Operasyon bitti, herkes dağılsın!

Bir ara televizyonlarımızda, ünlü bir Jean markasının “Bu Türkler de çok oluyor” temalı reklamı, epey ilgi çekmişti. Firma, uluslararası piyasada da yakaladığı ticari başarıyı; bu reklamla kendi halkına ironik bir şekilde duyuruyordu. Çekimlerde, dünya sinemasının ünlü yüzleri rol alıyor ve dış piyasadaki “Kıskanılmak” duygusu, alabildiğine işleniyordu.

Cüneyt Çakır’ın EUFA ve FIFA nezdindeki büyük başarısı da; bu reklamın ana temasındaki kıskançlığa kurban gitti. Arka arkaya denilecek çoğunlukta ve yoğunlukta (En merakla beklenen) kritik maçları yönetmesi, üstelik yüksek puanlar alması; onu “Bu Cüneyt de çok oluyor” pozisyonuna getirdi.

Kıskanılıyordu... Çünkü Şampiyonlar Ligi tarihinde, üst üste iki yarı finalde de maç yöneten ondan başka hiçbir hakem olmamıştı. Geçen senenin finali de onundu...

Yok artık!

***

Macar Kassai, İtalyan Rizzoli, İngiliz Clattenburg; Cüneyt yüzünden kariyer zehirlenmesi yaşıyordu. Koca bir tır yolda devrilmiş de, trafik alabildiğine tıkanmış gibi; bulundukları yerde kilitlenmiştiler. Trafik polisinin gelip yolu açmasını bekliyorlardı.

O trafik polisi, erken imdada yetişti... İngiliz Hugh Dallas, duruma el koydu ve İspanya-İtalya maçında gözlemcisi olduğu Çakır’a; “Ben sana gösteririm” dedi ve bilinçli verilmiş düşük notla ilk çelmeyi taktı. Maçı başarıyla yöneten hakemimiz, iki dirseği görmezden gelince, tongaya düştü. Dallas’tan aldığı darbeyle sendeledi ama, indirici ikinci yumruğu İngiltere turnuvadan elenince yedi.

Hugh Dallas; turnuvada hakem ataması da yapan isimdi... İngiliz hakem Clattenburg’un ve ülkesinin önünü açmak için, Çakır’ın yol üstünden temizlenmesi gerekiyordu. Çünkü finalin en büyük adayıydı... Ama Dallas; İspanya maçında (Kendi verdiği) düşük puanı baz alarak; bizimkini Türkiye’ye geri gönderdi. Yollandığını da bizzat kendisi söyledi.

***

Milli takımımızın çok kötü iki başlangıçla turnuvada silik kalması, “Bu ülkenin hakemi mi finali yönetecek” küçümsemesine yol açtı. Feci futbolumuz, Çakır’ın kellesini bekleyenlere koz verdi.

Göreceksiniz, finali Clattenburg yönetecek. Operasyon tamamlandı. Herkes dağılabilir.