Son dönemde yoðun talep gören organik besinler ile geleneksel olarak üretilen gýdalar arasýnda yapýlan araþtýrmada organik süt ürünlerinin egzama riskini azaltmasý dýþýnda bir farklýlýk bulunamadý.
Dünya genelinde organik besin için artan bir taler var. Geleneksel üretilen gýda maddelerinden daha saðlýklý olduðu görüþüyle bazý tüketicilerin organik gýda satýn aldýðýna dair kanýtlar vardýr. Bildiðimiz kadarýyla organik besinlerle potansiyel beslenmenin saðlýk üzerine etkilerine dayalý hiçbir baðýmsýz, sistematik kanýta dayalý veri bulunmuyor.
Organik gýda maddeleri, hayvansal üretimde, bitkisel üretim ve ilaç kimyasallarý kullanýmýnýn çevreyi korumadaki kontrolünü vurgulamalý ve belirtilen standartlara uygun olarak üretilmektedir. Bu araþtýrmada 98.727 makale incelenmiþtir. En anlamlý sonuç ise özellikle bebeklerde organik süt ürünleri tüketimiyle egzama riskinin azalmasýyla iliþkilidir ama geri kalan araþtýrmalarýn çoðunda organik veya geleneksel olarak üretilen gýda maddelerine maruz kalma sonucu beslenme ile saðlýk sonuçlarý arasýnda farklýlýk bulunamamýþtýr.
Son çalýþmalar organik besinlerin saðlýk deðerini ortaya koyuyor. Bir kaç karþýlaþtýrmalý çalýþma da daha az nitrat konsantrasyonu ve daha az zirai ilaç tortusu bulunduðunu göstermiþtir, fakat genellikle daha yüksek C vitamini ve fenol bileþikleri gösterilmiþtir ve organik olarak yetiþtirilen hayvanlarýn sütlerinde daha yüksek linoleik asit ve omega-3 yað asidi seviyeleri daha yüksek bulunmuþtur. Fakat araþtýrma sonuçlarý arasýndaki farklýlýk çok yüksek bitkinin üremesi, olgunlaþma süreci, hasat anýndaki yaþý ve iklim koþullarýna göre deðiþmektedir. Ayný zamanda bitkinin deðeri ve saðlýk etkileri arasýnda basit bir iliþki olmadýðý da gösterilmiþtir. Organik besinlerin saðlýk etkileri ile ilgili analiz sonuçlarýna göre karar vermek kolay deðildir. Bazý canlý çalýþmalarý organik ürünlerde daha yüksek antioksidan ve antimutajenik aktivitenin daha yüksek olduðunu göstermiþtir. Bu sonuçla kanser oluþumuna sebep olan hücrelerin daha çok inhibe edildiði gözlenmiþtir. ‘Saðlýk etkileri’ insanlarda gözlenen hastalýklara etki olarak tanýmlanmaktadýr. Hayvan çalýþmalarý bugüne kadar organik besinlerin vücut aðýrlýðýna, büyüme, üreme ve baðýþýklýk sistemine etkisini göstermekteydi.
Son çalýþmalar organik besinlerin alerji yapma ihtimalinin düþük olduðunu göstermekle birlikte bazý çalýþmalar þüphelidir. Geleneksel olarak üretilen ürünlerin azot içeriði daha yüksektir ve organik ürünlerin fosfor ve yüksek titre edilebilir asitliði fazladýr.