Operasyonun adý: ZEYTÝN DALI

Rusya; bir an önce Soçi sürecinin Rusya-Türkiye-Ýran ekseninde sonuçlanmasýný istiyor. Zaman uzadýkça Rusya açýsýndan, ABD’nin süreci sabote etme kabiliyeti devreye girme endiþesi ile olaya bakmakta. Ýdlib, Rusya açýsýndan çok kritik! Türkiye’siz Ýdlib’deki muhalifleri dizayn etmek mümkün olmadýðýný iyi bilmekte. Kafkasya ve Rusya’nýn çeþitli bölgelerinden Suriye’ye zamanýnda kapý açýlarak çýkarýlan mücahitlerin Ýdlib’de konumlandýðýna inanmakta Rusya. Ve Türkiye’nin; en radikalinden en ýlýmlýsýna kadar, bu muhalif gruplar üzerindeki etkisini dikkate alarak, bir an önce oradaki ayrýþýmý Türkiye’nin yapmasýný arz etmekte! Türkiye’nin; Afrin ve Münbiç gibi çok önemsediði bölgelerde, anlayýþlý yaklaþmasýnýn arkasýnda, karþýlýðýnda Ýdlib’deki gruplar üzerindeki etkisini kullanarak somut adýmlarýn atýlmasýný da, Türkiye’den istemesi mümkün! 

Rusya; yeniden oyun kurucu aktör olarak dünya siyasetine çýkýþ yapmakta. ABD’nin dengesiz politikalarýnýn karþýsýnda, Rusya’nýn daha soðukkanlý politika inþasý ve kendi kendine ters düþmeyen siyaset üretimini daha cazibeli kýlmakta! Suriye’deki varlýðýnýn sonucunu da, anlaþma ile bitirmek istemekte. Bu durum, Rusya’daki baþkanlýk seçimleri öncesi Putin için seçim senesinde önemli bir argümandýr. Ayrýca Rusya; özellikle de Putin, Türkiye’ye samimi ve iliþkilere sadýk kalacak nitelikli duruþunu, Afrin konusundaki tutumu ile teyit etmekte. 

Bu tutum, Rusya’yý itibarlý paydaþ konumuna oturtmakta... Ve þimdiki mevcut durumda bu tutum, Rusya için olaðanüstü bir tanýmdýr. 

Afrin harekâtýnýn ismine baktýðýmýzda, Türkiye’nin verdiði mesajý net görebiliyoruz. 

Zeytin Dalý. Zekice bir taným! Türkiye terörle mücadele yaparken, Zeytin dalý ile ne anlatmak istedi? Galiba sahadaki fiili baþarýsý ile Türkiye, anlaþma dalýný uzatmakta. Peki kime? Bölgedeki devletler hukukuna göre adýmlarýný atan, devletlerin çýkarlarýný gözardý etmeyen tüm oyun kurucularýna! 

Dikkat ettiyseniz Zeytin dalýnýn esas içeriðini, Cumhurbaþkaný Erdoðan bir cümlesi ile net ifade etti. 

“Türkiye’den baþka müttefikin olmadýðýný anlayacaklar!”

Dýþiþleri Bakaný Çavuþoðlu, ABD’li mevkidaþýna “yanýmýzda olmalýsýnýz” dedi. Þam rejimine yazýlý olmak üzere, BM dâhil herkese bilgilendirme yapýldý. Ýþte Zeytin dalýnýn siyasi içeriði de burada saklý. 

Tekrar ediyorum, devletler hukukuna saygý duyan tüm aktörlere Türkiye bilgi vermekle, Zeytin dalýnýn Türkiye’nin güvenliðini tehdit etmeyen her türlü aklýselim teklife, zeytin dalý ile cevap vereceðini, siyaseten de uzatmýþ oldu. 

Türkiye’nin, Rusya-Ýran paydaþlýðýnýn Suriye’nin geleceðini olumlu etkileyeceðini, þimdiden öngörebiliyoruz. Rusya’nýn endiþesi, þimdiki durumla sonuç arasýndaki makas açýlýrsa, anlaþmanýn yerini bölünmeye teslim edeceði istikametinde olduðunu, dolaylý anlatmakta! 

Türkiye’nin Afrin operasyonunun, hem askeri hem de siyasi ve diplomatik boyutu, Türk Devlet aklýnýn nasýl derin reflekslere sahip olduðunu ve bu aklýn düðmesi kendinde olduðunda ise nasýl bir istikrar sonucu çýkarma kabiliyeti olduðunu net göstermekte. 

Zeytin Dalý harekâtýnýn anlamý o kadar büyük ki, ileride yeni bir merhaleye geçiþ yapacaðýmýza da zeytin dalý uzatmýþ olduk. Olaya sadece Afrin harekâtý olarak deðil, hem de terör örgütleri YPG’nin geleceðinin de ne olacaðýný belirleyecek. 

Afrin; PKK’nýn geçmiþte de kök saldýðý bir bölge. Ve Afrin’deki Zeytin Dalý Harekâtý, ABD’nin YPG üzerinden Suriye’yi bölme hamlesi de, ABD’nin tasarladýðý konsept olarak suya düþmüþ olacak. YPG’ye karþý operasyonun, ABD açýsýndan da önem arz ettiðini gözardý edemeyiz. Türkiye, Zeytin Dalý operasyonu ile þunu net gösterdi! YPG-PKK konseptinin, bu coðrafyada arkasýnda kim durursa dursun, devletleþtirilmesine izin vermeyecek! Afrin operasyonundaki baþarý, ABD’nin de politikalarýnýn yeniden dizayn edilmesini mecbur kýlacaktýr. Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn, “eninde sonunda Türkiye’den baþka müttefikin olmadýðýný anlayacaklar” demesinin arkasýnda yatan þeyin, bu tespitin yattýðýný düþünmekteyim. ABD'nin; zamanýnda Münbiç’le ilgili verdiði sözleri tutmamasý, bugün Afrin’de her ne kadar itiraz etse de, bundan öteye gitmemesini de tetiklemekte! 

Þunu da ilave etmekte yarar var. ABD tarihinin, en kötü siyaset yaptýðý dönemdeyiz. Pentagon’un ve Dýþiþleri Bakanlýðý’nýn farklý açýklamalarý þunu dedirtmekte; küresel güç, küresel bunalýmdan kaçamayacak! Ekonomik olarak da hükümet kapanmasýndan tutun, Kaliforniya’daki ayrýlýkçý söylemlerin devreye girmesi dâhil, þu anda hem içeride hem de dýþarýdaki itibarsýzlýðýný pekiþtirmektedir. Böyle bir ABD, dünya için yeni travma vekaotik ortam anlamý taþýmaktadýr.