Orta Doğu Savaşı…mı?

"5. aşamaya geçtik"

Seyyid Abdülmelik el Husi, Yemen

Son birkaç gündür haber akışında sürekli aynı haber düşüyor: Husiler insansız hava aracı ile Tel Aviv'i, ABD ve İngiltere Batı Yemen'i bombalıyor. Ve ardından o meşum soru geliyor: Orta Doğu Savaşı mı başlıyor?

Hepinizin bildiği üzere 7 Ekim'de Gazze ile başlayan sürecin ne zaman bir 'Orta Doğu Savaşı'na dönüş(türül)eceği çok yazıldı çizildi. Tabii bunda olayların ilk gününden itibaren 'Hizbullah' tehditkar yoğun görsel sosyal medya paylaşımlarının da payı yok değil.

'Geliyoruz' minvalinde 'mesaj kaygılı' bu paylaşımlar üzerinde en başlarda çok spekülasyon yapılsa da bugünkü noktadayız hala geçen yaklaşık 10. ayına doğru giden Gazze'ye düşen ateşin.

Tabii yeni bir ses daha gelmedi değil Yemen-İsrail karşılıklı saldırı haberlerinin ardından ama bu sefer 'Irak Hizbullahı'ndan: "Yemen'e yönelik saldırılar tüm grupların İsrail'e karşı birleşme olasılığını güçlendirdi." Diğer yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, "Yemen'de yanan ateşi Ortadoğu'nun her yerinde görebilirsiniz" sözleriyle karşılık vererek amacı ifşa etti.

Misillemeye karşı misilleme devam edecek gibi görünüyor çünkü olaya Kızıldeniz de dahil oldu Husi Askeri Sözcüsü' General Sare'nin şu açıklamasıyla: "Kızıldeniz'deki ABD gemisini balistik füzeler ve İHA'lar ile hedef aldık ve doğrudan vurduk."

Kızıldeniz'deki 'gerginlik' sonuçlarını hızlı veriyor ya da şöyle söyleyelim 'amacına erişmiş' gibi görünüyor. Çünkü İsrail Eilat Limanı Müdürü Gideon Golber, "Husiler'in Kızıldeniz'deki saldırıları nedeniyle gemiler limana ulaşamıyor; liman tamamen durduruldu ve çok sayıda işçiyi işten çıkaracağız' açıklamasını yapıyor.

Ne ilginçtir ki tüm bunlar olurken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov şu açıklamayı yapıyor:

"Gerginliğin artmasıyla İran değil İsrail ilgileniyor. Rusya Federasyonu ise gerilimi önlemek için her şeyi yapıyor. Rusya gerilimin izleyicisi olmayacak ve üzerine düşeni yapacak, örnek olarak Suriye'ye bakın."

Tabii tevatür muhtelif başlıkta sorduğumuz soruya cevaben. Bunların içinden en ilginç olanı 'Pasifik'teki savaşı geciktirme' en 'out of the box' denilen 'çerçevenin dışından bakış'. Kim ne derse desin 'oyun büyük', bu aşikar çünkü sonuçları itibari ile 'dengelerin değiştirilmek istendiği' çok bariz. En çok da mevcut 'kara ve deniz ticaret güzergah', yazılardaki deyimimizle 'koridor savaşları' ile değiştirilmek isteniyor görüldüğü kadarıyla. Ve her zaman olduğu gibi bunda da 'kullanışlı aktörler en 'favori' aparat.