‘Operasyon ve uluslararasý boyut’ deyince

Yabancý gazeteci meslektaþým, oldukça iyi Türkçe konuþuyor.

Eðitimini Ýstanbul’da tamamlamýþ. Yýllardýr da burada görev yapýyor.

Memlekette yaþanan son geliþmelere iliþkin sohbet ediyoruz.

“Arap Baharý” olarak adlandýrýlan süreci yakýndan izlemiþ olan gazeteciye göre, son geliþmelerin çok kuvvetli bir uluslararasý ayaðý var.

“Türkiye’nin artan gücünden rahatsýzlýk artýyordu” diyor.

Arap ülkelerindeki baþkaldýrýlarýn bir diðerini etkileme hýzýný hatýrlatan Arap gazeteci, Ankara’nýn dýþ politikasý kadar, artan bölgesel etkinliðinin de huzursuzluk yarattýðý yorumunu yapýyor. Birbiri ardýna halk hareketlerinin yaþandýðý Arap ülkelerini didik didik incelemiþ bir gözün, Türkiye’deki geliþmelere dair yorumu bu. Tunus’u da, Mýsýr’ý da en karmaþýk günlerinde yerinde izlemiþ bir gazeteci olarak, Arap meslektaþýmýn söylediklerini dikkatle dinledim.

Hükümete en sert eleþtirileri getiren çevrelerin dahi, aklýselimle bir beþ dakika düþündükleri anda, 17 Aralýk’tan bu yana yaþanan geliþmelerin sýký bir uluslararasý ayaðýnýn olduðunu fark ettiklerini ve bu operasyonun bizzat hükümeti hedeflediðini kabul ettiklerini görüyoruz.

Dahasý uluslararasý iliþkilerden biraz anlayan her göz, hedefine uluslararasý projeleri alan bir operasyonu sadece yerel dinamiklerle açýklamaya kalkýþmaz.

“Uluslar arasý” kelimesi geçtikçe, “dýþ mihrak” diyerek müstehzi gülümsemesini esirgemeyen aydýnlarýmýz da en az bizim kadar iyi biliyor ki, memlekette faaliyet yürüten 50’ye yakýn bankadan sadece Ýran ile ticarette istisnai bir rolü olan Halkbank hedefe alýnýyorsa...

Birbiri ardýna eklenmek istenen operasyon halkalarýnýn ucu, yýldýz projelere deðiyorsa... Basýna sýzdýrýlmýþ listelere, aksi ispatlandýðý halde El Kaide ile ilintiliymiþ hissi veren isimler eklenmiþse... ABD yönetiminin sürdürdüðü Ýran ile yakýnlaþmayý, Ortadoðu politikasýný bile içine sindiremeyen ABD’li hardlinerlar, neo-conlarýn hedefinde kimler varsa, bu operasyon da o odaklarý hedefleyerek ilerliyor.

Paralel devlet demiþken...

Bunun salt Robin Hood’vari bir adalet arayýþý olduðuna inan saflar da vardýr kuþkusuz...

Ve bu “adalet çýrpýnýþýna” demokratikleþme adýna biat etmeleri gerektiði hissi içinde de olabilirler. Onlara da þunu sormak istiyorum.

Memleketin 30 yýldýr cebelleþtiði Kürt Sorunu’nu hiç konuþmuyoruz son günlerde. Operasyonda sorumlu görülen çevrenin Kürt Sorunu’nun çözümüne iliþkin süreçteki diðer operasyonunu, 7 Þubat halkasýný düþünün bir an... Oslo görüþmeleri gerekçe gösterilerek MÝT Müsteþarý Hakan Fidan’ýn ifadeye çaðrýlmaya çalýþýldýðý günleri yani... Hani faili belirsiz kalan olaylar birbirini izledi ya, Kürt sorununda çözüme yaklaþtýkça...

Hani Uludere, hani Silvan saldýrýsý...

Hani Paris suikasti...

Hani çözüme yaklaþtýkça, hükümetin elini kolunu baðlayan çalýmlar atýlýyordu ya birbiri ardýna...

Çaðrýþým iþte...