Amerika’nýn Þikago kentinde, Doðu Akdeniz’de Türkiye’ye karþý tarihin en garip ittifaklarýndan birini gerçekleþtirme gayretindeki Kýbrýs Rum Yönetimi ve Ýsrail’in yer almadýðý, Ermenistan’ýn da “çaðrýlý olduðu halde” katýlmadýðý bir NATO Zirvesi yaþandý.
Kýbrýs Rum Yönetimi’nin Türkiye’nin “veto” yetkisine sahip olduðu bir alana girmesi zaten mümkün deðil. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, ittifakýn Ýsrail’i Kosova ve Afganistan’daki operasyonlarda yer almadýðý için davet etmediðini açýkladý da, “Türkiye Ýsrail’i veto etti” þamatasýndan kurtulmuþ olduk.
Bir ‘Kremlin uydusu’ kararý
Ama, Ermenistan Cumhurbaþkaný Sarkisyan’ýn “çaðrýlý olduðu” Zirve’ye katýlmayýþ nedeni, tam, Fransa -eski- Cumhurbaþkaný Sarkozy’e “kapak olacak” cinsten. NATO üyesi ülkeler Zirve öncesinde yayýnladýklarý deklarasyonda, þöyle cümle kullandýlar: Bizler, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Moldova’nýn toprak bütünlüðünü, baðýmsýzlýðýný ve egemenliðini savunmakta kararlýyýz.”
Sarkisyan bu cümleyi, Daðlýk Karabað sorununda Azerbaycan’a açýk destek olarak kabul etti (çünkü komþusunun topraklarýný iþgal altýnda tutan bir devletin cumhurbaþkaný) ve Þikago’ya gitmedi. NATO Zirvesi baþladýðý gün yaptýðý açýklamada ise Ermenistan’ýn, Rusya lideri Putin’in hedeflerini ve politikalarýný “aynen” benimsediðini söyledi!..
Gürcistan’ýn büyük çaba içinde NATO üyeliði arayýþýnda olduðu, Azerbaycan’ýn ise ittifak ile baþarýlý “uyum politikalarý” yürüttüðü bir dönemde Ermenistan Moskova’yý seçti!.. Buna Amerika ve Fransa baþta “Batý”da yaþayan Ermeniler’in ne tür bir yorum getireceðini, özellikle Amerikan Kongresi’ndeki ünlü (!) lobinin ne diyeceðini merakla bekliyorum.
Kardeþlerin tercihi
Rusya’daki “totaliter demokrasi” ile benzer siyasi sistem içinde yaþayan Orta Asya’daki “kardeþler”in de Þikago’dan uzak durmasý, yerlerine dýþiþleri bakanlarýný göndermeleri önemle not edilmeli. Çin ve Rusya ile birlikte Þangay Ýþbirliði Örgütü’nü oluþturan Kazakistan, Kýrgýzistan, Tacikistan ve Özbekistan ile Örgüt’te “misafir” statüsünü sürdüren Türkmenistan’ýn ortak politikalarý dikkat çekici. NATO üyesi ve AB üyelik sürecindeki Türkiye ile Orta Asya’daki “kardeþlerin” tercihlerinde doðan bu derin fay hattýnýn ileride nasýl sonuç vereceði ayrý bir merak konusu.
Ýsrail açýsýndan hüzün
Geliþmeler, Ýsrail ve Amerika-Avrupa hattýndaki “ünlü lobisi” etrafýnda örülen “þehirefsanesi”nin de sonudur!..
Tam 60 yýl, “Ýsrail ile baþý belaya girenin karþýsýnda Amerika baþta tüm Batý’yý bulacaðý” söylendi. Türkiye’nin Þikago’da sergilediði görüntü, bu efsanenin asýlsýz olduðunu ispatladý. Türk-Amerikan iliþkilerinin geldiði nokta, Türkiye’nin Avrupa güvenliði açýsýndan artan önemi bunu göstermektedir.
Kýbrýs ve Rusya
Kýbrýs Rum kesiminin güvenlik garantörlüðünün, ekonomik çöküþ yaþayan Yunanistan’dan Ýsrail ve Rusya’ya doðru kaydýðý garip bir dönem yaþýyoruz.
Ýsrail’in Doðu Akdeniz’deki zengin doðalgaz yataklarý nedeniyle Kýbrýs üzerinde gerçekleþtirdiði hava sahasýný ihlal, Limasol’a 30 bin Ýsrailli yerleþtirme planlarý gibi manevralarý hepimiz izliyoruz.
Toplam 60 bin Rusya vatandaþýnýn yaþadýðý Rum kesiminde satýlan gayrýmenkullerin yüzde 40’ýný yine Ruslar alýyor!.. Rus “oligarþisi”nin parasý Rum bankalarýnda yatýyor. Rusya’nýn “petrol ve doðalgaz devlerinin” Doðu Akdeniz’e yatýrým iþtahý ayrý bir olay...
Rusya, Lefkoþa’daki büyükelçisinin aðzýndan, Kýbrýs’ýn doðal kaynaklarýný deðerlendirme egemenliðinin “koruyucusu” olduðunu resmen açýkladý. Ankara’ya mesajdýr.
- Kýbrýslý Rum komþular için endiþeliyim: Bu kafayla giderlerse, ya Filistinliler gibi içlerine yerleþen bir nüfusun yanýnda “mülteci” konumuna düþecekler, ya da “Ermenistan sendromu”nu yaþayacaklar.
DÝP NOT: Sýrbistan’da yapýlan cumhurbaþkanlýðý seçimini “milliyetçi” Tomislav Nikoliç kazandý. “Balkan Kasabý” Miloþeviç’in baþbakan yardýmcýsýydý! Halen Lahey’de savaþ suçlusu olarak hesap veren bir baþka “kasap”, Vojislav Seselj ile aþýrý saðcý Sýrbistan Radikal Partisi’ni kurmuþtu! Balkanlar, Belgrad’da Washington ve Brüksel’in etkisinin azaldýðý, Moskova’nýn güçleneceði bir döneme giriyor.