Robert Zemeckis Senarist: John Gatins Oyuncular: Denzel Washington, John Goodman, Don Cheadle, Kelly Reilly, Nadine Velazquez Tür: Aksiyon Yapým: 2012, ABD, 138 Dakika.


Büyüme sancýlarýna Bertoluccý dokunuþu


Büyük usta Bertolucci,  Ben ve Sen filminde iki sorunlu kardeþin birbirlerine sýðýnma öyküsünü anlatýrken gençleri hala iyi anladýðýný kanýtlýyor.


FÝLMÝN KÜNYESÝ Orjinal adý: Io e Te Yönetmen: Bernardo Bertolucci Müzik: Franco Piersanti


VÝZYONDAKÝLER YERLÝ


Çakallarla Dans 2


Çakallýk yaptýklarý için hapse giren kahramanlarýmýz içerde zor günler geçirmektedir. Sevdiklerinden ve futboldan uzak kaldýklarý için mutsuzdurlar. Günün birinde suçlular üzerinde yapýlacak týbbi bir deney için kobay arandýðýný öðrenirler. Ýþin ucunda þartlý tahliye olan bu deneyde kahramanlarýmýz gönüllü kobay olmayý kabul eder.


FÝLMÝN KÜNYESÝ  Yönetmen ve senarist: Murat Þeker Oyuncular: Þevket Çoruh, Ýlker Ayrýk, Timur Acar, Murat Akkoyunlu Tür: Komedi Yapým: 2012, Türkiye